Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ «Βαρύτερες» εισφορές στις συντάξεις για να βρεθούν τα 6 δισ. ευρώ


«Βαρύτερες» εισφορές στις συντάξεις για να βρεθούν τα 6 δισ. ευρώ
Του Γιώργου Γατου
«Βαρύτερες» εισφορές στις συντάξεις επιφυλάσσουν τα τελικά σενάρια που υποχρεώθηκε να βάλει στο τραπέζι των περικοπών η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης υπό την πίεση της εξοικονόμησης δαπανών έως 6 δισ. ευρώ από τα κονδύλια για τις συντάξεις, τα επιδόματα και τα εφάπαξ στη διετία 2013 ? 2014.
Στο ποσό αυτό ανέρχονται οι περικοπές του «πακέτου» για τους συνταξιούχους, τους ασφαλισμένους και τους επιδοματούχους αφού το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έλαβε υπόψη την υστέρηση των εσόδων από εισφορές που θα έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία λόγω της ύφεσης αλλά και την αδυναμία να εξοικονομηθούν έως 3 δισ. ευρώ από το «ψαλίδι» στα κοινωνικά επιδόματα που ζητούσε η τρόικα.
«Εχουν μελετηθεί και κατατεθεί όλα τα εναλλακτικά σενάρια ώστε να βγει ο λογαριασμός» υπογραμμίζουν στην «ΗτΣ» κορυφαία στελέχη του υπουργείου εξηγώντας, ωστόσο, ότι τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβουν οι αρχηγοί των κομμάτων τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση συνεκτιμώντας όχι μόνο τα δημοσιονομικά αλλά και τα κοινωνικά δεδομένα.
«Βαρύτερες» εισφορές στις συντάξεις για να βρεθούν τα 6 δισ. ευρώ
Οι περικοπές στις συντάξεις θεωρούνται, ωστόσο, ως μέτρο «άμεσης και σίγουρης απόδοσης» και ως ένα βαθμό μπορούν να «δικαιολογηθούν» κάτω από τις νέες συνθήκες: Την ύφεση, τις μειώσεις των μισθών και κατ' επέκταση των αποδιδόμενων στα Ταμεία εισφορών και της αδυναμίες κάλυψης των πληρωμών στους συνταξιούχους οι οποίοι, ταυτόχρονα, αυξάνονται σε αντίθεση με τους απασχολούμενους.
Με αυτά τα δεδομένα οι νέες μειώσεις στις συντάξεις έχουν «κλειδώσει» και παραμένουν δύο ζητήματα «ανοικτά»:
«Βαρύτερες» εισφορές στις συντάξεις για να βρεθούν τα 6 δισ. ευρώ
  • Το ποσό πάνω από το οποίο θα επιβληθεί η νέα εισφορά στις κύριες συντάξεις. Με δεδομένο ότι η εισφορά θα μπει από το πρώτο ευρώ (και όχι στο υπερβάλλον πάνω από ένα όριο σύνταξης, όπως συμβαίνει με τις παρακρατήσεις οι οποίες ήδη γίνονται τα τελευταία δύο χρόνια, χωρίς να θίγονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι) ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ι. Βρούτσης έχει εισηγηθεί να μην επηρεαστούν οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν κύρια σύνταξη έως 800 ευρώ. Οι αριθμοί, ωστόσο, δεν... βγαίνουν και κάποια στελέχη εισηγούνται είτε να καταβάλουν μια μικρή εισφορά όλοι οι συνταξιούχοι, ακόμη και όσοι εισπράττουν την κατώτατη σύνταξη (με το επιχείρημα ότι ενσωματώνεται ένα προνοιακό τμήμα στο αναλογικό - οργανικό ποσό) είτε το όριο να μπει στα 600 ή και στα 700 ευρώ. Για τις επικουρικές το όριο που έχει αποφασιστεί είναι τα 400 ευρώ, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες της «ΗτΣ».
  • Οι τελικές κλίμακες των εισφορών οι οποίες θα «κλειδώσουν» ανάλογα με το εύρος των συνταξιούχων που θα πληρώσουν. Με βάση τα επίσημα σενάρια οι εισφορές θα μπορούσαν να είναι από 2% έως 28%, ανάλογα με το ποσό και από το πρώτο ευρώ, σε κάθε περίπτωση, για τις κύριες συντάξεις και από 8% έως 20% στις επικουρικές με πλαφόν τα 400 ευρώ.
Τα σενάρια
Εισφορές στις κύριες συντάξεις
Για συντάξεις έως τα 1.000 ευρώ οι επεξεργασίες που έχουν γίνει προβλέπουν παρακράτηση εισφοράς 2% ή 3% ή 5% ανάλογα με το ύψος της σύνταξης πάνω από το οποίο θα αποφασιστεί να επιβληθεί εισφορά.
Για συντάξεις από τα 1.000,01 ευρώ - 1.300 ευρώ, 6%, 7%, 10% ή 11% (αντί του 3% που είχε εξεταστεί).
Για συντάξεις από τα 1.300,01 ευρώ - 1.600 ευρώ, 10%, 15% ή 17% (αντί του 5%).
Για συντάξεις από τα 1.600,01 ευρώ - 2.000 ευρώ, 15% ή 20% ή 23% (αντί του 12%).
Για συντάξεις από τα 2.000,01 ευρώ, οι προτεινόμενες εισφορές είναι 20%, 25% ή 28% (αντί του αρχικού σεναρίου που ήταν για 15%).
Για παράδειγμα, συνταξιούχος που λαμβάνει σύνταξη 1.580 ευρώ μετά τις παρακρατήσεις οι οποίες γίνονται σήμερα, θα επιβαρυνθεί από το νέο έτος με 158 ευρώ - 268,60 ευρώ (ανάλογα με το ύψος της εισφοράς) τον μήνα και θα χάνει, ετησίως, από 1.896 ευρώ - 3.223,20 ευρώ (αν επιλεγεί το δυσμενέστερο σενάριο, στη δεύτερη περίπτωση).
Εισφορές στις επικουρικές
Για συντάξεις από το τμήμα των 400 ευρώ - 1.000 ευρώ, οι προτεινόμενες εισφορές ξεκινούν από το 8% και φθάνουν έως το 12%.
Για το τμήμα της επικουρικής σύνταξης από τα 1.000,01 ευρώ και πάνω, οι προτεινόμενες εισφορές είναι 15% (πρώτα σενάριο) ή 20% (β΄ σενάριο).
Με βάση το ηπιότερο σενάριο, συνταξιούχος με επικουρική σύνταξη 800 ευρώ, μετά τις παρακρατήσεις, θα επιβαρυνθεί με 32 ευρώ το μήνα (400 ευρώ Χ 8%) και 384 ευρώ τον χρόνο.
Αν εισπράττει επικουρική 1.200 ευρώ, θα χάσει συνολικά 78 ευρώ το μήνα (600 ευρώ Χ 8%=48 ευρώ + 200 ευρώ Χ15%=30 ευρώ) και 936 ευρώ τον χρόνο.
Τα μέτρα
Εκτός από τη διεύρυνση των παρακρατήσεων στις συντάξεις, το «πακέτο» των περικοπών περιλαμβάνει:
Για τους συνταξιούχους
Την κατάργηση των δώρων στις επικουρικές συντάξεις, τη διακοπή της καταβολής του ΕΚΑΣ αν δεν έχει συμπληρωθεί η ηλικία των 65 ετών (από 60 σήμερα), μειώσεις από 22,6% - 50% στα εφάπαξ (στη λογική της αποκατάστασης της ανταποδοτικότητας των εισφορών και των ποσών τα οποία καταβάλλονται) και την επιβολή εισφοράς στους συνταξιούχους (1%-3% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων προβλέπει το βασικό σενάριο), μείωση κατά 30 ευρώ της προνοιακής σύνταξης του ΟΓΑ, στα 330 ευρώ από τα 360 ευρώ (αδύνατο σενάριο καθώς οι αρχηγοί των κομμάτων το έχουν αποκλείσει προς το παρόν). Ελεγχοι για την τήρηση του πλαφόν και της δήλωσης των διπλών συντάξεων.
Για τους ασφαλισμένους
Αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για τη λήψη της κατώτατης σύνταξης σταδιακά στα 20 έτη ή στα 21 (6.000 ή 6.300 ημέρες ασφάλισης, αντίστοιχα) από τα 15 (4.500 ημέρες ασφάλισης) ως εναλλακτικό σενάριο της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (τα οποία αυξάνονται «αυτόματα» με το νόμο Λοβέρδου - Κουτρουμάνη έως το 2015 για τους περισσότερους ασφαλισμένους) αλλά και ως μέτρο περιορισμού της εισφοροδιαφυγής (πολλοί επιδιώκουν να εξασφαλίσουν την κατώτατη σύνταξη συμπληρώνοντας ένσημα δεκαπενταετίας και συνεχίζουν να απασχολούνται με «μαύρα»). Πρόταση υποβλήθηκε, αλλά, δεν φαίνεται να συγκεντρώνει υποστηρικτές λόγω των πολλών παρενεργειών που έχει και για την επίσπευση κατά ένα ή δύο χρόνια της ολοκλήρωσης των «αυτόματων» αυξήσεων των ενδιάμεσων, πριν από τα 60 και τα 65 έτη, ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Για τους επιδοματούχους
Περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα με την καθολική εφαρμογή αυστηρότερων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Για τα πολυτεκνικά του ΟΓΑ συζητείται ολόκληρο το ποσό (44 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί και 177 ευρώ για το τρίτο έως την ηλικία των έξι ετών) και η ισόβια σύνταξη της πολύτεκνης μητέρας (102 ευρώ που καταβάλλονται κάθε μήνα, ανεξαρτήτως ηλικίας της δικαιούχου) να καταβάλλεται σε όσους και όσες έχουν ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα 10.000 ευρώ και μειωμένα ποσά να δίδονται σε δικαιούχους με εισοδήματα έως 30.000 ευρώ. Για τα αναπηρικά επιδόματα, η πρόταση προβλέπει τη μείωσή τους, από 14% - 33%, ώστε να επιστρέψουν στα επίπεδα που ήταν το 2009 ή το 2008.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου