Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Κατάργησαν νόμο που ελέγχει offshore


Σεισαχθεια



  Του Βαγγέλη Τριάντη
Μπορεί ένα νομοσχέδιο για την κτηνοτροφία να ευνοεί τη δημιουργία offshore εταιριών στη Δημοκρατία της Ανγκουίλας; Φαινομενικά όχι, αλλά στην περί­πτωση της Ελλάδας, του Ευάγγελου Βενιζέλου και άλλων υπουργών όλα είναι πιθανά. Ειδικότερα, όταν από αυτή τη ρύθμιση ευνοούνται μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες επιχειρηματιών που με αυτό τον τρόπο μπορούν να αποφύγουν τη φορολόγηση πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Στις 23 Ιουνίου 2005, η τότε ελλη­νική κυβέρνηση προχώρησε στη σύναψη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Δημοκρατίας της Ανγκουίλας. Σκοπός ήταν, όπως ανα­φέρει το σχετικό ΦΕΚ< με αρ. φύλλου 155, η «αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών όσον αφορά τα έσοδα από αποταμι­εύσεις υπό τη μορφή τόκων». Με τον τρόπο αυτό η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να λαμβάνει πληροφορίες ανά εξάμηνο από την κυβέρνηση της Ανγκουίλας, αναφορικά με αποταμιεύ­σεις ελλήνων καταθετών στο κρατίδιο. Για το θέμα αυτό είχε εκδοθεί και σχετική Κοινοτική Οδηγία με αριθμό 2003/48/ ΕΚ, η οποία τασσόταν υπέρ της φορολόγησης αποταμιεύσεων υπό μορφή τόκων. Η Ανγκουίλα συγκαταλέγεται ανάμεσα στους φορολογικούς παραδεί­σους παγκοσμίως. Το νομοθετικό της πλαίσιο και γενικά η πολιτική που ακο­λουθεί διαχρονικά σε αυτό το ζήτημα ευνοεί όσους καταθέτες επιθυμούν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους εκεί. Πριν από λίγους μήνες, η τότε κυβέρ­νηση έλαβε μια περίεργη, αν όχι σκανδαλώδη απόφαση. Συγκεκριμένα, στις 12 Μαρτίου 2012 ψηφίζεται ο νόμος 4056/2012, ο οποίος αφορά «ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και άλλες διατάξεις». Ο νόμος ρύθμιζε διάφορα θέματα που άπτονταν της λειτουργίας των κτηνοτροφικών μονάδων.
Ωστόσο το νομοσχέδιο περιέχει ένα σημείο που πέρασε στα κρυφά.
Ειδικότερα, στο άρθρο 19, το οποίο αφορά «καταργούμενες διατά­ξεις», καταργεί το άρθρο 4 του νόμου 3399/2005, το οποίο αφορούσε την αυτό­ματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της Ελλάδας και της Ανγκουίλας. Πιο απλά, σε ένα νομοσχέδιο για την κτη­νοτροφία η ελληνική κυβέρνηση κατήργησε μια διάταξη που αφορούσε την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω offshore εταιριών στην Ανγκουίλα. Το επίμαχο νομοσχέδιο φέρει μάλι­στα τις υπογραφές όλων των μελών της κυβέρνησης Παπαδήμου. Μεταξύ αυτών, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ως υπουργός Οικονομικών, η Άννα Διαμαντοπούλου ως υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ο Μάκης Βορίδης ως υπουργός Μεταφορών, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ως υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ο Αναστάσιος Γιαννίτσης ως υπουργός Εσωτερικών, ο Ανδρέας Λοβέρδος ως υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο Παύλος Γερουλάνος ως υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, ο Κώστας Σκανδαλίδης ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ως υπουρ­γός Εθνικής Άμυνας, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάνου ως υπουργός Δικαιοσύνης και ο Γιώργος Μπαμπίνιώτης ως υπουργός Παιδείας.
Η απόφαση αυτή προκαλεί το λαϊκό αίσθημα. Την ώρα που η τότε κυβέρνηση ψήφιζε στο ελληνικό κοινοβούλιο ένα από τα σκληρότερα πακέτα οικονομικών μέτρων των τελευταίων ετών, φρόντισε να διευκολύνει εν κρυπτώ τη φοροδια­φυγή εχόντων και κατεχόντων. Καλά πληροφορημένες πηγές που γνωρίζουν άριστα τα περί offshore εταιριών σημεί­ωναν στο Hot Doc ότι η κατάργηση του συγκεκριμένου άρθρου πρόκειται καθαρά για φωτογραφική διάταξη. Αν τελικά κάτι τέτοιο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, τότε οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να διερευνήσουν το τι ακρι­βώς συμβαίνει και ποιοι έχουν ευνοηθεί από αυτό.

HOTDOC
http://gregordergrieche.blogspot.gr/2012/12/offshore.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου