Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ


ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΑΥΛΩΝ "ΠΑΤΡΙΟΤ" ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΣΥΡΙΑΚΗ ΜΕΘΟΡΙΟ
Η βρώμικη ιδιοτελής εμπλοκή της Τουρκίας στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας, κάθε άλλο παρά έχει ενισχύσει τη θέση της Άγκυρας στην περιοχή, ενώ στο εσωτερικό της Τουρκίας πληθαίνουν οι φωνές που αντιτάσσονται σε μία φιλοπόλεμη στρατηγική που έχει ως επακόλουθο την εγκατάσταση πυραύλων ¨Πάτριοτ¨ στην τουρκική μεθόριο και την πιο ενεργή ενσωμάτωση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και τους στρατιωτικούς σχεδιασμούς του στην ευρύτερη περιοχή.
Συλλαλητήριο πραγματοποίησαν φοιτητές του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας την Παρασκευή στην Άγκυρα ενάντια στην εγκατάσταση των πυραύλων "Πάτριοτ" στην τουρκοσυριακή μεθόριο και απαιτώντας να σταματήσει η εμπλοκή της αστικής τάξης της Τουρκίας στις μεθοδεύσεις και τις προετοιμασίες της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην Συρία. Στη συγκέντρωση κυριάρχησαναντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, η καταγγελία του ρόλου της αστικής τάξης της Τουρκίας στην περιοχή και όσον αφορά τις συγκρούσεις στην Συρία, καθώς και συνθήματα ενάντια στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Μάλιστα στο τέλος της πορείας οι διαδηλωτές έκαψαν σημαία της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας τουΝΑΤΟ. 

Κατά τη διάρκεια της πορείας που πέρασε από κεντρικούς δρόμους της Άγκυρας ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν πολύ κοντά στους διαδηλωτές και καθώς η πορεία πλησίαζε προς το πρωθυπουργικό γραφείο στο κέντρο της πόλης, εμποδίστηκε να φτάσει από τις δυνάμεις καταστολής. Χρησιμοποιήθηκανχειροβομβίδες κρότου λάμψης και χημικά εναντίον των διαδηλωτών. Οι διαδηλωτές σε ψήφισμα τουςκαταγγέλλουν το ρόλο της τουρκικής κυβέρνησης στα τεκταινόμενα στην Συρία.
Για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών, η Iskra παραθέτει παρεμφερή ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες:
«ΟΙ PATRIOT ΘΑ ΒΛΑΨΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ»
H ΤΕΧΕΡΑΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑ!
Η Τεχεράνη προειδοποίησε για ακόμη μια φορά την Τουρκία ότι η ανάπτυξη των πυραύλων Patriot στο έδαφος της κοντά στα σύνορα με τη Συρία θα αποδειχθεί επιβλαβής για την Άγκυρα.
Τη δήλωση έκανε ο Ιρανός υπουργός Αμύνης στρατηγός Ahmad Vahidi: «Η ανάπτυξη των Patriot στην Τουρκία δεν πρόκειται να παίξει κανένα ρόλο στη διασφάλιση της χώρας αυτής ενώ θα αποδειχθεί καιεπιβλαβής» είπε ο Ιρανός υπουργός.
Ο ίδιος άσκησε και κριτική στην παρουσία ευρωπαϊκών δυνάμεων στην περιοχή (Γερμανία, Ολλανδία, ΗΠΑ) λέγοντας πως το Ιράν αντιτίθεται στην παρουσία των κρατών αυτών στην Ν.Α. Τουρκία.
Την Παρασκευή ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει πως οι συστοιχίες του ΝΑΤΟ που θα αναπτυχθούν στην Τουρκία θα τοποθετηθούν στις πόλεις Άδανα, Γκαζιαντεπ και Καχραμανμαρά.

«ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΕ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ;»
Πληροφορίες από τον ισραηλινό Τύπο τις οποίες αναπαράγουν και τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως ηΤουρκία προτίθεται να επιτρέψει στην ισραηλινή Αεροπορία να συμμετάσχει σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθούν στο έδαφος της πρώτης μέσα στο 2013.
Όπως αναφέρει η κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Jerusalem Post Ισραηλινοί στρατιωτικοί επίσημοι επιβεβαίωσαν ότι το Ισραήλ έχει λάβει έγκριση από το ΝΑΤΟ έτσι ώστε να συμμετάσχει σε ασκήσεις που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο 2013. Οι ίδιοι επίσημοι είπαν πως το ΝΑΤΟ αφού ικανοποίησε το αίτημα της Τουρκίας για την ανάπτυξη των πυραύλων Patriot στο έδαφός της έτσι και το ΝΑΤΟ με τη σειρά του πίεσε την Τουρκία να δεχθεί τη συμμετοχή ισραηλινών αεροσκαφών σε ασκήσεις αίτημα που, σύμφωνα με του Ισραηλινούς η Άγκυρα έκανε δεκτό.
Να σημειωθεί πάντως πως η Τουρκία έχει δηλώσει κατ΄ επανάληψη πως εάν το Ισραήλ δεν ζητήσει επίσημα συγγνώμη για το επεισόδιο με το Mavi Marmara και δεν δώσει αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων δεν πρόκειται να επιτρέψει καμία συμμετοχή ισραηλινών σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα δε εάν αυτές πραγματοποιούνται στο έδαφός της.
http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10460:kk-tourkias-antipolemiko-sillalitirio&catid=37:di-evropi&Itemid=172

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου