Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΔΑΣ ΚΑΘΡΕΠΤΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Ποια είναι όµως η ιστορία της;
Λίγους µήνες µετά τη Σφαγή, και συγκεκριμένα την 1η Νοεμβρίου 1944, ο Dmitri Κessel, ανταποκριτής του περιοδικού «Life» επισκέφθηκε το Δίστοµο για ρεπορτάζ. Τη στιγµή του κλικ της φωτογραφικής µηχανής η Μαρία Παντίσκα, στέκεται όρθια µπροστά σε µια σκάφη και πλένει τα µαύρα ρούχα της στην αυλή.



Η φωτογραφία δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό «Life» στις 27 Νοεµβρίου του 1944, στη σελίδα 21.

Ο τίτλος του κειμένου ήταν: «WHAT THE GERMANS DID TO GREECE» (Τι έκαναν οι Γερµανοί στην Ελλάδα) και η λεζάντα ανέφερε: «MARIA PADISKA STILL WEEPS, FOUR MONTHS AFTER THE GERMANS KILLED HER MOTHER IN MASSACRE AT THE GREEK TOWN OF DISTOMO» (Η Μαρία Παντίσκα ακόµη κλαίει µε λυγµούς, τέσσερες µήνες αφότου οι Γερµανοί σκότωσαν τη µητέρα της σε σφαγή στην ελληνική πόλη Δίστοµο).

Σημείωση: Η Μαρία Παντίσκα - Μίχα, απεβίωσε στις 12/3/2009 σε ηλικία 84 ετών. Ετάφη στο Δίστομο σε μια σεμνή τελετή που τίποτα δε μαρτυρούσε τη τεράστια συμβολική σημασία της σεπτής αυτής μορφής που απεικόνισε σε μια φωτογραφία τον απίστευτο πόνο που πέρασε η περιοχή μας, με τον αινιγματικό λυγμό που δεν έφυγε ποτέ από τα χείλη της. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου