Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Με κίνητρα η νέα εφεδρεία στο Δημόσιο



Με κίνητρα η νέα εφεδρεία στο Δημόσιο
Δύο βασικούς πυλώνες περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη νέου τύπου εφεδρεία, η οποία θα συζητηθεί σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αν. Μανιτάκη και του υφυπουργού Μ. Βολουδάκη.
Στόχος του κυβερνητικού σχεδίου είναι να αμβλυνθούν οι αντιθέσεις που δημιουργήθηκαν από τις δηλώσεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη, ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος στην εφεδρεία.
Ο πρώτος πυλώνας της νέας εφεδρείας αφορά το προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, που εντάχθηκε στον κυβερνητικό σχεδιασμό για να συμπεριλάβει την πρόταση της ΔΗΜΑΡ για τη συνταξιοδοτική ωρίμανση.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, το συγκεκριμένο μέτρο θα γίνει σε τρεις φάσεις.
10.000-15.000 επιπλέον αποχωρήσεις υπαλλήλων εκτιμάται ότι θα φέρει το μέτρο
10.000-15.000 επιπλέον αποχωρήσεις υπαλλήλων εκτιμάται ότι θα φέρει το μέτρο
1η Φάση: Θα θεσμοθετηθούν κίνητρα (αναγνώριση πλασματικών χρόνων) με στόχο να «ωθήσουν» μία μερίδα υπαλλήλων που δεν συμπληρώνουν την ηλικία και τα έτη προϋπηρεσίας σε «απόσταση» 2 ή 3 χρόνων πριν από τη σύνταξη.
2η φάση: Οσοι δημόσιοι υπάλληλοι βρεθούν μετά την αναγνώριση των πλασματικών χρόνων μέχρι και τρία χρόνια πριν τη σύνταξη, θα τεθούν σε καθεστώς εφεδρείας λαμβάνοντας το 60% του βασικού μισθού για χρονικό διάστημα μέχρι και τρία χρόνια.
3η φάση: Μετά την πάροδο του χρονικού διαστήματος θα συνταξιοδοτούνται αμέσως, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο τις απολύσεις.
Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι ακόμα και το νέο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς θα πρέπει να συνδυαστεί με την αξιολόγηση των υπαλλήλων και να μην εφαρμοστεί οριζόντια, «αφυδατώνοντας» τις δημόσιες υπηρεσίες από ικανό και έμπειρο προσωπικό.
Εκτιμάται ότι το μέτρο θα αποδώσει περίπου 10-15.000 αποχωρήσεις επιπλέον των όσων έχουν υπολογιστεί, μέχρι το 2015. Η πρόταση να αναγνωριστούν άμεσα μέχρι 7 χρόνια από τον ιδιωτικό τομέα, που προβλέπει το νέο βαθμολόγιο, εκτιμάται ότι θα απορριφθεί ως κοστοβόρα, αφού η εξέλιξη των υπαλλήλων σε ανώτερα κλιμάκια και βαθμούς θα αυξήσει το μισθολογικό κόστος κατά 300 εκατ. ευρώ. Με την επιλογή των πλασματικών χρόνων είχε συμφωνήσει στο παρελθόν και η ΑΔΕΔΥ, αλλά δεν εγκρίθηκαν από την τρόικα.
Ο δεύτερος πυλώνας της νέας εφεδρείας αφορά όσους υπαλλήλους λάβουν αρνητική βαθμολογία στην αξιολόγηση που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του 2012, οι οποίοι θα λαμβάνουν το 60% του μισθού τους για τρία χρόνια και μετά θα απολυθούν.
To ΑΣΕΠ
Η αξιολόγηση του προσωπικού αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Νοεμβρίου και θα πραγματοποιηθεί από το ΑΣΕΠ με ένα απλό τεστ γνώσεων.
Κατόπιν θα γίνει η επιλογή του πλεονάζοντος προσωπικού όχι μόνο από τη βαθμολογία που θα λάβουν στην αξιολόγηση αλλά και από τα δεδομένα που προκύπτουν από τον προσωπικό φάκελο του υπαλλήλου.
Με αυτή τη μέθοδο -υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη- θα αποσοβηθεί ο κίνδυνος της οριζόντιας εφαρμογής της εφεδρείας και οι άξιοι υπάλληλοι θα μεταταγούν σε άλλες θέσεις ανά την επικράτεια. Εάν αρνηθούν τη μεταφορά, τότε κινδυνεύουν με απόλυση, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Είναι προφανές ότι στο στόχαστρο της νέας εφεδρείας θα τεθούν οι υπάλληλοι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και οι εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου.
ΚΑΤΑ 150.000
Μείωση υπαλλήλων
Τη μείωση των μισθοδοτούμενων υπαλλήλων κατά 150.000 μέχρι το 2015 επιδιώκει η κυβέρνηση με την εφαρμογή της νέας εφεδρείας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις μέχρι το 2015 οι μισθοδοτούμενοι θα μειωθούν κατά 110-115.000 υπαλλήλους. Με βάση τα σημερινά δεδομένα και την εφαρμογή από το 2013 έως και το 2015 του κανόνα «1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις» θα προκύψει ένα κενό για την επίτευξη του στόχου της τάξης των 35-40.000 υπαλλήλων.
Για να καλυφθεί το κενό αυτό και παράλληλα να αποφευχθούν οι απολύσεις στις οποίες επιμένει η τρόικα θα απομακρυνθούν 20.000 υπάλληλοι το 2013 και 15.000 το 2014 είτε μέσω εργασιακής εφεδρείας είτε μέσω του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος.
ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2013
Εφαρμογή και σε εκπαιδευτικούς
Η νέα εφεδρεία θα εφαρμοστεί σε όλο τον δημόσιο τομέα και δεν θα εξαιρεθούν ούτε οι εκπαιδευτικοί, αλλά από το καλοκαίρι του 2013. Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας και πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θ. Παπαθεοδώρου, το θέμα της εφεδρείας, που αφορά όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, θα εφαρμοστεί και στην εκπαίδευση.
«Με τη δική μας κατηγορηματική τοποθέτηση ότι αυτήν τη στιγμή ξεκινάνε τα σχολεία» σημείωσε ο υφυπουργός Παιδείας, τονίζοντας ότι τα σχολεία δεν μπορούν στα μέσα της χρονιάς να αντιμετωπίσουν πρόβλημα στη στελέχωσή τους.
Η εφαρμογή της νέας εφεδρείας που θα ξεκινήσει το 2013 αναμένεται να εφαρμοστεί στους εκπαιδευτικούς με το τέλος της σχολικής χρονιάς από το καλοκαίρι του επόμενου έτους. Στο παρελθόν είχε πέσει αρκετές φορές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η «εφεδρεία» των εκπαιδευτικών, αλλά ποτέ δεν εντάχθηκαν στην εφαρμογή του μέτρου.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η εφαρμογή του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος στους εκπαιδευτικούς θα συνεισφέρει σημαντικά στην επιτυχή εφαρμογή του μέτρου, χωρίς να πραγματοποιηθούν απολύσεις. Για τον στόχο των 150.000 αποχωρήσεων μέχρι το 2015, πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρουν ότι φέτος έχουν αιτηθεί συνταξιοδότησης μέχρι το καλοκαίρι περίπου 9.000 υπάλληλοι ενώ ο αριθμός αναμένεται να φτάσει και τις 25.000 μέχρι τα τέλη του έτους.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι το νέο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς μπορεί να αποδώσει σημαντικές εξοικονομήσεις με τη μείωση των μισθοδοτούμενων από το Δημόσιο, χωρίς να γίνουν απολύσεις. Για παράδειγμα, ένας δημόσιος υπάλληλος για να λάβει πλήρη σύνταξη θα πρέπει να είναι 65 ετών και να έχει τουλάχιστον 25 χρόνια προϋπηρεσίας, ή να είναι 60 ετών με 25 χρόνια αναγνωρισμένης προϋπηρεσίας για να λάβει μειωμένη σύνταξη.
Ενας υπάλληλος που έχει 20 χρόνια προϋπηρεσίας αλλά είναι 62 ετών, με την αναγνώριση πέντε πλασματικών ετών θα μπορεί να λάβει αμέσως μειωμένη σύνταξη ή να τεθεί στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς για 3 χρόνια και να λάβει πλήρη σύνταξη στην ηλικία των 65 ετών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου