Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε : Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ....ΧΡΗΜΑ !!!





Ένα εικοσιτετράωρο μετά την συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ ο υπουργός Οικονομκών της Γερμανίας βάζει "φρένο" στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για επιμήκυνση. Σε συνέντευξη του οΒόλφγκανγκ Σόιμπλε, απορρίπτει την παραταση του μνημονίου έως το 2016 καθώς όπως τονίζει αυτό σημαίνει περισσότερα χρήματα και ένα νέο πακέτο στήριξης.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι γερμανικές εφημερίδες που καλούν την Αθήνα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της. Την ίδια ώρα ανταπόκριση της βρετανικήςGuardian από το Βερολίνο εκτιμά ότι η Μέρκελ απέρριψε κατηγορηματικά το ελληνικό αίτημα για επιμήκυνση του προγράμματος κατά δύο έτη.
Αντίθετος με το να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος εμφανίζεται ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς όπως τονίζει αυτό σημαίνει περισσότερα χρήματα και ένα νέο πακέτο στήριξης.
Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Der Tagesspiegel, αποσπάσματα της οποίας προδημοσιεύονται σε ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο κ. Σόιμπλε αναφερόμενος στις πληροφορίες που θέλουν την Αθήνα να ζητεί περισσότερο χρόνο προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του προγράμματος λιτότητας, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «επιπλέον χρόνος σημαίνει γενικά και περισσότερα χρήματα και αυτό σημαίνει πολύ σύντομα ένα νέο πακέτο στήριξης».
Υποστηρίζει μάλιστα ότι «αυτός δεν θα ήταν ο ορθός τρόπος να επιλύσουμε το θεμελιώδες πρόβλημα της Ευρωζώνης», ενώ, αναφερόμενος στο πρόγραμμα που εγκρίθηκε στο τέλος του 2011, σημειώνει ότι «εάν μισό χρόνο μετά, αυτό δεν επαρκεί, τότε δεν μιλούμε πια για μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης».
Διαψεύτηκαν οι ελπίδες Σαμαρά
Ο κ. Σαμαράς έχει δηλώσει ότι επιθυμεί δύο επιπλέον έτη, μέχρι το 2016, για να υλοποιήσει το πρόγραμμα λιτότητας ύψους 11,5 δισ. ευρώ. Οι ελπίδες που ίσως είχε ότι το Βερολίνο θα έβλεπε με συμπάθεα το ελληνικό αίτημα διαψεύστηκαν, σημειώνει το Der Spiegel.
Παρά το γεγονός ότι η Μέρκελ διαβεβαίωσε ότι θέλει η Ελλάδα "να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ," δεν έδωσε κανένα σημάδι ότι είναι διατεθειμένη να συζητήσει την επιμήκυνση της ελληνικής διάσωσης, σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό.
Η Μέρκελ, η οποία αντιμετωπίζει εθνικές εκλογές στη Γερμανία το επόμενο έτος, είναι απίθανο να αποδεχθεί τη χαλάρωση των όρων της συμφωνίας διάσωσης. Υπάρχει σημαντική αντίθεση στο κυβερνητικό συνασπισμό της να δώσει στηνΑθήνα περισσότερα χρήματα, ενώ οι φωνές στη Γερμανία που καλούν την Ελλάδα να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ γίνονται όλο και πιο δυνατές, επισημαίνει το Der Spiegel.
Η Financial Times Deutschland σημειώνει ότι ο Αντώνης Σαμαράς έλαβε ένα μήνυμα πολιτικής στήριξης από το Βερολίνο. Ταυτόχρονα, όμως, έλαβε και ένα μήνυμα πολιτικής πίεσης για να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις και τις περικοπές μέσα στις συμφωνημένες προσθεσμίας, γράφει.
Με άδεια χέρια
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει ότι μέχρι την αξιολόγηση της ελληνικής πορείας από την τρόικα, η Μέρκελ θα συνεχίσει να διατηρεί σκληρή στάση απέναντι στην ΑΘήνα. "Γι 'αυτό και ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα φύγει από το Βερολίνο για το Παρίσι με άδεια χέρια", σημειώνει.
Η επιμήκυνση που ζητά ο Σαμαρας "είναι χρήμα", σχολιάζει η Handelsblatt που επικροτεί τη στάση Μέρκελ να μην ενδώσει στις απαιτήσεις της Αθήνας.
Η  Guardian σε ανταπόκριση της από το Βερολίνο τονίζει ότι η Μέρκελ απέρριψε κατηγορηματικά, με τη σύμφωνη γνώμη του Φρανσουά Ολάντ, το αίτημα Σαμαρά για επιμήκυνση.
Για να αμβλύνει τις εντυπώσεις από την σκληρή στάση της, η γερμανίδα καγκελάριος δέχτηκε να πάρει τις τελικές αποφάσεις για το "ελληνικό πρόβλημα" μετα την πολυαναμενόμενη έκθεση της τρόικας στα τέλη Σεπτεμβρίου, σημειώνει η βρετανική εημερίδα.
Πεπεισμένος ότι "δεν μπορεί να αποφευχθεί η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη", εμφανίστηκε, για μία ακόμη φορά, ο γενικός γραμματέας των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Αλεξάντερ Ντόμπριντ, ο οποίος, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της Bild, προέβλεψε ότι το 2013 η Ελλάδα θα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη.


Ο Γερμανός πολιτικός επανέλαβε την πρότασή του για συντεταγμένη έξοδο με "ένα σχέδιο Μάρσαλ για την οικονομική ανοικοδόμηση της χώρας» και σημείωσε ότι «αν η Ελλάδα βελτιώσει ανάλογα την ανταγωνιστικότητά της, πρέπει να υπάρξει ως ανοιχτή επιλογή η επιστροφή της στο ευρώ".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου