Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ: Ορέγεται καπιταλιστική ανάπτυξη με ενσωμάτωση του λαού



Μετά τη Βραζιλία και απ' την Αργεντινή η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Αλ. Τσίπρα, συνέχισε να πλέκει το εγκώμιο ενός μείγματος αστικής διαχείρισης που για τα λαϊκά συμφέροντα δεν έχει καμία διαφορά απ' το εφαρμοζόμενο σήμερα στην ΕΕ. Προσπερνώντας το παράδειγμα της ίδιας της Αργεντινής, που επιβεβαιώνει πως είτε έτσι είτε αλλιώς οι λαοί είναι οι μεγάλοι χαμένοι, και επικεντρώνοντας στα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε με σαφήνεια ότι επιθυμούν να αντλήσουν απ' την εμπειρία της Αργεντινής για την αποφυγή μιας χρεοκοπίας.
Κι ακόμα να μελετήσουν «τις πολιτικές της παραγωγικής ανασυγκρότησης, της ανάπτυξης, της τόνωσης της κατανάλωσης, που κατάφεραν να οδηγήσουν από το 2003 και μετά τη χώρα στην ανάκαμψη και στην έξοδο από την κρίση».



Και αυτά λέγονται την ώρα που η Αργεντινή βρίσκεται ξανά αντιμέτωπη με το φάσμα της ύφεσης, ενώ ο λαός δεν κατόρθωσε να ξεφύγει ποτέ απ' το δόκανο της φτώχειας και της ανεργίας, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι καπιταλιστική ανάπτυξη και ανασυγκρότηση είναι έννοιες ασύμβατες με τα λαϊκά συμφέροντα.



Στην προσπάθεια εξεύρεσης συμμάχων για λογαριασμό της αστικής τάξης της Ελλάδας ο Αλ. Τσίπρας προειδοποίησε τους κεφαλαιοκράτες της Αργεντινής ότι αν δεν ανακοπεί το μείγμα διαχείρισης που προκρίνει η Γερμανία - όπου σκοπίμως επιμένει να χρεώνει την ευρωενωσιακή φιλομονοπωλιακή στρατηγική - τότε εξ αντανακλάσεως θα δεχτεί πλήγμα και η καπιταλιστική οικονομία της Αργεντινής.



Συσκοτίζοντας το χαρακτήρα της κρίσης και τις αιτίες της ισχυρίστηκε ότι αυτή προέκυψε «ως ένα πρόβλημα ανταγωνισμού στην Ευρώπη σε σύγκριση με τις ανταγωνιστικές οικονομίες του Ευρω-Βορρά». Απέδωσε στην Μέρκελ προσωπικά την επιδίωξη «να συμπιέσει τις οικονομίες του Νότου» ώστε «να δημιουργεί ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για τις εξαγωγές της βιομηχανίας του Βορρά». Και πρόσθεσε πως αυτή η πολιτική «μπορεί να δημιουργεί κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο (...) αλλά βάζει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία και σταθερότητα. Διότι η συνεχόμενη ύφεση των οικονομιών του Νότου (...) απειλεί με επιβράδυνση την παγκόσμια οικονομία. Άρα, εξ αντανακλάσεως απειλεί και τις χώρες και τις οικονομίες που δεν έχουν επιλέξει τη νεοφιλελεύθερη οδό (...) όπως η Αργεντινή, η Βραζιλία».



Κι ενώ όλα τα παραπάνω δεν αφορούν παρά σε μια προσπάθεια εκμετάλλευσης του ανταγωνισμού ανάμεσα σε αστικές τάξεις διαφορετικών χωρών και προσεταιρισμού τους προς όφελος εκείνου του τμήματος της αστικής τάξης της Ελλάδας που έχει συμφέρον από ένα άλλο μείγμα διαχείρισης, ο Αλ. Τσίπρας είχε το θράσος να δηλώσει ότι «έχουμε ένα κοινό συμφέρον οι λαοί του κόσμου, να σταματήσουμε αυτή την καταστροφική στρατηγική της Μέρκελ», όταν στην Αργεντινή είναι φως φανάρι πως κανένα όφελος δεν έχουν οι λαοί από κανένα μείγμα αστικής διαχείρισης.



Μάλιστα, ο Αλ. Τσίπρας εξήρε το παράδειγμα του λαού της Αργεντινής, που αν και πέρασε «δυσκολίες, πίστεψε στις δυνάμεις του και κατάφερε να ξεπεράσει την κρίση με αξιοπρέπεια». Αυτό που εγκωμιάζει εδώ ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είναι το ότι ο λαός της Αργεντινής δεν κατάφερε να μετουσιώσει την οργή και τη δυσαρέσκειά του σε οργανωμένη ταξική πάλη ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων, αλλά χειραγωγήθηκε απ' την αυταπάτη της εναλλαγής στην αστική διαχείριση και ενσωματώθηκε.



Όχι τυχαία και ο υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής, Εκτορ Μάρκος Τίμερμαν, κατά τη συνάντησή του με τον Αλ. Τσίπρα διαμαρτυρήθηκε λέγοντας πως είναι άδικο να θεωρείται «παράδειγμα προς αποφυγήν η Αργεντινή, με δεδομένη την αξιοπρεπή στάση που επέδειξε ο λαός της Αργεντινής από το 2003 και μετά»!



Τα εγκώμια του Αλ. Τσίπρα απέσπασε και ο υπουργός Εργασίας της Αργεντινής, Κάρλος Τομάδα, για το πώς κατόρθωσε η κυβέρνησή του να ενσωματώσει λαϊκές δυνάμεις και να αμβλύνει τη λαϊκή αγανάκτηση. «Βάλατε στόχο να ξανακερδίσετε την εργασία σε μια κατεστραμμένη χώρα και το πετύχατε», είπε ο Αλ. Τσίπρας στον υπουργό που θεωρείται ο αρχιτέκτονας της πολιτικής που εφαρμόστηκε στη χώρα απ' το 2003 και μετά, μιας πολιτικής ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας με το λαό ριγμένο στο καναβάτσο, στη φτώχεια και την ανεργία.


www.902.gr 

http://wwwpraxisred.blogspot.gr/2012/12/blog-post_26.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου