Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Ο οδικός χάρτης στα κόμματα. (Μπουρδολογίες ΕΘΝΟΥΣ! Μα στον καιρό της κοινωνικής όξυνσης το ΚΕΝΤΡΟ ... τέλειώνει)!!!


Στο νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται -με βάση την έρευνα της Marc για το Εθνος- οι πολίτες δεν διαθέτουν πλέον ισχυρούς δεσμούς με τα κόμματα και αναμένουν ανακατατάξεις κυρίως στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Ο οδικός χάρτης στα κόμματα
Ενδεικτικό στοιχείο της απαίτησης για αλλαγές αλλά και της αμφισβήτησης στο πολιτικό σύστημα αποτελεί η προτίμηση των ερωτηθέντων σε καταξιωμένους επαγγελματίες (23,8%), τεχνοκράτες (20,1%) και ακαδημαϊκούς (20,5%) κατατάσσοντας στις τελευταίες θέσεις τους πολιτικούς είτε αφορά έμπειρα στελέχη (10%) είτε νέα πρόσωπα (13,9%), προκειμένου να τοποθετηθούν σε θέσεις-κλειδιά στην κρατική μηχανή. Με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο καταγράφεται η απώλεια εμπιστοσύνης των πολιτών στο υφιστάμενο πολιτικό προσωπικό της χώρας.

Περισσότεροι από 2 στους 3 πολίτες (68,4%) θεωρούν ότι υπάρχει χώρος για τη δημιουργία νέων κομμάτων στο σύνολο του πολιτικού φάσματος. Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων εκτιμά ότι το κομματικό σύστημα και το πολιτικό προσωπικό δεν μπορούν να συμβάλουν στην αλλαγή που χρειάζεται η χώρα. Οι ανακατατάξεις αφορούν κυρίως τον χώρο του Κέντρου (28,5%) και της Κεντροαριστεράς (25,2%) καθώς καταγράφεται έλλειψη επαρκούς αντιπροσώπευσης του χώρου από τους υπάρχοντες πολιτικούς σχηματισμούς (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ).
Μόλις το 14,7% πιστεύει ότι μπορούν να δημιουργηθούν κόμματα στον χώρο της Κεντροδεξιάς, ο οποίος φαίνεται να καλύπτεται από τη ΝΔ, ένας στους πέντε πολίτες (20%) υποστηρίζει ότι δεν χρειάζεται να δημιουργηθούν νέα κόμματα.
Ο οδικός χάρτης στα κόμματα
Η μεγαλύτερη κινητικότητα παρουσιάζεται στον χώρο του Κέντρου όπου υπάρχει κενό εκπροσώπησης, καθώς το 59,1% των πολιτών που αυτοτοποθετούνται στον χώρο εκτιμούν ότι υπάρχει πεδίο δημιουργίας νέων σχηματισμών. Παράλληλα, αυξημένη τάση παρατηρείται στην Κεντροαριστερά (53,1%) με τους πολίτες που τοποθετούνται πολιτικά στον συγκεκριμένο χώρο να αναζητούν πολιτική «στέγη» μετά την εκλογική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, την ίδια στιγμή που η ΔΗΜΑΡ δεν φαίνεται να μπορεί να εκπροσωπήσει την πλειοψηφία των Κεντροαριστερών ψηφοφόρων. Αντίστοιχα μόνο το 31,9% (ένας στους τρεις) των πολιτών που αυτοχαρακτηρίζονται Κεντροδεξιοί υποστηρίζουν ότι χρειάζεται να δημιουργηθούν νέα κόμματα στην κεντροδεξιά παράταξη.
Ο οδικός χάρτης στα κόμματα
Οι πολίτες-ψηφοφόροι σε ποσοστό 47,9% δεν ταυτίζονται με τα κόμματα που ψηφίζουν και μόνο το 39% διατηρεί δεσμούς με τον πολιτικό σχηματισμό που επέλεξε. Συγκεκριμένα, οι ψηφοφόροι της ΝΔ ταυτίζονται «πολύ» ή «αρκετά» με το κόμμα σε ποσοστό 52,2% και «καθόλου» ή «όχι και τόσο» κατά 47,2%. Αντίθετα στον ΣΥΡΙΖΑ η πιστότητα στη σχέση κόμματος-ψηφοφόρου είναι υψηλή (62,8%).
Το νέο πολιτικό σκηνικό διαμορφώνεται κυρίως από την τοποθέτηση των πολιτών στο φάσμα «Αριστερά ? Δεξιά». Πρώτος πολιτικός χώρος στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων είναι το Κέντρο (20,1%) που αποτελεί και το μήλο της έριδος τόσο για τα υπάρχοντα κόμματα όσο και για τους νέους πολιτικούς σχηματισμούς. Αθροιστικά το 37,7% δηλώνει ότι ανήκει στην Κεντροαριστερά και στην Αριστερά ενώ το 29,9% προσδιορίζεται ως «Κεντροδεξιός» και «δεξιός».
Οι ψηφοφόροι της ΝΔ προσδιορίζονται ως κεντροδεξιοί και δεξιοί σε ποσοστό 63,9%. Αντίστοιχα στον ΣΥΡΙΖΑ τοποθετούνται στον χώρο της Κεντροαριστεράς (30,6%) και της Αριστεράς (40,5%) αθροιστικά με ποσοστό 71,1%. Το 44,6% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ τοποθετούνται στο Κέντρο ενώ το 30,3% των πολιτών που υποστήριξαν το κόμμα του Π. Καμμένου δεν δηλώνουν κανέναν πολιτικό χώρο.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63757212

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου