Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

..."προτιμάμε να πεθάνουμε παρά να γυρίσουμε στην σκλαβιά"



Οι μεταλλωρύχοι στην Ν. Αφρική απεργοί στο ορυχείο του Lonmin, στην Marikana επιμένουν «προτιμάμε να πεθάνουμε παρά να γυρίσουμε στην σκλαβιά». Αυτή είναι η απάντηση που έδωσαν οι εργάτες στο τελεσίγραφο που έδωσε την περασμένη Κυριακή η εταιρεία ότι θα απολυθούν όλοι αν δεν επιστρέψουν στην δουλειά τους. Η σθεναρή στάση ανάγκασε την εταιρεία να μεταθέσει το τελεσίγραφο για το βράδυ της Τρίτης.

«Ήδη πέθαναν τόσοι άνθρωποι, δεν έχουμε πλέον να χάσουμε τίποτα» «Θα .συνεχίσουμε να παλεύουμε για αυτό που θεωρούμε ότι είναι ένας δίκαιος αγώνας για μισθούς που θα μας επιτρέπουν να ζούμε σαν άνθρωποι» είπε χαρακτηριστικά ένας μεταλλωρύχος.

Παρόλες τις δηλώσεις της εταιρείας ότι το 25% των εργατών ζήτησε την επιστροφή στην εργασία, χιλιάδες μεταλλωρύχοι είναι συγκεντρωμένοι έξω από τις εγκαταστάσεις του ορυχείου περιφρουρώντας την απεργία.

Η διεύθυνση του ορυχείου αρνήτε να συνδιαλαγει με τους εργαζόμενους και επικαλούμενη ένα τοπικό νόμο απειλεί ότι θα απολυθούν όσοι δεν επιστρέψουν στα ορυχεία. Από τους 30.000 εργαζόμενους περίπου 3000 έχουν αποστασιοποιηθεί της απεργίας.

«Το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να βάλει τέλος στην απεργία είναι μια θετική απάντηση στα αιτήματά μας.» Δήλωσε ο Kaizer Madiba εργαζόμενος στο ορυχείο.

Η εταιρεία παρόλο που αρνητε να συνομιλήσει με τους απεργούς, κρατά ανοιχτούς δίαυλους επικοινωνίας με το συνδικάτο και άφησε να εννοηθεί ότι αν λήξει η απεργία δεν θα απολυθούν οι εργαζόμενοι, χωρίς όμως να υπάρχει καμία ουσιαστική δέσμευση.

Την στιγμή που ακόμα είναι νωπό το αίμα των απεργών η εκπρόσωπος της Ν. Αφρικανικής αστυνομίας δηλώνει. «Δεν λυπόμαστε για αυτό που έγινε. Η δημόσια ασφάλεια είναι πάνω από όλα». Τώρα βέβαια τι σχέση έχει η δημόσια ασφάλεια με τα συμφέροντα μιας εταιρείας αυτό είναι μόνο εκείνη που το ξέρει.

Σε αντίθεση με τις προκλητικές δηλώσεις της αστυνομίας και για να ηρεμίσει την λαϊκή αγανάκτηση η κυβέρνηση κήρυξε μια εβδομάδα εθνικού πένθους και δημιούργησε επιτροπή που θα ελέγξει τις συνθήκες της σφαγής.

https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1417879

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου