Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Τρεις προκλήσεις για το νέο ΠΑΣΟΚ. (Νέο; Χα! χΑ! ΧΑα)!



 Ποιες πρωτοβουλίες αναμένεται να αναλάβει ο Βαγγέλης Βενιζέλος για την ανασύστασή του

Μπροστά σε τρεις μεγάλες προκλήσεις που θα καθορίσουν την πορεία του κόμματος αλλά ίσως και το μέλλον του τόπου βρίσκεται ο Βαγγέλης Βενιζέλος ο οποίος την άλλη Δευτέρα, στην επέτειο της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, θα επιχειρήσει σηματοδοτήσει μια νέα αρχή.
- Η πρώτη πρόκληση είναι η στάση του ΠΑΣΟΚ ως μέλους της τρικομματικής κυβέρνησης σε σχέση με τα νέα κυβερνητικά μέτρα, τη διαπραγμάτευση Σαμαρά με την ΕΕ, την πορεία της χώρας.
- Η δεύτερη αφορά στη φυσιογνωμία του «νέου ΠΑΣΟΚ», στη θέση του στον νέο πολιτικό χάρτη, στο στίγμα του σε σχέση με την καθημερινότητα του δοκιμαζόμενου πολίτη.
- Η τρίτη πρόκληση συνδέεται με τα οργανωτικά του ΠΑΣΟΚ, το πρακτικό μέρος της ανασύστασης, τις δυνατότητες στελεχικής ανανέωσης, το άπλωμά του στην κοινωνία.
Είναι ξεκάθαρο για όλους στην ηγετική ομάδα της Ιπποκράτους ότι η θετική διέξοδος για το ελληνικό πρόβλήμα είναι εκ των ων ουκ άνευ στόχος. Οχι όμως χωρίς ενστάσεις και αποστασιοποιήσεις από τα συγκεκριμένα μέτρα που διαμόρφωσε το οικονομικό επιτελείο του κ. Σαμαρά και οι οποίες αναφέρονται ρητά. Ενστάσεις και αποστασιοποιήσεις που για ένα τμήμα τουλάχιστον του ΠΑΣΟΚ φτάνουν σε κάθετη διαφωνία: οι Κ. Σκανδαλίδης και Γ. Παναγιωτακόπουλος έχουν με δηλώσεις τους ξεκαθαρίσει την απόλυτη αντίθεσή τους στα νέα μέτρα τασσόμενοι ακόμη και κατά της ψήφισής τους - ο δεύτερος μάλιστα με σκληρή χθεσινή ανακοίνωση της Αριστερής Πρωτοβουλίας επισημαίνει ότι οι αντοχές των εργαζομένων έχουν φθάσει στο ακρότατο σημείο και καλεί τον κ. Βενιζέλο να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για συνολική λύση. Από την άλλη, στο εσωτερικό του κόμματος υπάρχουν στελέχη - τα κατά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «παλικαράκια» του δήθεν εκσυγχρονισμού - που μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον τάσσονταν αναφανδόν υπέρ της άμεσης λήψης μέτρων ώστε η χώρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να πετύχει τους στόχους.
Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος, αν και κρατάει αποστάσεις από κάποια μέτρα, π.χ. οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, εφεδρεία, και προτείνει σταδιακή (σε 2+2 χρόνια) εφαρμογή τους ώστε να υπάρξει περιθώριο επανεξέτασης κάποιων από αυτά, εντούτοις στηρίζει την κυβέρνηση και δεν φαίνεται διατεθειμένος να προκαλέσει κλυδωνισμούς. Υπάρχει περίπτωση να καταψηφίσει τα μέτρα; Επιτελείς της Ιπποκράτους θεωρούν ότι αυτό είναι σχεδόν αδύνατο, όχι όμως και η διαφοροποίηση - αποστασιοποίηση. Είναι χαρακτηριστική μια χθεσινή ανακοίνωση να μη θιγούν μισθολογικά οι ένστολοι - στρατιωτικοί και αστυνομικοί. Το κυρίαρχο είναι, λένε, ότι δεν πρέπει να οδηγηθεί η χώρα στα βράχια. Εξ ου και η επιμονή του κ. Βενιζέλου στην ανάγκη μιας συνολικής διαπραγμάτευσης με την ΕΕ: επιμήκυνση, ανάπτυξη, ρευστότητα, μέτρα κοινωνικής συνοχής. Μάλιστα, θεωρεί ότι ο Πρωθυπουργός δεν αξιοποιεί στον βαθμό που πρέπει στις επαφές του με τους ξένους ηγέτες, τα εντυπωσιακά επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας ως προς το έλλειμμα από τις θυσίες του ελληνικού λαού επί δυόμισι χρόνια. «Δεν πρέπει να φαίνεται ότι όλα αρχίζουν τώρα, αυτό αποτελεί αυτοευνουχισμό» παρατηρούν. Κατά τον κ. Βενιζέλο, αυτά τα αποτελέσματα των θυσιών αποτελούν το ισχυρότερο διαπραγματευτικό χαρτί - όπλο και ο κ. Σαμαράς θα έπρεπε να το έχει πρώτο στην φαρέτρα του. Μάλιστα συνεργάτες του διαβεβαιώνουν ότι η κριτική αυτή θα ακουστεί και δημόσια τις αμέσως επόμενες ημέρες.


Με ποιους όμως θα δώσει ο κ. Βενιζέλος το νέο στίγμα; Η Κοινοβουλευτική Ομάδα στην οποία θα μιλήσει την Τρίτη έχει, σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Στα πρώτα είναι η πρόσφατη εκλογή των βουλευτών και στα δεύτερα ότι, παρά την εντολή που πήραν από το εκλογικό σώμα, στην κοινή γνώμη οι εκλεγέντες βουλευτές είναι σχεδόν ταυτισμένοι με την κυβερνητική περίοδο του κόμματος.
Η Πολιτική Γραμματεία μέχρι τώρα δεν έχει παραγάγει πολιτική - όχι κατ' ανάγκην με ευθύνη της. Η σύνθεση των νέων ενδιάμεσων οργάνων έγινε μεν χωρίς αποκλεισμούς και είναι μείγμα παλαιών και νέων, αλλά ακόμα είναι πολύ νωρίς για Το κλειδί στον οργανωτικό τομέα θα είναι εν τέλει, εκτιμούν στην Ιπποκράτους, τα στελέχη που θα πλαισιώσουν τις οργανώσεις στις γειτονιές, στα χωριά, στους χώρους δουλειάς. Μια προνομιακή πολιτική δεξαμενή είναι τα χιλιάδες πράσινα στελέχη που έχουν εκλεγεί σε όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - χώρος όπου καταγράφηκε το μικρότερο ποσοστό διαρροών προς τα άλλα κόμματα. Χειρισμοί θα γίνουν και προς τον συνδικαλιστικό χώρο, όπου υπάρχουν όμως τάσεις αυτονόμησης από στελέχη της ΠΑΣΚΕ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου