Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Θεσσαλονίκη: Στα συσσίτια για ένα πιάτο φαγητό


Ώρα 12:00 στο συσσίτιο της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Κυριών Θεσσαλονίκης. Η πόρτα ανοίγει και ένας ζεστός χώρος περιμένει τους συμπολίτες μας που δυσκολεύονται να έχουν ακόμα και ένα πιάτο φαγητό. Η μία και μοναδική μαγείρισσα που είναι επιφορτισμένη με την προετοιμασία 100 μερίδων τούς υποδέχεται με χαμόγελο. Τούς γνωρίζει όλους με τα μικρά τους ονόματα, αφού πηγαίνουν εκεί καθημερινά.


Οι περισσότεροι είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Σήμερα, στη Φιλόπτωχο σιτίζονται περίπου 100 άτομα, ανάμεσά τους άνεργοι, άστεγοι, χαμηλοσυνταξιούχοι. Το γεύμα σερβίρεται από τις 12:00 έως τις 14:00, από Δευτέρα έως και Σάββατο, ενώ για την Κυριακή τους παρέχεται «ξηρά» τροφή (γιαούρτι, ελιές, ψωμί, αυγό και κονσέρβα).

Κάποιοι παίρνουν μαζί τους το φαγητό, για να φάνε στο σπίτι τους, μαζί με την οικογένειά τους, ενώ όσοι είναι μόνοι τους, συνήθως επιλέγουν να καθίσουν σε ένα από τα τραπέζια, καθώς είναι και μια ευκαιρία να πουν δυο κουβέντες με συνανθρώπους τους που τους ενώνουν παρόμοια προβλήματα.
(Ο Ανέστης, άνεργος από τον Αύγουστο, δηλώνει ότι χάρη σε αυτή τη δράση καθημερινά έχει ένα πιάτο φαγητό)

Ακόμα και αν κάποιος δεν είναι εγγεγραμμένος θα μπορέσει να φάει, καθώς πάντα υπολογίζουν και ετοιμάζουν μερικές μερίδες για συμπλήρωμα. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Κυριών Θεσσαλονίκης, Χαρούλα Φακίδου - Σαββαΐδου, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αυξηθεί σημαντικά οι Έλληνες που προσέρχονται στο συσσίτιο. Ενώ παλιότερα οι μισοί δικαιούχοι ήταν αλλοδαποί, σήμερα από τους 97 εγγεγραμμένους οι 87 είναι από την Ελλάδα. Όπως αναφέρει η πρόεδρος στο Thesstoday, δεν κοιτούν την εθνικότητα και το χρώμα του συνανθρώπου τους, αλλά προσπαθούν να βοηθήσουν όποιον έχει ανάγκη.

Η Φιλόπτωχος Αδελφότητα Κυριών Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1873, από αρχόντισσες της εποχής, στους χώρους της λειτουργεί και οικοτροφείο, ενώ τα μέλη της βρίσκονται καθημερινά στο κτήριο και φροντίζουν για την κάθε λεπτομέρεια, με εθελοντική εργασία.



Πηγή: thesstoday


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου