Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

ΑΥΞΗΣΕΙΣ 8% ΣΤΗ ΔΕΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ… ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ!


ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΦΙΛΟΤΕΧΝΗΣΕΙ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ» ΠΡΟΦΙΛ ΜΕ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ!
Στα χέρια του αρμόδιου υφυπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ) ΑσημάκηΠαπαγεωργίου είναι η εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος (χαμηλής τάσης) από την 1η Ιανουαρίου.
Αν και η ΔΕΗ ζητούσε μεσοσταθμικές αυξήσεις της τάξεως του 25% περίπου, η ΡΑΕ και η κυβέρνησηπροσανατολίζονται στο να επιβάλλουν αυξήσεις, οι οποίες θα φτάσουν το 13%, εφαρμόζοντας για άλλη μια φορά τη γνωστή ιστορία με το σπίτι του Χότζα...
Οι αυξήσεις στο ρεύμα την επόμενη χρονιά προβλέπεται να γίνουν σε τρεις δόσεις: Ιανουάριο, Μάιο καιΙούλιο οπότε τα τιμολόγια της ΔΕΗ απελευθερώνονται πλήρως (με πιθανή εξαίρεση εκείνα που θα ισχύουν για τους καταναλωτές από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες) και θα ελέγχονται απολογιστικά γιαυπερβολικό κέρδος ή τυχόν κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από την πλευρά της επιχείρησης. Αυτό σημαίνει ότι από τον προσεχή Ιούλιο, η ΔΕΗ θα αποφασίζει μόνη της για το ύψος των αυξήσεων, γεγονός που θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στη διαβίωση εκατοντάδων χιλιάδων λαϊκών νοικοκυριών. Η πρώτη δόση των αυξήσεων, που θα γίνει την 1η Ιανουαρίου, αναμένεται να διαμορφωθεί περί το 8%.
Η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να φιλοτεχνήσει ένα πιο "κοινωνικό" προφίλ, επιστράτευσε αλλαγές, οι οποίες θα ισχύουν για τα Κοινωνικά Οικιακά Τιμολόγια (ΚΟΤ), τα οποία αφορούννοικοκυριά πολυτέκνων, ατόμων με ειδικές ανάγκες και άλλων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Τα ΚΟΤ Ι και ΙΙ είναι οι φθηνότερες κατά 30% χρεώσεις ρεύματος για τα άτομα με χαμηλό εισόδημα και τους τρίτεκνους και οι χαμηλότερες κατά 35% για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τους πολύτεκνους. Σε αυτές τις κατηγορίες, ισχύει η χαμηλότερη τιμή κιλοβατώρας για τις πρώτες 800 κιλοβατώρες κατανάλωσης.
Η ΡΑΕ έχει εισηγηθεί το όριο των 800 κιλοβατώρων να αυξηθεί στις 1.400 και 1.600 το τετράμηνο, ενώ η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει και τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων για την ένταξη στο ΚΟΤ.
http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10480:dei-timologia-2013&catid=101:poiotitazois&Itemid=297

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου