Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΣΚΛΗΡΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ - ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ!


ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΥΠΕΡΔΕΚΑΕΤΗ ΣΥΜΠΙΕΣΗ ΜΙΣΘΩΝ, ΤΟ ΣΚΛΗΡΟΤΕΡΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ!
Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΞΟΝΤΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ!
Ενώ δημοσίως τα γερμανικά κόμματα υπόσχονται αύξηση των επιδομάτων για συνταξιούχους, οικογένειες και μακροχρόνια ανέργους ενόψει των βουλευτικών εκλογών τον Σεπτέμβριο, στο παρασκήνιο τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών προετοιμάζουν τοδραστικότερο πρόγραμμα λιτότητας που έχει δει η μεταπολεμική Γερμανία, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού «Der Spiegel».
Ο λόγος που το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται ένα εκτεταμένο σχέδιο λιτότητας για τη Γερμανία, μόλις δέκα χρόνια μετά την εφαρμογή ενός σκληρού πακέτου μεταρρυθμίσεων, είναι η επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας εξαιτίας της κρίσης στην Ευρωζώνη, πιθανές αρνητικές εξελίξεις, όπως αδυναμία αποπληρωμής υποχρεώσεων προς τον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) από χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, αλλά και η γήρανση του γερμανικού πληθυσμού που θα πιέσει τα συνταξιοδοτικά Ταμεία. Σύμφωνα με την ομάδα τεχνοκρατών που επεξεργάζεται το σχέδιο λιτότητας, η οικονομική επιβράδυνση και η ανάγκη προστασίας από αρνητικές επιπτώσεις της ευρωκρίσης θα εξαναγκάσει οποιαδήποτε κυβέρνηση κι αν προκύψει από τις εκλογές του 2013 να εφαρμόσει ένα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας που θα περιλαμβάνει δραστική αύξηση της φορολογίας και αιματηρές περικοπές δαπανών, αναφέρει το Spiegel. Μέχρι στιγμής ο κ.Σόιμπλε έχει αποδεχτεί όλες τις παραδοχές των τεχνοκρατών του περί σημαντικών προβλημάτων που θα αντιμετωπίσει η γερμανική οικονομία τα επόμενα χρόνια και έχει δώσει εντολή να συνεχιστεί η επεξεργασία του σχεδίου, αλλά με μυστικότητα προκειμένου να μην υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην προεκλογική περίοδο.
Μεταξύ άλλων, τα μέτρα που επεξεργάζεται το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνουν αύξησητου κατώτερου συντελεστή ΦΠΑ, «φόρο αλληλεγγύης για την υγεία» προκειμένου να μειωθεί η κρατική επιδότηση προς το σύστημα περίθαλψης και περαιτέρω μείωση της σύνταξης όσων συνταξιοδοτούνται πριν από τα 67 έτη. Οι δύο μεγαλύτερες απειλές που προβλέπουν οι τεχνοκράτες για τη γερμανική οικονομία τα επόμενα χρόνια σχετίζονται με «έντονη ύφεση της οικονομικής δραστηριότητας», ανάλογη με την ύφεση 5% του 2009, αλλά και με το δυνητικό επιπλέον κόστος που θα έχει για το γερμανικό Δημόσιο η αδυναμία τραπεζών που διασώθηκαν το 2009 να αποπληρώσουν τις οφειλές τους και η αδυναμία κρατών να εξυπηρετήσουν τα δάνεια που έχουν λάβει από τους εταίρους τους. Το 2009 η γερμανική κυβέρνηση ενίσχυσε τράπεζες που βρέθηκαν προ του ενδεχομένου χρεοκοπίας με περίπου 180 δισ. ευρώ, ωστόσο δεν είναι σίγουρο ότι οι τράπεζες θα μπορέσουν να αποπληρώσουν πλήρως τα δάνεια που έχουν λάβει. Παράλληλα, η ύφεση μείωσε δραστικά τα φορολογικά έσοδα και αύξησε αντιστοίχως δαπάνες όπως το επίδομα ανεργίας, με αποτέλεσμα το γερμανικό δημόσιο χρέος να αυξηθεί από το 65% του ΑΕΠ, πριν από την κρίση, στο 83% του ΑΕΠ. Το ίδιο ενδεχόμενο προβλέπεται και για την περίπτωση του ESM όπου αναφέρεται ότι θα πρέπει να υπάρξουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση «αμετάκλητων αθετήσεων πληρωμών προς τον ESM». «Ενα τμήμα από τις (γερμανικές) εγγυήσεις και τα δάνεια θα μπορούσε να χαθεί αν οι επίσημοι πιστωτές της Ελλάδας διαγράψουν μέρος του χρέους της χώρας», αναφέρει το Spiegel.
http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10477:germania-mnimonio-litotita&catid=37:di-evropi&Itemid=172

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου