Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Τα ΜΑΤ φρουρούν τους πλούσιους


Μια... «απόκρυφη» πτυχή της δράσης των ΜΑΤ και άλλων αστυνομικών υπηρεσιών ήρθε τελευταία στο φως της επικαιρότητας. Μια πτυχή που απαντάται σ’ ένα «φανταχτερό» περιβάλλον, στο οποίο συναντώνται, συνδέονται και συνεργάζονται άτομα που υπό κανονικές συνθήκες βρίσκονται στην αντίπερα όχθη από αυτή που οι θαλαμηπόλοι του νόμου και της εξουσίας τάχθηκαν να υπηρετούν. 

Μέχρι σήμερα όλοι γνώριζαν – ή τουλάχιστον αυτό νόμιζαν – ότι οι... σιδηρόπλευροι της Ελληνικής Αστυνομίας ήταν απλώς το ανάχωμα της εξουσίας απέναντι στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την κατοχύρωση λαϊκών διεκδικήσεων.

Για λόγους πρεστίζ
Αυτό που δεν ήταν ευρύτερα γνωστό είναι πως αποτελούν και στην καθημερινότητά τους θεραπαινίδες της... μπουρζουαζίας. Των Ελλήνων πλουσίων δηλαδή, οι οποίοι, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, επιδιώκουν να πλαισιώνονται στις δημόσιες εμφανίσεις τους με φρουρούς εκπαιδευμένους από το κράτος και τον κορβανά του – δηλαδή από εμάς. Οι περισσότεροι το κάνουν για λόγους πρεστίζ. Κάποιοι όντως για λόγους ασφαλείας.
Την ημέρα της εφόδου στην έπαυλη Λαυρεντιάδη στη Βουλιαγμένη οι αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας βρέθηκαν προ μίας «απρόσμενης» (όχι πως δεν ήξεραν και του λόγου τους, την ίδια δουλειά κάνουν άλλωστε) έκπληξη. Στη βίλα του επιχειρηματία «συνωθούνταν» 16 νοματαίοι που διεκπεραίωναν υπηρεσία ασφάλειας!
Από αυτούς οι 12 ήταν σεκιουριτάδες, οι δύο αστυνομικοί (ο ένας αξιωματικός των ΜΑΤ και ο άλλος αρχιφύλακας της Γενικής Επισήμων) καθώς και δύο βατραχάνθρωποι του Λιμενικού. Απ’ όλα είχε ο μπαξές.
Εις βάρος όλων αυτών που – παραδόξως... – μπουζουριάστηκαν και οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια νοτιοανατολικής Αττικής σχηματίστηκε δικογραφία, καθώς οι μεν σεκιουριτάδες δεν διέθεταν άδεια άσκησης επαγγέλματος, οι δε ένστολοι δεν μπόρεσαν να αιτιολογήσουν την εκεί παρουσία τους.
Από εκεί και πέρα άρχισαν να «πλακώνουν» οι αποκαλύψεις, οι οποίες μεγεθύνουν τα ούτως ή άλλως πολυποίκιλα και πολυσύνθετα ερωτήματα αναφορικά με τις σχέσεις μέρους της Αστυνομίας με αυτό που οι ίδιοι προσδιορίζουν ως υπόκοσμο, μαύρο χρήμα και δεύτερη απασχόληση.
Σύμφωνα με όσα προέκυψαν εν είδει καταιγιστικών πληροφοριών, λίγο νωρίτερα είχε... γίνει αλλαγή βάρδιας από ισάριθμους, ενώ στο σύνολό τους στον επιχειρηματία απασχολούνταν συνολικά πάνω από 50 άτομα ως προσωπικό ασφαλείας. Όσους δηλαδή αθροίζουν οι τρεις βάρδιες ή, σε πιο αναλογικά μεγέθη, όσο δύο διμοιρίες ΜΑΤ!
Πηγές της αστυνομίας υποστήριξαν πως για τους υπόλοιπους σωματοφύλακες και για τον τρόπο και τους όρους της εκεί απασχόλησής τους θα γινόταν έρευνα αμέσως μόλις θα τελείωνε το περιπετειώδες, όπως αποδείχθηκε, μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας, ζήτημα της προφυλάκισης Λαυρεντιάδη.
Όσο όμως ξεψαχνιζόταν η υπόθεση, άρχισαν ν’ ανακύπτουν «σκοτεινές» φιγούρες από το σκανδαλώδες παρελθόν του πολιτικοοικονομικού βίου. Μέσα από άτομα που πρωταγωνίστησαν σε σκάνδαλα και υποθέσεις που συντάραξαν συθέμελα κατά καιρούς την ελληνική κοινωνία, αλλά και μέσα από αυτούς, κατά τις ίδιες αστυνομικές πηγές, θα επιχειρηθεί να δοθούν απαντήσεις σε σύγχρονα αστυνομικοκοινωνικά... αινίγματα. Και οι απαντήσεις δεν θα αργήσουν.
Στην αστυνομία έχουν φτάσει πληροφορίες ότι ουσιαστικός επικεφαλής της ασφάλειας είναι ένας περιώνυμος σωματοφύλακας, στον οποίο είχε αποδοθεί «επιφανής» ρόλος στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στην αρχή της δεκαετίας του 1990, όταν μεσουρανούσαν οι αποκαλύψεις για το παρασκήνιο ενός κορυφαίου σκανδάλου και αυτός ήταν στην ημερήσια διάταξη της τότε επικαιρότητας.
Στην ομάδα «διοίκησης» συγκαταλέχθηκε κι ένας γνωστός από το παρελθόν στρατηγός με έντονο παρασκηνιακό ρόλο σε σειρά εθνικών θεμάτων στα οποία αναμείχθηκε. Σ’ αυτούς τους δύο φέρονται να απέδιδαν «λογαριασμό» οι τουλάχιστον οχτώ αστυνομικοί κι άλλοι τόσοι λιμενικοί που παρείχαν υπηρεσίες. Ας το ψάξουν οι αρχές, διότι δεν θα αργήσει η ιστορία να δει το φως της δημοσιότητας...

Συντεχνιακή εκμετάλλευση
Οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί που πιάστηκαν είχαν διατεθεί με νόμιμες πράξεις απόσπασης το 2009 από τον τότε αρχηγό της αστυνομίας στον επιχειρηματία έπειτα από αίτημα του ίδιου. Τον επόμενο χρόνο, ωστόσο, ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής πήρε πίσω τη φρουρά στο πλαίσιο των αναρίθμητων εξαγγελιών απόσυρσης της αστυνομικής φρουράς από επιχειρηματίες – η οποία πάντως επέστρεψε για τους περισσότερους διά της πλαγίας.
Οι βασικοί «φρουροί της μπουρζουαζίας» παρέμειναν και δημιούργησαν μία βιομηχανία εκμετάλλευσης των... συναδέλφων τους στα ΜΑΤ. Όπως κοινολογείται, έβγαλαν βάρδιες για υπηρεσίες φύλαξης μεταξύ των συναδέλφων τους και για τον καθέναν από αυτούς έβγαλαν κοστολόγιο οκτάωρης απασχόλησης 100 ευρώ.
Μόνο που, ενώ ο επιχειρηματίας πλήρωνε κανονικά τους αστυνομικούς δερβέναγες, αυτοί παρακρατούσαν για λογαριασμό τους σημαντικό μέρος της αμοιβής και όσα περίσσευαν τα απέδιδαν στους... λούμπεν συναδέλφους τους.
Ενώ αρχικά οι πληροφορίες έκαναν λόγο για «δίκαιη» μοιρασιά... στη μέση, αστυνομικοί των ΜΑΤ σχολίαζαν με δηκτικό μεν, αλλά μοιρολατρικό τρόπο πως «50 ευρώ έδιναν στους προνομιούχους. Συνήθως το μεροκαματάκι που έδιναν ήταν από 20, το πολύ 30 ευρώ για την κάθε βάρδια». Και φυσικά όχι στην προσωπική φρουρά, καθώς εκεί υπήρχε μόνιμης απασχόλησης προσωπικό, αλλά στις συνοδείες - μετακινήσεις όπου άλλαζαν τα πρόσωπα και οι αμοιβές».
Και για να καταλάβουμε το εύρος του προβλήματος, αυτό που συνέβαινε με τη φρουρά του Λαυρεντιάδη δεν ήταν η εξαίρεση. Αντιθέτως αποτελεί κανόνα και τακτική σχεδόν του συνόλου του επιχειρηματικού και εφοπλιστικού ελληνικού λόμπι, το οποίο, όπως είπαμε – άλλοι φροντίζοντας το πρεστίζ τους και άλλοι επειδή έχουν όντως ζητήματα ασφάλειας –, φροντίζει να περιστοιχίζεται από στρατιές ένστολων μπράβων. Είτε με νόμιμες και διαυγείς διαδικασίες εκχώρησης είτε με παράπλευρες.
Για την υπόθεση αυτή οι Εσωτερικές Υποθέσεις διεξάγουν ήδη έρευνα. Άλλη υπηρεσία της αστυνομίας, όμως, έχει επιφορτιστεί να διαλευκάνει την «ανάρμοστη» σχέση μεταξύ των αστυνομικών και των δύο προαναφερθέντων ατόμων που συγκροτούν την «ομάδα διοίκησης», καθώς τόσο το αμφιλεγόμενο και σκοτεινό παρελθόν τους όσο και κάποιες... συγκυριακές μεταξύ τους εμπλοκές στρέφουν τα φώτα της έρευνας στην κατεύθυνση της διαλεύκανσης σύγχρονων υποθέσεων που απασχόλησαν έντονα την αστυνομία, τη δικαιοσύνη και κατ’ επέκταση την κοινή γνώμη.
Και εδώ ίσως ακούσουμε πολλά στο άμεσο μέλλον.

Ορντινάντσες βουλευτών και οικονομικών παραγόντων
Δοθείσης της ευκαιρίας, ας δούμε τι γίνεται με τα... γιουσουφάκια της αστυνομίας, τα οποία ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν ο Δένδιας μας είπε ότι θα τους «ξεφορτώσει» από τη φύλαξη και συνοδεία επιχειρηματιών, δημοσιογράφων και πρώην πολιτικών. Σύμφωνα με παλαιότερη ανακοίνωση της αστυνομίας, που βασίστηκε στην υπουργική εξαγγελία ότι θα αποδεσμευτούν από τη φύλαξη διαφόρων ειδικών στόχων 1.500 αστυνομικοί, 100 οχήματα και 60 μοτοσυκλέτες, ώστε να διατεθούν για τις αυξημένες ανάγκες της αστυνόμευσης, έγιναν γνωστά τα ακόλουθα:
«Θα παρέχεται πλέον υποχρεωτική φρούρηση μόνο στους κ. Προέδρους της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης καθώς και στους Ανώτατους Δικαστικούς Λειτουργούς. Αίρεται το ισχύον μέτρο της υποχρεωτικής φύλαξης το οποίο θα εξετάζεται πλέον με βάση τα υφιστάμενα κριτήρια επικινδυνότητας.
Περιορίζεται κατά 25 Αστυνομικούς η Υπηρεσία Ασφάλειας του Προέδρου της Κυβέρνησης.
Επίσης, κατά 20, αντίστοιχα, η ασφάλεια του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Επιπλέον,
- κατά 5 Αστυνομικούς η ασφάλεια των λοιπών Αρχηγών των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή,
- κατά 3 Αστυνομικούς η ασφάλεια των Υπουργών,
- κατά 2 Αστυνομικούς η ασφάλεια των Αναπληρωτών Υπουργών,
- κατά 1 η ασφάλεια των Υφυπουργών.
Μείωση κατά 5 άτομα θα υπάρξει στον αριθμό των αστυνομικών που διατίθενται στα Γραφεία του Κυβερνώντος κόμματος ενώ κατά 4 άτομα στον αριθμό των Αστυνομικών που διατίθενται στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Καταργείται, επίσης, η συνοδεία αστυνομικών σε βουλευτές, ευρωβουλευτές, περιφερειάρχες και δημάρχους.
Τυχόν αιτήματα θα εξετάζονται κατά περίπτωση από ειδική Επιτροπή με κριτήρια αξιολόγησης την όποια υφιστάμενη επικινδυνότητα καθώς και τον υπάρχοντα βαθμό απειλής. Ομοίως περιορίζονται σε 3 οι αστυνομικοί που διατίθενται σε νομίμως λειτουργούντες τηλεοπτικούς σταθμούς.
Παράλληλα δρομολογείται:
- αφενός μεν η μη επιβάρυνση πλέον της Ελληνικής Αστυνομίας από τη διάθεση και τη συντήρηση των μέσων που διατίθενται για την κίνηση των ως άνω προσώπων,
- αφετέρου από τη χρήση, όσον αφορά τα καύσιμα και τη συντήρηση, διατιθέμενων μέσων σε φορέα ή πρόσωπο εκτός Υπηρεσιών Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, διάθεση και τη συντήρηση των μέσων που διατίθενται για την κίνηση των ως άνω προσώπων.
Οι δαπάνες που προκαλούνται για την αγορά, συντήρηση και κίνηση των μέσων που διατίθενται για τη συνοδεία προσώπων, πλην των κρατικών λειτουργών, θα βαρύνουν τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους».
Τι απ’ όλα αυτά έγινε; Στα χαρτιά σχεδόν όλα, χωρίς να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι – όπως είδαμε στην περίπτωση Λαυρεντιάδη, απ’ όπου αποσύρθηκαν – έμειναν ουσιαστικά δίχως υπηρεσιακή κάλυψη.
Οι εξαγγελίες Δένδια και οι ανακοινώσεις του αρχηγείου θα μπορούσαν κάλλιστα να χαρακτηριστούν ως προπέτασμα καπνού, καθώς ακόμη μια φορά εξυφάνθηκαν στο εργαστήριο της εργαστηριακής προπαγάνδας και αθετήθηκαν αμέσως μόλις ο προβολέας της επικαιρότητας και των εντυπώσεων έστρεψε αλλού τη δέσμη φωτός.
Όπως καταγγέλλουν ένστολοι συνδικαλιστές, η εξακολουθητική φύλαξη πρώην βουλευτών, οικονομικών παραγόντων και άλλων συνεχίζεται υπό τον προσχηματικό μανδύα της... απόσυρσης.
Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, θαυμάστε το τέχνασμα που κάνουν: Γίνεται ανάκληση της διάθεσης των αστυνομικών συνοδών, τους αποσπούν στο 6ο τμήμα της Κρατικής Ασφάλειας και τους... ξανατοποθετούν στο πλευρό των ίδιων φυλασσόμενων ατόμων δίχως να φαίνεται στα χαρτιά ο «τομέας» της απασχόλησής τους. Ευφυές, μη μας πείτε.

http://topontiki.gr/article/46250/Ta-MAT-frouroun-tous-plousious

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου