Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Tα Διοικητικά Συμβούλια των Πανελλήνιων Συλλόγων Υπαλλήλων τ. ΟΕΕ & ΟΕΚ (στον ΟΑΕΔ): Δελτίο τύπου


Η διάλυση του κοινωνικού κράτους και η ακύρωση σημαντικών για την κοινωνία δράσεων συνεχίζονται. Το ΙΚΑ αποδίδει πλέον «ψίχουλα», από τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών, στον ΟΑΕΔ. Μπροστά στην αδυναμία καταβολής επιδομάτων, ο ΟΑΕΔ, έπειτα και από έκδοση Υπουργικής απόφασης, προχώρησε στην «αρπαγή» 150 εκ ευρώ από τα αποθεματικά του «Ειδικού Λογαριασμού Κοινωνικής Πολιτικής» των π. ΟΕΚ & ΟΕΕ μέσα από διαδικασίες δανειοδότησης.
Στο ίδιο έργο θεατές… Δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος από τότε που οι εργαζόμενοι του ΟΕΚ, ΟΕΕ και η Ομοσπονδία Οικοδόμων, κατήγγειλαν την παράνομη παρακράτηση των εισφορών υπέρ ΟΕΚ - ΟΕΕ από το ΙΚΑ και την μη απόδοσή τους, ώστε να διοχετευτούν σε δράσεις στεγαστικής πολιτικής. Την έλλειψη πόρων, ακολούθησε η συρρίκνωση του έργου του ΟΕΚ – ΟΕΕ και η ακύρωση βασικών προγραμμάτων στεγαστικής πολιτικής με δραματικές επιπτώσεις για την κοινωνία.

Μετά και την προδιαγεγραμμένη, από την κατάργηση των Οργανισμών, εξέλιξη αρπαγής των αποθεματικών τους, δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία ότι η ψήφιση οποιουδήποτε νομοσχεδίου (η κατάθεση του οποίου, πλέον, έχει μετατεθεί για τις αρχές Ιανουαρίου 2013) δεν θα ικανοποιήσει καμιά κοινωνική ανάγκη, όπως αυτή της στέγασης, αλλά θα διαφυλάξει συντεχνιακά συμφέροντα συγκεκριμένων κοινωνικών εταίρων. Τονίζεται ότι με πρόσφατη Υπουργική απόφαση «πολτοποιούνται» στην κυριολεξία οι υφιστάμενες υποδομές και υπηρεσίες των δύο Οργανισμών. Αποφασίζουν και διατάσσουν ωσάν να μην γνωρίζουν ότι η ακίνητη περιουσία και τα κάθε είδους αποθεματικά, ανήκουν σε αυτούς που τα δημιούργησαν και πρέπει να επιστρέψουν με τη μορφή έτοιμης κατοικίας, δανείου, επιδότησης ενοικίου, δελτίου κοινωνικού τουρισμού στους εργαζόμενους και τους άνεργους, που χρειάζονται σήμερα στέγη και κοινωνικές παροχές.

Τονίζεται επίσης ότι το μεγαλύτερο μέρος των αποθεματικών, είναι οφειλές του τ.ΟΕΚ προς τις τράπεζες για το δανειοδοτικό πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου, που θα έπρεπε να έχουν ήδη καταβληθεί. Η καθυστέρηση καταβολής έχει ως αποτέλεσμα την συνεχή επιβάρυνση του οφειλόμενου ποσού για την επιδότηση επιτοκίου με τόκους υπερημερίας και την πρόκληση ζημιάς για τους δανειολήπτες.

Οι εργαζόμενοι του πρώην ΟΕΚ - ΟΕΕ, με εξώδικο προς την Διοίκηση του ΟΑΕΔ, δηλώνουν ότι θα προστατέψουν με οποιοδήποτε, ένδικο και μη μέσο καταστεί αναγκαίο τα συμφέροντά τους, γι’ αυτό και ζητούν την ακύρωση της απόφασης, επισημαίνοντας, εκτός των άλλων, το γεγονός της απόφαση αρπαγής των αποθεματικών, έρχεται σε αντίθεση με τους σκοπούς της χρήσης των συγκεκριμένων κεφαλαίων στο άρθρο 3 της 7/28−2−2012 Π.Υ.Σ. και τους ρητούς περιορισμούς του άρθρου 4 της 9/8.3.2012 Π.Υ.Σ

Το Διοικητικά Συμβούλια των Πανελλήνιων Συλλόγων Υπαλλήλων τ. ΟΕΕ & ΟΕΚ (στον ΟΑΕΔ) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου