Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Δ.ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: ΑΦΟΥ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ "ΓΗ ΚΑΙ ΥΔΩΡ", ΦΕΥΓΕΙ "ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ"!


ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΑΛΑ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΟΥΣ!
Σπάνια πολιτικός ηγέτης, αρχηγός κράτους, βαδίζει ΣΤΗΝ αποχώρηση δηλώνοντας πικραμένος ΚΑΙ άτυχος. ΟΙ δηλώσεις αυτές ΤΟΥ Δ.Χριστόφια αποτυπώνουν, ίσως, με τον πιο χαρακτηριστικό και παραστατικό τρόπο, ΤΗΝ τραγωδία ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ίδιου « Βατερλώ»Που υφίσταται ΤΟ ΑΚΕΛ .
Ο Δ.Χριστόφιας πράγματι δέχτηκε σκληρότατες ΚΑΙ ΣΕ σημαντικό βαθμό άδικες επιθέσεις. Όφειλε, όμως, να τις αναμένει, αφού ο στόχος Των αντιπάλων ΤΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΝΑ μπορούσε άλλος ΑΠΌ ΤΟΝ διασυρμό ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ίδιου εξευτελισμό ΤΟΥ ΑΚΕΛ, ώστε ΝΑ ΚΑΙ ΜΙΑ δυσφημιστεί Καλή ΚΑΘΕ Σκέψη εναλλακτικής αριστερής πορείας ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ Όχι αυτήν.
Ο Δ.Χριστόφιας ΚΑΙ Η. ηγεσία ΤΟΥ ΑΚΕΛ όφειλαν ΝΑ γνωρίζουν Ότι ΣΤΗΝ Πολιτικη Η. οπισθοχώρηση,συχνά άτακτη, ΣΕ νεοφιλελεύθερες Επιλογές ΚΑΙ Η. απόπειρα « κατευνασμού » Των αντιπάλων κατά τρόπο Κανένα Οι ΔΕΝ προσφέρει διαβατήριο ασυλίας . Το αντίθετο!
Ο Δ. Χριστόφιας δήλωσε Ότι φάνηκαν, αυτός και το κόμμα του, άτυχοι διότι κλήθηκαν ΝΑδιαχειριστούν ΤΟΝ καπιταλισμό ΣΤΗΝ χειρότερη κρίση ΤΟΥ.
Εντυπωσιάζει Η. ωμή ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ ΤΟΥ σ. Δημήτρη Χριστόφια Που αναγνωρίζει Ότι κατά ΤΟΥ ΤΗΝ Προεδρία κλήθηκε ως κυβέρνηση ΝΑ διαχειρισθεί (!) ΤΟΝ καπιταλισμό ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥ κρίση. Αλλά σ.Πρόεδρε δεν ήταν ιστορικός ρόλος του ΑΚΕΛ να διαχειριστεί τον καπιταλισμό στην κρίση του. Ο ρόλος του ΑΚΕΛ όφειλε να ήταν η εφαρμογή ριζοσπαστικών προοδευτικών πολιτικών με στόχο μια αντικαπιταλιστική και σοσιαλιστική προοπτική στην Κύπρο. Και οι καπιταλιστικές κρίσεις δεν είναι πάντα ατυχία για την Αριστερά που βρίσκεται στην κυβέρνηση αλλά ίσως και μεγάλη ευκαιρία για να ριζοσπαστικοποιήσει τις επιλογές της και να επιλέξει εναλλακτικούς προοδευτικούς δρόμους όσο δύσκολοι και αν μοιάζουν, αντί των τροϊκανών - μνημονιακών πολιτικών αθλιότητας και ταπείνωσης.

Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: «ΦΕΥΓΩ ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ"
Ο Προέδρος Της δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε Ότι αποχωρεί πικραμένος ΑΠΌ ΤΗΝ Προεδρία Της Δημοκρατίας, γιατί δέχτηκε « σκληρές και άδικες επιθέσεις, τόσες όσες δεν δέχτηκε ποτέ κανένας προηγούμενος πρόεδρος ».
Σε συνέντευξή στην εφημερίδα « Χαραυγή », όργανο ΤΟΥ ΑΚΕΛ , του οποίου υπήρξε ηγέτης, ο κ.Χριστόφιας αναφέρει ότι ήταν τόσο μεγάλο το ταξικό, ιδεολογικό, κοινωνικό παραταξιακό ΚΑΙ μίσος ΣΕ βάρος ΤΟΥ, Που κάποιοι έφτασαν σημείο ΣΤΟ ΝΑ λενε Ότι ο Προέδρος ΕΙΝΑΙ δολοφόνος .
«ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ίδιοι Που μιλούσαν ταυτόχρονα ΜΕ απαξίωση ΓΙΑ ΤΟ γιο Της πλύστρας Που εγινε Προέδρος , λες και η προεδρία του κράτους είναι αποκλειστικά για τα τζάκια, τους πλούσιους και το κατεστημένο. Είναι τιμή μου και καμάρι μου που έχω ταπεινή καταγωγή », ανέφερε ο κ. Χριστόφιας.
Πρόσθεσε Ότι όσοι στηρίζουν ΤΟ κατεστημένο ΔΕΝ χώνεψαν ποτε Ότι «Η. Αριστερά ανέδειξε ΣΤΗΝ Προεδρία ΤΟΝ ηγέτη Της ΚΑΙ αναζητούσαν ΚΑΘΕ ΕΥΚΑΙΡΙΑ , ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ πλήξουν Πρόεδρο , ΤΗΝαριστερά , τις ιδέες ΚΑΙ ΤΗΝ Ιστορία Της ».
«Φανήκαμε άτυχοι γιατί κατά την προεδρία μας κληθήκαμε να διαχειριστούμε τον καπιταλισμό στη χειρότερη του κρίση. ΕΧΩ ΤΗΝ όμως πεποίθηση Ότι Η. Ιστορία ΘΑ Μας δικαιώσει ΓΙΑ ΤΟ Έργο Που έχουμε επιτελέσει , γιατί είναι πολύ μεγάλο και σε διάφορους τομείς καινοτόμο, και γι αυτό, αισθάνομαι ικανοποίηση », κατέληξε ο κ. Χριστόφιας .
Η Iskra για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών, παραθέτει στη συνέχεια ρεπορτάζ σχετικά με τις εξελίξεις στην Κύπρο, από διάφορες ιστοσελίδες.

«ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ - ΡΩΣΙΑ ΔΑΙΔΑΛΩΔΕΙΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ" 
ΑΜΕΣΑ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΟΙ ΚΟΝΤΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Συνεχίζεται και εντείνεται η συζήτηση για ενδεχόμενο « κούρεμα »του χρέους της Κύπρου, όπως φέρεται να ζητάει το ΔΝΤ ως προϋπόθεση για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα δανειοδότησης με την ΕΕ και την ΕΚΤ. Δεν τίθεται θέμα «κουρέματος», είπε την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου και ισχυρίστηκε ότι το ΔΝΤ δεν έχει βάλει τέτοιο ζήτημα.
Στο ίδιο πνεύμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, απέρριψε το ενδεχόμενο να γίνει «κούρεμα» του χρέους, λέγοντας ότι αυτό προϋποθέτει τη συγκατάθεση των κρατών 27 - μελών Της εε , αλλά «και η Κύπρος δεν θα δεχθεί τέτοιο πράγμα».
Το ενδεχόμενο να « κουρευτεί »ΤΟ κυπριακό δημόσιο χρέος απέκλεισε ο επικεφαλής ΚΑΙ ΤΟΥ Γιούρογκρουπ, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας χαρακτηριστικά στο γερμανικό ραδιόφωνο «Deutschlandfunk »:« Δεν είπαμε όλες οι ελληνόφωνες χώρες. Είπαμε η Ελλάδα. Αποτελεί τμήμα της αξιοπιστίας σου να παραμένεις με τις ενδείξεις που έχεις δώσει ».
«Αναμένω ότι ένα" κούρεμα "δεν θα είναι μέρος των εργαλείων που θα χρησιμοποιηθούν βάσει προτεραιότητας. Από την πλευρά μου, θέλω να αποκλείσω αυτή την πιθανότητα », πρόσθεσε ο ίδιος, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει απομείωση του κυπριακού χρέους, έστω ΚΙ ΑΝ αυτός ο Τρόπος Διαχείρισης Της κρίσης ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ Πώληση παρόν ΣΕ ΥΨΗΛΗ προτεραιότητα.
Από την πλευρά του, ο Γιοργκ Ασμουσεν , μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, δήλωσε σε συνέντευξή του στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ARD, ότι δεν υφίσταται τώρα τέτοιο ζήτημα, καθώς δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα πόσα χρήματα χρειάζεται η Κύπρος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. « Εχουμε μόνο μία προκαταρκτική εκτίμηση για τις χρηματοδοτικές ανάγκες των τραπεζών στην Κύπρο.Θα πάρουμε τα τελικά στοιχεία στα μέσα Ιανουαρίου », σημείωσε.
Ο ίδιος ζήτησε ιδιωτικοποιήσεις ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ μέτρα επίτευξη πλεονάσματος ΣΤΟΝ προϋπολογισμό, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δημοσιονομική κατάσταση στην Κύπρο.
Στο «παιχνίδι» και η Ρωσία
Σε ό, τι αφορά στη δική του στάση, ΤΟ ΔΝΤ ισχυρίζεται Ότι ΟΙ διαπραγματεύσεις ΜΕ ΤΗ Λευκωσία ΘΑ συνεχισθούν ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2013 . Οπως ανακοίνωσε το Ταμείο, «δεν προβλέπουμε το τέλος των συζητήσεων το τρέχον έτος» και προσθέτει με νόημα ότι οι διαπραγματεύσεις «συνεχίζονται» ώστε να βρεθούν λύσεις για τη χρηματοδότηση της χώρας «συμβατές» με ένα βιώσιμο επίπεδο χρέους.
ΑΠΌ ΤΗΝ πλευρά Της Γερμανίας , αφήνουν να διαρρεύσει ότι θα εξεταστούν «όλες οι επιλογές σε σχέση με την προοπτική επιστροφής του κυπριακού χρέους σε βιώσιμο επίπεδο», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος παρέπεμψε τις όποιες εξελίξεις στο Γιούρογκρουπ που θα συνεδριάσει στις 21 Γενάρη.
«ΕΙΝΑΙ ξεκάθαρο Ότι Η. βιωσιμότητα ΤΟΥ χρέους μιας χώρας Που λαμβάνει ΒΟΗΘΕΙΑ αποτελείαποφασιστικό παράγοντα ΚΑΙ ΝΑ χρειάζεται συζητήσουμε σχετικώς ΜΕ ΤΟ πώς ΘΑ ΣΕ φθάσουμε βιώσιμο Επίπεδο. Υπάρχουν αρκετές πιθανότητες », πρόσθεσε ο ίδιος.
Νέα τροπή ΣΤΗΝ υπόθεση έδωσε Η. δήλωση ΤΟΥ Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν , σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ΜΕΤΑ ΤΗ σύνοδο εε - Ρωσίας , ότι η χώρα του θα μπορούσε να παράσχει δάνειο στην Κύπρο, στο πλαίσιο ενός διεθνούς πακέτου, αλλά μόνο αφού οι χώρες της Ευρωζώνης θα έχουν αποσαφηνίσει τους όρους της βοήθειας.
« Δεν θα νιώθαμε άνετα να αναμειχθούμε σε αυτή τη διαδικασία. Αλλά, εάν επιτευχθεί συμφωνία, δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να συμμετάσχουμε στην σταθεροποίηση της οικονομικής κατάστασης της Κύπρου », είπε ο Βλ. Πούτιν, δείχνοντας το έντονο ενδιαφέρον της αστικής τάξης της χώρας του να μπει σφήνα στη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη και να ενισχύσει τις θέσεις της στους ανταγωνισμούς για τους δρόμους και τις πηγές ενέργειας στην περιοχή.
Υπενθυμίζεται Ότι ανάμεσα ΣΤΑ σενάρια Που κυκλοφορούν ΕΙΝΑΙ ΝΑ συμμετάσχει Η. Ρωσία Στη δανειοδότηση Της ΚΥΠΡΟΥ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΔΝΤ. Να δανείσει δηλαδή στο Ταμείο ένα ποσό της τάξης των 5 δισ. ΚΑΙ ΤΟ ΔΝΤ ΝΑ ΤΟ διαθέσει ως συμμετοχή ΤΟΥ ΣΤΟ Πρόγραμμα Που ΘΑ διαμορφώσει ΓΙΑ ΤΗΝΚΥΠΡΟ Η. τρόικα.
Αυξάνεται η ανεργία
Στο μεταξύ, ΣΤΗΝ Απόσυρση Της ρήτρας ΑΠΌ ΤΟ μνημόνιο ΜΕ ΤΗΝ οποία ζητούσε ΤΟ δημόσιο χρέοςΠου ΘΑ προκληθεί ΑΠΌ ΤΟ κόστος ανακεφαλαιοποίησης Των Κυπριακών τραπεζών ΝΑ μεταφερθεί μελλοντικά ΣΤΑ ίδια ΤΑ χρηματοπιστωτικά Αποδέκτες, φαίνεται πως προσανατολίζεται η κυπριακή κυβέρνηση, ύστερα ΑΠΌ τις Αντιδράσεις Που προκλήθηκαν.
Σύμφωνα με πηγή από την ΕΕ, που επικαλείται η εφημερίδα « Φιλελεύθερος », η Λευκωσία δέχθηκε«συστάσεις »από τις Βρυξέλλες για να αποσύρει τη ρήτρα, ΜΕ δεδομένο Ότι ΑΥΤΗ ΘΑ απορριφθεί ΑΠΌ ΤΗ αμεσα Γερμανία , ΤΗΝ Ολλανδία ΚΑΙ ΤΗ Φινλανδία , που αντιδρούν στην απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, για να μη γίνουν συμμέτοχες στη μοιρασιά της χασούρας που αυτή συνεπάγεται.
Σύμφωνα εξάλλου με την έρευνα εργατικού δυναμικού της στατιστικής υπηρεσίας, ΟΙ Ανεργοι ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΕ αυξήθηκαν 53,400 , που αντιστοιχούν σε ποσοστό 12,1% του εργατικού δυναμικού, σε σύγκριση με 11,3% το προηγούμενο τρίμηνο και 7,8 το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011 .
Ιδιαίτερα υψηλό είναι το ποσοστό ανεργίας στους νέους από 15 έως 24 ετών , το οποίο έφθασε το 26,4%του ενεργού εργατικού δυναμικού των ηλικιών αυτών, από 25,9% το προηγούμενο τρίμηνο και 22,2% κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011 .
Στο μεταξύ, ο οίκος αξιολόγησης « Standard and Poors ' »(S & P) υποβάθμισε ΤΗΝ περασμένη Παρασκευή ΓΙΑ Τρίτη ΦΟΡΑ ΑΠΌ ΤΟΝ Αύγουστο ΤΗΝ πιστοληπτική ικανότητα Της ΚΥΠΡΟΥ, μειώνοντάς την κατά δύο βαθμίδες, από το «Β» στο «CCC +».
Σύμφωνα με την S & P , η κατάσταση στη χώρα «επιδεινώθηκε περαιτέρω μετά την τελευταία υποβάθμιση τον Οκτώβριο», ενώ « η χρηματοπιστωτική πίεση εντάθηκε »και« η αβεβαιότητα παραμένει όσον αφορά τους όρους κάθε επίσημης υποστήριξης εν αναμονή των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν το Φεβρουάριο του 2013 ».

"ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΕΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΙΖΕΡ, ΔΙΑΜΗΝΥΕΙ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ"
ΤΗΝ έντονη αντιπαράθεση Της κυπριακής κυβέρνησης ΜΕ κόμματα Της αντιπολίτευσης προκάλεσε Που έδωσε συνέντευξη ΣΤΗΝ « Καθημερινή »Της Κυριακής ο Προέδρος Της Επιτροπής Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Της Ευρωζώνης Τόμας Βίζερ . Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ευρώ ομάδας εργασίας , δηλαδή της επιτροπής των υψηλόβαθμων υπηρεσιακών παραγόντων που προετοιμάζουν τις συνεδριάσεις του Eurogroup, Η. κυπριακή κυβέρνηση είχε ΔΕΝ ΤΗΝ Πολιτικη βούληση ΝΑ ΤΑ αντιμετωπίσει έγκαιρα προβλήματα Της κυπριακής οικονομίας ΚΑΙ καθυστέρησε στις διαπραγματεύσεις ΜΕ ΤΗΝ τρόικα, με αποτέλεσμα να μην εγκριθεί το κυπριακό πακέτο βοήθειας από κοινού με το ελληνικό.
«Μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου (έως τις κυπριακές εκλογές) θα έχει υπογραφεί το κυπριακό Μνημόνιο », προέβλεψε ο κ. Βίζερ  ΚΑΙ ΤΗΝ απέδωσε καθυστέρηση Που έχει σημειωθεί ΣΤΗΝ υπογραφή Μνημονίου ΤΟΥ κυπριακού αποκλειστικά ΣΤΗΝ κωλυσιεργία ΚΑΙ ΤΗΝ έλλειψη βούλησης Πολιτικής ΑΠΌ ΤΗΝ κυβέρνηση Της Λευκωσίας . «Η Κύπρος πίστευε ότι θα ενταχθεί σε ένα ενιαίο πακέτο διευθέτησης με την Ελλάδα και παρά τις προειδοποιήσεις μας, καθυστερούσε. Τώρα, έχασε το τρένο », προσθέτει, παραδεχόμενος Ότι υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες ΓΙΑ ΤΗ βιωσιμότητα ΤΟΥ κυπριακού χρέους: «Το θέμα της βιωσιμότητας θα ΝΑ μπορούσε λυθεί ΕΝ μέρει ΜΕ εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις , αλλά και πάλι η κυπριακή κυβέρνηση δεν συμφωνούσε ». Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν , επανήλθε ΤΗΝ Προηγούμενη Παρασκευή ΣΤΟ Θέμα παροχής ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Πώληση αφήνοντας Ανοιχτό ενδεχόμενο ΤΟ ΝΑ συμμετέχει ΚΑΙ Η. Ρωσία ΣΤΟ Πακέτο βοηθείας ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Πώληση. «Δεν θέλουμε να εμπλακούμε σε αυτήν τη διαδικασία (σ.σ. επεξεργασίας των όρων του Μνημονίου). Ομως, εάν επιτευχθεί συμφωνία , δεν αποκλείουμε την πιθανότητα να συμμετέχουμε στην επιχείρηση σταθεροποίησης της δημοσιονομικής θέσης της Κύπρου », δήλωσε ο Ρώσος Προέδρος ΤΗΝ Προηγούμενη Παρασκευή ΣΤΟ περιθώριο Της Συνόδου Κορυφής Ρωσίας - Ε.Ε. «Μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου (έως τις κυπριακές εκλογές ) θα έχει υπογραφεί το κυπριακό Μνημόνιο », προέβλεψε ο κ.Βίζερ μιλώντας στην «Κ» και απέδωσε την καθυστέρηση που έχει σημειωθεί στην υπογραφή του κυπριακού Μνημονίου αποκλειστικά στην κωλυσιεργία και την έλλειψη πολιτικής βούλησης από την κυβέρνηση της Λευκωσίας. «Η. Κύπρος πίστευε Ότι ΘΑ ΣΕ ΕΝΑ ενταχθεί Ενιαίο Πακέτο ΜΕ ΤΗΝ διευθέτησης Ελλάδα ΚΑΙ Πάρα τις Προειδοποιήσεις Μας, καθυστερούσε. Τώρα, έχασε το τρένο », προσθέτει, παραδεχόμενος ότι υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους:« Το θέμα της βιωσιμότητας θα μπορούσε να λυθεί εν μέρει με εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και πάλι η κυπριακή κυβέρνηση δεν συμφωνούσε ». Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, επανήλθε ΤΗΝ Προηγούμενη Παρασκευή ΣΤΟ Θέμα παροχής ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Πώληση αφήνοντας Ανοιχτό ενδεχόμενο ΤΟ ΝΑ συμμετέχει ΚΑΙ Η. Ρωσία ΣΤΟ Πακέτο βοηθείας ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Πώληση. «Δεν θέλουμε να εμπλακούμε σε αυτήν τη διαδικασία (σ.σ. επεξεργασίας των όρων του Μνημονίου). Ομως, εάν επιτευχθεί συμφωνία, δεν αποκλείουμε την πιθανότητα να συμμετέχουμε στην επιχείρηση σταθεροποίησης της δημοσιονομικής θέσης της Κύπρου », δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος την προηγούμενη Παρασκευή στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Ρωσίας - Ε.Ε.
Σχόλια
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Βίζερ , ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τύπου της κυπριακής κυβέρνησης, Στέφανος Στεφάνου, χαρακτήρισε αυθαίρετη και ανυπόστατη την εκτίμηση Βίζερ ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει καθυστερήσει να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, προσθέτοντας ότι η εκτίμηση του Αυστριακού τεχνοκράτη «δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική ». Προκειμένου ΝΑ ΤΗΝ αντικρούσει εκτίμησηΒίζερ , ο κ. Στεφάνου προέβαλε ΤΟ ζήτημα Της αξιολόγησης Των κεφαλαιακών αναγκών Των Κυπριακών τραπεζών Που ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗΝ Εταιρεία επενδύσεων Pimco , η οποία παρέδωσε την προκαταρκτική της έκθεση στις αρχές Δεκεμβρίου. «Πώς μπορεί να έχει καθυστερήσει η Κύπρος όταν οι Ευρωπαίοι περιμένουν ακόμη το πόρισμα της Pimco για να καταλήξουν στο συνολικό ύψος του δανείου?», Αναρωτήθηκε ο κ. Στεφάνου προσθέτοντας ότι όσο παραμένει ανοιχτό το θέμα των χρημάτων που θα χρειαστούν οι κυπριακές τράπεζες δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η υπογραφή του Μνημονίου με την τρόικα.«Εκτός, βέβαια, και αν ορισμένοι στην Ευρώπη θέλουν η Κύπρος να συμφωνήσει σε όλα όσα προσπαθούν να επιβάλουν ορισμένοι, χωρίς να ξέρουμε ποιο είναι το ύψος του δανείου και ποιοι πιθανόν να είναι οι επιπρόσθετοι όροι», είπε κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγορώντας παράλληλα τον Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗΣΥ) και το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) που κατηγόρησαν την κυβέρνηση με αφορμή τις δηλώσεις Βίζερ. «Αυτή είναι και η προσέγγιση του ΔΗΣΥ: Αρον άρον υπογραφή του Μνημονίου, χωρίς να γνωρίζουμε το πλήρες περιεχόμενό του. Ετσι κι αλλιώς, ο ΔΗΣΥ νιώθει άνετα με αυτά που περιλαμβάνει το Μνημόνιο, διότι πάγιες θέσεις του τις επιβάλλει η τρόικα ».
Ανακοινώσεις
ΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Τύπου ΔΗΣΥ επισημαίνεται Ότι «ακόμα και τον περασμένο Μάιο (του 2012 ) ΑΝ ΤΑ λαμβάνονταν μέτρα Που ο ίδιος ο Προέδρος ΚΑΙ ο υπουργός Οικονομικών ΤΟΥ Των είχαν δεσμευτεί προκειμένου ΤΟ δημοσιονομικό έλλειμμα συγκρατηθεί ΝΑ ΣΤΟ 2,5%, τα μέτρα στα οποία θα υποβάλλονταν οι Κύπριοι πολίτες θα περιορίζονταν μόνο στα 175 εκατομμύρια ευρώ, αντί στο 1,3 δισ . »Που προνοεί τωρα ΤΟ Μνημόνιο Που Η. κυβέρνηση συμφώνησε ΜΕ ΤΗΝ τρόικα. «Αντί, λοιπόν, έστω και τώρα να συναισθανθούν το έγκλημα που διέπραξαν εις βάρος των πολιτών και της κυπριακής οικονομίας, αντί να απολογηθούν που η Κύπρος έχασε το τρένο και να προσπαθήσουν να επανορθώσουν ό, τι διορθώνεται, αντί να αξιοποιήσουν τη στήριξη της αντιπολίτευσης και τη βούληση συνευθύνης που εκδηλώνουν ο Δημοκρατικός Συναγερμός και ο υποψήφιος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, έχουν το θράσος να τους κατηγορούν, συγχέοντας την υπευθυνότητα με τον εκβιασμό ». ΑΠΌ ΤΗΝ πλευρά ΤΟΥΔΗΚΟ επισημαίνεται Ότι «δυστυχώς η προσοχή του κ. Χριστόφια ήταν στραμμένη αλλού. Αυτοί δεν έλαβαν εγκαίρως τα μέτρα που όφειλαν, αυτοί κάλεσαν την τρόικα, αυτοί διαπραγματεύθηκαν και αυτοί συμφώνησαν ».

"Σε μείζον θέμα για την Ευρωζώνη εξελίσσεται η κρίση στην Κύπρο "
Σε μείζον θέμα για την Ευρωζώνη εξελίσσεται , τις τελευταίες μέρες, η διαχείριση της χρηματοπιστωτικής και δημοσιονομικής κρίσης στην Κύπρο, ενώ οι χλιαρές διαψεύσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων στο ενδεχόμενο κουρέματος του χρέους κάθε άλλο παρά καθησυχάζουν τις αγορές και τον ευρωπαϊκό Τύπο, ο οποίος άρχισε αναφορές σε διάφορα σενάρια.
Η Κύπρος βρίσκεται εν αναμονή της τελικής έκθεσης της Pimco για τις ανάγκες χρηματοδότησης του χρηματοπιστωτικού τομέα , η οποία θα είναι έτοιμη στα μέσα Ιανουαρίου. Λίγες μέρες αργότερα, στις 23 Ιανουαρίου, η στήριξη της Κύπρου θα συζητηθεί στο Εurogroup, ωστόσο δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα ληφθούν αποφάσεις, παρά τον αρχικό σχεδιασμό του προέδρου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εξαιτίας των διαφωνιών που υπάρχουν τόσο στους κόλπους των εταίρων όσο και μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ Οι διαφωνίες έχουν να κάνουν με τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους, με δεδομένο ότι θα εκτοξευθεί σε επίπεδο άνω του 150% μετά τη στήριξη που θα δοθεί.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και απειλεί πως δεν θα συμμετάσχει , εάν δεν ληφθούν μέτρα, και για το διεθνή οργανισμό η καλύτερη λύση θα ήταν να ανακεφαλαιοποιηθούν οι κυπριακές τράπεζες, οι οποίες θα χρειαστούν περίπου 9 δισ. ευρώ (το 50% του κυπριακού ΑΕΠ) απευθείας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ώστε να μην επιβαρυνθεί το δημόσιο χρέος.
Η πρόταση αυτή βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετες τη Γερμανία, τη Φινλανδία και την Ολλανδία , οι υπουργοί Οικονομικών των οποίων έχουν υπογράψει και κοινή δήλωση, υπογραμμίζοντας ότι η ανεκεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ΕΜΣ θα γίνει, όταν συσταθεί ο ενιαίος μηχανισμός εποπτείας των τραπεζών και μόνο για τις μελλοντικές περιπτώσεις. Με άλλα λόγια, δεν θέλουν να εφαρμοστεί το μέτρο με αναδρομική ισχύ, αντιμετωπίζοντας προβλήματα του παρελθόντος, γιατί στην περίπτωση αυτή θα αποτελέσει προηγούμενο και θα ζητήσουν ίδια μεταχείριση η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Ελλάδα.
Το πρόβλημα της Κύπρου έλαβε πολύ μεγάλες διαστάσεις τις τελευταίες ώρες, μετά τη νέα υποβάθμιση κατά δύο βαθμίδες της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης S & P, ο οποίος από το Β την έστειλε στο CCC +, δηλαδή κάτω και από την Ελλάδα.
Χθες, ο κ. Γιούνκερ, με δηλώσεις του στο γερμανικό κρατικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk, επιχείρησε να διαψεύσει μπαράζ δημοσιευμάτων του Τύπου περί αναπόφευκτου κουρέματος του κυπριακού χρέους.
« Δεσμευθήκαμε (όταν κουρέψαμε το ελληνικό χρέος) ότι το μέτρο θα αφορά μόνο στην Ελλάδα και όχι όλες τις χώρες που μιλάνε ελληνικά », δήλωσε ο κ. Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι δεν περιμένει ότι το κούρεμα του κυπριακού χρέους θα είναι μεταξύ των πρώτων εργαλείων που θα χρησιμοποιηθούν και πως ο ίδιος προσωπικά θέλει να αποκλείσει αυτήν την πιθανότητα. Ωστόσο, η δήλωση αυτή του κ.Γιούνκερ δεν μπορεί να θεωρηθεί ως κατηγορηματική διάψευση, ενώ, λίγη ώρα αργότερα, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιοργκ Ασμουσεν, μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση ARD, κάθε άλλο παρά κατηγορηματικός εμφανίστηκε.
« Για μας, ένα κούρεμα του χρέους είναι εκτός συζήτησης σήμερα », είπε, επικαλούμενος το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ακόμη τα τελικά στοιχεία για τις χρηματοδοτικές ανάγκες των κυπριακών τραπεζών, ωστόσο εξέφρασε σοβαρότατες αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσον το χρέος μετά τη στήριξη θα είναι βιώσιμο.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι και το Βερολίνο , το οποίο έχει επανειλημμένα διαμηνύσει ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι «μοναδική περίπτωση», όχι μόνο απέφυγε να διαψεύσει τα σενάρια για το κυπριακό χρέος, αλλά υπογράμμισε ότι θα πρέπει να εξεταστούν όλες οι δυνατές επιλογές σε σχέση με την επιστροφή του κυπριακού χρέους σε βιώσιμα επίπεδα. «Η κατάσταση σε ό, τι αφορά τη χρηματοδότηση της Κύπρου θα εξεταστεί τον Ιανουάριο και θα πρέπει να διερευνηθούν όλες οι επιλογές», τόνισε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, προσθέτοντας πως είναι ξεκάθαρο ότι η βιωσιμότητα του χρέους μιας χώρας, που λαμβάνει βοήθεια, αποτελεί «αποφασιστικό παράγοντα» και θα πρέπει να εξεταστεί. «Υπάρχουν αρκετές πιθανότητες», κατέληξε.

Η γαλλική οικονομική εφημερίδα «Les Echos» ΣΕ χθεσινή δημοσίευμά Της αναφέρει Ότι ΤΟ κυπριακό Θέμα έχει προσλάβει ΜΙΑ «εκρηκτική δυναμική», ενώ επισημαίνει ότι οι επιλογές αυτή τη στιγμή είναι δύο. Η πρώτη, να χορηγηθεί στην Κύπρο δάνειο που θα οδηγήσει το δημόσιο χρέος σε μη βιώσιμα επίπεδα, αποθαρρύνοντας τη συμμετοχή του ΔΝΤ, και η δεύτερη να επιλεγεί η ακύρωση μέρους του χρέους. Μια τρίτη εκδοχή, με την οποία «φλερτάρει» η Γαλλία, συνίσταται στο να ζητηθεί από τη Ρωσία-ιδιαίτερα παρούσα στην Κύπρο-να μοιραστεί το λογαριασμό με την Ευρώπη και να χορηγήσει μερικά δισ., Όπως έκανε και το 2011, αναφέρει η εφημερίδα. Την άποψη αυτή είχε υποστηρίξει ο Γάλλος υπουργός, Πιερ Μοσκοβισί, στη συζήτηση που είχε γίνει για την Κύπρο στο Eurogroup, τον προηγούμενο μήνα.

Από την πλευρά της, η άλλη οικονομική γαλλική εφημερίδα, «La Tribune» , υποστήριζε σε χθεσινό της δημοσίευμα ότι το ΔΝΤ ζητεί ως προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή του σε βοήθεια ύψους 17,5 δισ.ευρώ, τη μείωση του χρέους. Η επιχειρηματολογία του ΔΝΤ βασιζόταν στην εμπειρία της Ελλάδας, δηλαδή στο γεγονός ότι, χωρίς τη μείωση του χρέους, οι μεταρρυθμίσεις δεν θα ωφελήσουν σε τίποτε. Το βάρος των τόκων θα συνέχιζε να επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά και η χώρα, χωρίς τη μείωση του χρέους, θα σέρνεται σε ένα υφεσιακό σπιράλ, που υποθηκεύει κάθε ελπίδα ανάκαμψης.

Η Κύπρος απορρίπτει ως αβάσιμα τα σενάρια , επισημαίνοντας ότι δεν θα είχε νόημα μία αναδιάρθρωση του χρέους, από τη στιγμή που οι μεγαλύτεροι κάτοχοι ομολόγων είναι οι κυπριακές τράπεζες. Κάνει δε λόγο για αλαζονική και ειρωνική αντιμετώπιση των χωρών του Νότου από τους ισχυρούς του Βορρά.
Σε μια οργισμένη αντίδραση, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα, ο Κύπριος πρόεδρος, Δημήτρης Χριστόφιας, διεμήνυσε ότι η Λευκωσία δεν πρόκειται να δεχθεί μία λύση κουρέματος. «Θεωρούν ότι εμείς του Νότου καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια και περιμένουμε από τους πλουσίους του Βορρά να μας θρέψουν. Αυτό είναι μεγάλη συκοφαντία και προσβολή », τόνισε, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η Κύπρος θα καταφέρει να βγει από την κρίση.
Πούτιν: Δεν αποκλείεται η χρηματοδοτική στήριξη.
Ανοικτό αφήνει ΤΟ ενδεχόμενο Συμμετοχής ΚΑΙ Της Ρωσίας Στη χρηματοδοτική στήριξη Της ΚΥΠΡΟΥ, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος επιμένει, ωστόσο, Ότι ΟΙ Ευρωπαίοι εταίροι ΕΙΝΑΙ εκείνοι Που έχουν ΤΗΝ ευθύνη ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΣΤΗΝ λόγο εξεύρεση λύσης ΓΙΑ ΤΗ σταθεροποίηση Της κυπριακής οικονομίας.
Ο κ. Πούτιν έκανε ΑΥΤΗ ΤΗ σημαντική ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ απαντώντας χθες στις Βρυξέλλες ΣΕ Ερώτηση δημοσιογράφου ΜΕ ΤΑ Σχετικά κατά πόσο Η. Μόσχα ΕΙΝΑΙ διατεθειμένη ΝΑ ΣΕ ΜΙΑ συμμετάσχει στήριξη Της ΚΥΠΡΟΥ.
Ο Ρώσος Πρόεδρος υπογράμμισε καταρχήν ότι με το θέμα ασχολείται το υπουργείο Οικονομικών της χώρας τους, « είμαστε σε επαφή με τους Κύπριους, μιλάμε μαζί τους », είπε. Είναι αλήθεια, συνέχισε, ότι η μακροοικονομική κατάσταση της Ρωσίας είναι πολύ καλή, το ΑΕΠ αυξάνεται με ρυθμό3,7% , τα συναλλαγματικά μας αποθέματα αυξάνονται, έχουμε χρήματα, είπε.
«Ωστόσο, σχετικά με την Κύπρο, το θέμα δεν είναι τα χρήματα , αλλά παίρνω ως δεδομένο ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι (της Κύπρου) οφείλουν ΝΑ καθορίσουν τους Κανόνες ΣΤΟ εσωτερικό Της Ευρωζώνης Εμείς ΚΑΙ ΔΕΝ αισθανόμαστε άνετα Πολυ ΝΑ παρεμβαίνουμε τωρα ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ διαδικασία ».«Αντίθετα, συνέχισε, όταν οι απαραίτητες συμφωνίες θα είναι έτοιμες, δεν αποκλείουμε την πιθανότητα να συμμετάσχουμε σε μια συνολική επίλυση του προβλήματος για τη σταθεροποίηση της κυπριακής οικονομίας, αλλά αυτό χρειάζεται προηγουμένως μελέτη σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων», κατέληξε ο Ρώσος Πρόεδρος.
Για το θέμα ρωτήθηκε ΣΤΗΝ δημοσιογραφική διάσκεψη ίδια ΚΑΙ ο Προέδρος Της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο , ο οποίος ανέφερε Ότι ΤΟ Θέμα Της ΚΥΠΡΟΥ συζητείται ΚΑΙ ΣΤΑ αντιμετωπίζεται αρμόδια Όργανα Της Ευρωζώνης ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Κεντρική ΚΑΙ ΤΟ ΔΝΤ .Γνωρίζουμε τις σχέσεις Ρωσίας-Κύπρου , αλλά εναπόκειται στις δύο κυβερνήσεις να συζητήσουν μεταξύ τους για τον πιθανό τρόπο βοήθειας.
http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10474:kipros-russia-dnt&catid=81:kivernisi&Itemid=198

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου