Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Αποκρατικοποιήσεις ύψους 1 δισ. ευρώ μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο 
Ξεκαθαρίζουν το τοπίο στην αγορά των τυχερών παιγνίων η κυβέρνηση και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ενόψει της εκχώρησης των κρατικών λαχείων και του ΟΠΑΠ σε ιδιώτες. Βασική επιδίωξη είναι μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο να συμφωνηθούν αποκρατικοποιήσεις ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ και για τον λόγο αυτόν πολλαπλές κινήσεις υλοποιούνται ταυτόχρονα, έχοντας ως βασική επιδίωξη τον εξορθολογισμό της αγοράς τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα και την αύξηση της αξίας του οργανισμού και των κρατικών λαχείων.

Βασικό εργαλείο υλοποίησης της πολιτικής αυτής είναι η Επιτροπή Ελέγχου & Εποπτείας των Παιγνίων (ΕΕΕΠ). Την περασμένη εβδομάδα, η επιτροπή έβγαλε «κόκκινη κάρτα» σε όλους τους διαδικτυακούς παρόχους τυχερών παιγνίων που λειτουργούν χωρίς άδεια, ζητώντας τους μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου 2012 να σταματήσουν οποιαδήποτε δραστηριότητά τους στη χώρα μας. Σε αντίθετη περίπτωση, η ΕΕΕΠ θα καταχωρίσει τους παρόχους σε «μαύρη λίστα» και θα επιβάλει τον αποκλεισμό της παρουσίας τους στο Διαδίκτυο μέσω των εταιρειών παροχής Internet (π.χ. OTE, Forthnet κ.λπ.), αλλά και μέσω των τραπεζών, επιβάλλοντας αποκλεισμό των συναλλαγών των παικτών. Ηδη η πρώτη από αυτές, η bet365 φημολογείται ότι αποσύρεται, ακυρώνοντας διαφημιστικές δράσεις και ενημερώνοντας τους πελάτες της.
Παράλληλα, πριν από λίγες ημέρες η ΕΕΕΠ έδωσε στη δημοσιότητα τον νέο κανονισμό λειτουργίας της αγοράς παιγνιομηχανών, γνωστών και ως VLTs. Ο κανονισμός, που αναμένεται να καταστεί νόμος του κράτους σε λίγους μήνες, θα συμπέσει με την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, έτσι ώστε ο νέος ιδιοκτήτης να βρει καθαρό πεδίο για την ανάπτυξη της νέας αγοράς. Τα VLTs, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα ξεπεράσουν σε τζίρο τα σημερινά έσοδα του ΟΠΑΠ και αν επιτευχθεί η εξάλειψη του παράνομου τζόγου δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ ετησίως. Το νούμερο αυτό είναι διπλάσιο από τον ετήσιο τζίρο του ΟΠΑΠ.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο θα έχουν «κλείσει» τρεις αποκρατικοποιήσεις. Η πρώτη αφορά την εκμετάλλευση της Κασσιόπης στην Κέρκυρα, η οποία θα αποφέρει περί τα 25 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη που αναμένεται να κλείσει είναι εκείνη των Κρατικών Λαχείων και δεν αποκλείεται ο προτιμητέος επενδυτής να ανακοινωθεί μέσα στον Δεκέμβριο.
Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν τις δεσμευτικές τους προσφορές στις 29 Νοεμβρίου και με δεδομένο ότι είναι γνωστή η σύμβαση παραχώρησης η επιλογή του προτιμητέου επενδυτή δεν θα αργήσει.
Η σύμβαση όμως δεν αναμένεται να υπογραφεί πριν από την αλλαγή του έτους. Στόχος είναι η άντληση προκαταβολικά 250 εκατ. ευρώ και επιπλέον 250 εκατ. ευρώ σε βάθος 12ετίας που είναι η διάρκεια ισχύος της σύμβασης παραχώρησης. Τέλος, επιδίωξη είναι μέσα στον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο να κλείσει η συμφωνία πώλησης του 33% του ΟΠΑΠ, με προβλεπόμενα έσοδα 500 έως 700 εκατ. ευρώ.
Οι τρεις προαναφερόμενες αποκρατικοποιήσεις μπορούν να αποφέρουν 800 έως 1.000 εκατ. ευρώ. Αν σε αυτά προστεθεί και εκείνη των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, τότε τα έσοδα δεν αποκλείεται να φτάσουν το 1,5 δισ. ευρώ, πετυχαίνοντας έτσι ένα μεγάλο μέρος του στόχου των εσόδων για το 2013 που αναμένεται στα 1,7 δισ. ευρώ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 Του Βαγγελη Μανδραβελη


http://skoyrasnet.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου