Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Πύρινος εφιάλτης. http://www.zougla.gr





Σε πύρινο κλοιό βρίσκονται από το πρωί δεκάδες περιοχές της χώρας, καθώς έχουν εκδηλωθεί περισσότερες από 40 εστίες φωτιάς με τα κυριότερα μέτωπα να μαίνονται στην Αρκαδία, το Άγιον Όρος και στην Κόρινθο.



Χάρτης με τις κυριότερες εστίες φωτιάς 

Πυροσβέστες και εθελοντές καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να διασώσουν το φυσικό περιβάλλον από την πύρινη λαίλαπα που πλήττει δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις σε όλη την Επικράτεια.

Συνολικά σήμερα ξέσπασαν 44 εστίες φωτιάς σε διάφορα σημεία της χώρας.

Τα πύρινα μέτωπα σε όλη την Ελλάδα

Αρκαδία

Μνήμες από την περιβαλλοντική καταστροφή που συντελέστηκε το έτος 2007 στην Ελλάδα «ξύπνησαν» τις τελευταίες ώρες στους κατοίκους της Αρκαδίας και άλλων περιοχών όπου χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων έχουν παραδοθεί στις φλόγες.
Στην Αρκαδία, η φωτιά που καίει από χθες το απόγευμα ανάγκασε τις τοπικές αρχές να διατάξουν την εκκένωση των οικισμών Ρούτσι, Καμαρίτσα και Βουτσαράς και Σουλάρι. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης της κατάσβεσης, τραυματίστηκαν τουλάχιστον έξι άνθρωποι ενώ κάηκαν και σπίτια.

Ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Αρκαδίας, Παναγιώτης Μπούρας, μιλώντας στη zougla.gr είπε ότι στην περιοχή υπάρχουν συνέχεια αναζωπυρώσεις σε Ραψομάτι και Ανεμοδούρι, ενώ εκδηλώνονται συνεχώς νέα μέτωπα:

Στο μέτωπο της Αρκαδίας μετέβη η 4η μεραρχία του πεζικού, με επικεφαλής τον διοικητή της, προκειμένου να συνδράμει στο έργο της κατάσβεσης.



Τεράστιες διαστάσεις έχει λάβει η φωτιά στην Μεγαλόπολη Αρκαδίας


Οικολογική καταστροφή στην Αρκαδία


Εικόνες ερήμωσης στη Μεγαλόπολη


Στάχτη μεγάλες εκτάσεις στην Αρκαδία

Τρίπολη

Σήμερα το πρωί ξέσπασε άλλη μία φωτιά στην Τρίπολη, κοντά στον οικισμό Μαρμαριά. Η zougla.gr επικοινώνησε με τον δήμαρχο της περιοχής ο οποίος ενημέρωσε ότι ο οικισμός δεν κινδυνεύει, ενώ στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν από αέρος ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη.

Ακούστε τι δήλωσε ο δήμαρχος Τρίπολης, κ. Γιάννης Σμυρνιώτης:


Η κυκλοφορία διεκόπη και στα δύο ρεύματα της Νέας Εθνικής Οδού Κορίνθου - Τριπόλεως, από το 84,500 χλμ. (κόμβος Αρχ. Κορίνθου) έως το 100 χλμ. (κόμβος Αγίου Βασιλείου), λόγω της πυρκαγιάς στην Αρκαδία. Η κυκλοφορία διεξάγεται από την Παλαιά Εθνική Οδό Κορίνθου - Άργους.

Εν τω μεταξύ, άμεση ενημέρωση σχετικά με τα πορίσματα των αρμοδίων υπηρεσιών για τις φωτιές, καθώς και την απόδοση των ευθυνών στους υπαίτιους, ζήτησε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης με επιστολές του προς τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια, και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αντώνη Ρουπακιώτη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τατούλης ζητεί την παρέμβαση και την άμεση συνεργασία των δύο υπουργών, προκειμένου να διερευνηθούν τα συχνά περιστατικά εκδήλωσης πυρκαγιάς που παρατηρούνται στην περιφέρεια Πελοποννήσου και τα οποία απειλούν ανθρώπινες ζωές ενώ καταστρέφουν περιουσίες των πολιτών.

Άγιον Όρος

Στο Άγιο Όρος, πυρκαγιά σε δασική έκταση εκδηλώθηκε στην περιοχή Μονοξελίτης. Επί τόπου επιχειρούν 9 πυροσβέστες με 3 οχήματα και 2 αεροσκάφη.



Κως

Στην Κω, φωτιά κατακαίει έκταση με χαμηλή βλάστηση στο χωριό Καρδάμαινα. Στο σημείο έχουν σπεύσει 14 πυροσβέστες με 4 οχήματα και 2 αεροσκάφη.


Κάτοικοι και τουρίστες απομακρύνθηκαν από τις περιοχές Πόρτες και Καρδάμαινα, λόγω της φωτιάς που πλησίασε δύο ξενοδοχεία και το φυλάκιο Κούκος.


Τουρίστες στην Καρδάμαινα της Κω εγκαταλείπουν τα ξενοδοχεία

Η zougla.gr επικοινώνησε με τον δήμαρχο της Κω, Κώστα Καΐσερλη, ο οποίος ανέφερε ότι αυτή την στιγμή επιχειρούν δύο αεροπλάνα, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος επέκτασης της φωτιάς σε ξενοδοχεία και στην παραλιακή και πως η φωτιά οδηγείται προς την ηπειρωτική Κω:



Φωτιά στην Καρδάμαινα της Κω

Λέσβος

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς που ξέσπασε στη θέση Νάπη στο δρόμο προς τη Γέρα Λέσβου. Η περιοχή στην οποία έχει εκδηλωθεί η πυρκαγιά είναι αγροτική με θάμνους και ελαιώνες. Στο σημείο έχει φτάσει μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, άνδρες της οποίας έχουν πέσει στη μάχη, για τον έλεγχο και την κατάσβεση της φωτιάς. Στην επιχείρηση συνδράμουν πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές και πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Πετζετέλ.



Κρήτη

Σε εξέλιξη εξακολουθεί να βρίσκεται η φωτιά στα Τέρτσα Ιεράπετρας στην Κρήτη, με ισχυρές δυνάμεις να βρίσκονται στην περιοχή προσπαθώντας να τη θέσουν υπό έλεγχο. Στη φλεγόμενη περιοχή βρίσκονται 19 πυροσβεστικά οχήματα, 46 άνδρες, 2 πεζοπόρα τμήμα και ένα ελικόπτερο. «Συναγερμός» έχει σημάνει στην πυροσβεστική υπηρεσία, λόγω μεγάλης φωτιάς στις Μοίρες του δήμου Φαιστού. Στο σημείο έχουν σπεύσει 6 πυροσβεστικά οχήματα με 12 άνδρες, ένα πεζοπόρο τμήμα, ενώ έχει ζητηθεί η αποδέσμευση του πυροσβεστικού ελικοπτέρου από την Ιεράπετρα, προκειμένου να επιχειρήσει στη νέα φωτιά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή και οι φλόγες καίνε γεωργικές εκτάσεις. Δεύτερο μέτωπο φωτιάς έχει εκδηλωθεί κοντά στο φαράγγι, ανάμεσα στη Σύλλαμο και τις Αρχάνες. Η φωτιά ξέσπασε στις 16.55 αλλά φαίνεται να μην εμπνέει ανησυχία.

Κόρινθος-
 Όλυμπος

Στις περιοχές του Σολωμού Κορινθίας και στον Όλυμπο, στη θέση Παπά Αλώνι, οι πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τις φλόγες οι οποίες καίνε δασικές εκτάσεις.



Μάχη με τις φλόγες στην Κόρινθο

Μαγνησία
 

Νέο πύρινο μέτωπο εκδηλώθηκε και στην Ανάβρα Μαγνησίας το απόγευμα της Τετάρτης. Αυτή την ώρα, πεζοπόρο τμήμα υπό τον υποδιοικητή της Π.Υ. Βλόντζο, κατευθύνεται στο σημείο ώστε να εκτιμήσει το μέγεθος της Πυρκαγιάς, το μέτωπο της οποίας, σύμφωνα με δηλώσεις του Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου Πύραρχο Νικόλαο Μιχαλάκη στο e-Volos.gr, είναι ιδαίτερα δύσβατο.

Ρόδος

Στην περιοχή των Καστελλοριζιών Ρόδου φωτιά κατέκαψε δασική έκταση, τέθηκε ωστόσο υπό μερικό έλεγχο περίπου στις 19.00. Στο σημείο παραμένουν 3 πυροσβεστικά οχήματα με εννέα πυροσβέστες, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Αττική
 

Μεγάλη φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη σε μεταφορική εταιρεία που βρίσκεται κοντά στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα. Η εταιρεία έχει έδρα επί της οδού Μακεδονίας. Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Κεφαλονιά

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στην περιοχή Κατελειός στην Κεφαλλονιά. Στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν 15 πυροσβέστες με επτά οχήματα, δύο αεροσκάφη και έξι πετζετέλ. 

Φωτιά στην Ελευσίνα

Εστία φωτιάς κατέκαψε χαμηλή βλάστηση η οποία εκδηλώθηκε στις 12.30 στο Πικέρμι Αττικής, στη συμβολή της Λ. Μαραθώνος και Ανατολής. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ενημέρωσε ότι στο σημείο παραμένουν 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα. Στις φλόγες τυλίχθηκε δασική έκταση στην Αγία Μαρίνα Κορωπίου. H φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο λίγα λεπτά πριν τις 18.00. Στο σημείο παραμένουν για τηνπλήρη κατάσβεσή της 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα και 1 αεροσκάφος.

Πηγή φωτό: arcadiavoice, kosvoice, aegeanews, korinthostv
Πηγή βίντεο: aegeanews,kalimera-arkadia, korinthostv



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου