Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

ΔΝΤ: ΠΡΩΤΑ "ΚΟΥΡΕΜΑ" ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ!


ΝΕΑ ΚΟΝΤΡΑ ΔΝΤ-ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ!
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ζητά πρώτα «κούρεμα» τμήματος του χρέους της Κυπριακής Δημοκρατίας προκειμένου να συμμετάσχει στο κυπριακό μημόνιο, σύμφωνα με αποκλειστικό σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής Sueddeutsche Zeitung. Η πρόταση αυτή πάντως αμφισβητείται από κυβερνήσεις κρατών της ευρωζώνης και κυρίως, βέβαια, από την γερμανική κυβέρνηση και τις γερμανικές και ευρωπαϊκές ελίτδεδομένης και της υπόσχεσης ότι το ελληνικό προηγούμενο θα ήταν μοναδικό.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Sueddeutsche Zeitung, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η χώρα δεν θα καταφέρει να αντέξει το βάρος των τόκων, ακόμη και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος "μεταρρυθμίσεων". Η λύση ωστόσο δεν αναμένεται, εκτιμά η εφημερίδα, πριν από το τέλος Ιανουαρίου και μετά την επίσκεψη της Καγκελαρίου Μέρκελ στην Λευκωσία.
Τη θέση του ΔΝΤ, σύμφωνα με το δημοσίευμα φαίνεται ότι στηρίζουν κι άλλες χώρες του ευρώ. Αντίθετα, πολέμιοι θυμίζουν ότι στην περίπτωση της Ελλάδας η διαγραφή αξιώσεων ιδιωτών πιστωτώνσυνοδεύτηκε πάντα με την επεξήγηση ότι θα επρόκειτο για μοναδική περίπτωση. Εάν τώρα παραβιαστεί αυτή η υπόσχεση, υπάρχει περίπτωση να χάσει ολόκληρη η ευρωζώνη την αξιοπιστία της.

«Η κατάσταση στην Κύπρο είναι σημαντικά πιο δραματική από ό,τι στην Ελλάδα» δηλώνει πάντως ευρωπαίος αξιωματούχος στην εφημερίδα, η οποία κάνει λόγο για δανειακή ανάγκη 17 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί σχεδόν στο ΑΕΠ της χώρας. Σημειώνεται ότι από το ποσό αυτό 10 δισεκατομμύρια θα πρέπει να διατεθούν στον τραπεζικό τομέα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες τις οποίες επικαλείται η SZ, εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο έμμεσης συμμετοχής της Ρωσίας στο πρόγραμμα, με τη διάθεση πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ στο ΔΝΤ, το οποίο κατόπιν θα έδινε το ποσό στην Κύπρο. Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιζόταν η συμμετοχή του Ταμείου - χωρίς την οποία η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν δηλώσει ότι δεν μπορεί να υπάρξουν πακέτα στήριξης - αλλά όχι με δικά του κεφάλαια.

«Ρώσοι πολίτες έχουν καταθέσει τεράστια ποσά σε κυπριακές τράπεζες. Σε σχέση με αυτό το στοιχείο, διατυπώνονταν κατά το παρελθόν διαρκώς ισχυρισμοί για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, οι οποίοι ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχουν αποδειχθεί. Ένδειξη της "ανωμαλίας" αποτελεί το γεγονός ότι η Κύπρος, σύμφωνα με τις στατιστικές, είναι ο μεγαλύτερος άμεσος επενδυτής στην Ρωσία. Ειδικοί εκτιμούν ότι πίσω από πολλές ταμειακές εκροές υποκρύπτονται κεφάλαια, τα οποία μεταφέρονται από τη Ρωσία στην Κύπρο, ξεπλένονται και κατόπιν επιστρέφουν στην Ρωσία» σημειώνει η SZ.

Η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ αναμένεται να επισκεφθεί την Λευκωσία στις 11 Ιανουαρίου, προκειμένου να λάβει μέρος σε διεθνές συνέδριο, στο περιθώριο του οποίου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Στις 15 Ιανουαρίου θα δοθεί, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, στη δημοσιότητα η έκθεση της τρόικας και μία εβδομάδα αργότερα θα συνέλθει το Eurogroup, προκειμένου να δώσει την κατ' αρχήν έγκρισή του για το πακέτο στήριξης.
http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10434:prwta-kourema-symmetoxh-mnhmonio-kypro&catid=58:oikonomiki-politiki&Itemid=182

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου