Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

ΔΩΡΑ ΤΕΛΟΣ Στα 3 δισ. η... προσφορά των δημοσίων υπαλλήλων το 2013-2014


Από τους 200.000 υπαλλήλους που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια και στους οποίους δεν εφαρμόστηκε το ενιαίο μισθολόγιο και οι συνεπακόλουθες μειώσεις, οι 156.000 είναι ένστολοι
Από τους 200.000 υπαλλήλους που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια και στους οποίους δεν εφαρμόστηκε το ενιαίο μισθολόγιο και οι συνεπακόλουθες μειώσεις, οι 156.000 είναι ένστολοι
Του Κώστα Τσαχάκη
Με νέο... δάνειο το ύψος του οποίου θα προσεγγίσει τα 3 δισ. ευρώ θα συνεισφέρουν οι δημόσιοι υπάλληλοι στη δημοσιονομική προσαρμογή της διετίας 2013 - 2014.
Το ποσό αυτό θα χάσουν από τις αποδοχές τους με την υλοποίηση των μέτρων εισοδηματικής πολιτικής που έχει περιλάβει το οικονομικό επιτελείο στο πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ.
Με στόχο τη συρρίκνωση της μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο η οποία εφέτος έχει προϋπολογιστεί στα 17,9 δισ. ευρώ το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί στην εφαρμογή των ακόλουθων παρεμβάσεων:
Αν μάλιστα το μέτρο τεθεί σε εφαρμογή με αναδρομική ισχύ από τον Ιούλιο του 2012, , όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο, τότε θα προκύψει πρόσθετη εξοικονόμηση δαπανών 200 εκατ. ευρώ για το δεύτερο μισό του τρέχοντος έτους.
Στα 3 δισ. η... προσφορά των δημοσίων υπαλλήλων το 2013-2014
  • Κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων - Πάσχα και του επιδόματος αδείας για τους 700.000 υπαλλήλους στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Κάθε εργαζόμενος θα χάσει 1.000 ευρώ τον χρόνο μεικτά. Από το μέτρο αυτό έχει υπολογιστεί ότι θα εξοικονομηθούν 700 εκατ. ευρώ εντός του 2013 χωρίς βέβαια να προσμετρώνται οι αρνητικές συνέπειες στα φορολογικά έσοδα. Ανάλογο ποσό θα χάσουν οι υπάλληλοι και το 2014.
  • Εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου κίνηση η οποία θα οδηγήσει σε απώλειες έως και 30% στις αποδοχές των εργαζομένων στους δημόσιους οργανισμούς. Για να εφαρμοστεί το μέτρο θα πρέπει να προηγηθεί κατάργηση των κανονισμών εργασίας που βρίσκονται σε ισχύ και στους οποίους προβλέπεται η χορήγηση επιδομάτων και έξτρα παροχών. Στο οικονομικό επιτελείο υπολογίζουν ότι η εξοικονόμηση δαπανών θα φθάσει τα 500 εκατ. ευρώ εντός της επόμενης διετίας.
    Στα 3 δισ. η... προσφορά των δημοσίων υπαλλήλων το 2013-2014
  • Μείωση των αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια 12% κατά μέσο όρο. Αφορά 200.000 υπαλλήλους (ένστολους , δικαστικούς λειτουργούς, ιατρούς του ΕΣΥ, καθηγητές ΑΕΙ - ΤΕΙ, διπλωμάτες, αρχιερείς) οι οποίοι στο σύνολό τους θα υποστούν «κούρεμα» αποδοχών της τάξης των 500 εκατ. ευρώ κατ΄ έτος.
  • Περικοπές στις πρόσθετες αμοιβές (υπερωρίες, επιδόματα, οδοιπορικά κ.ά.) των υπαλλήλων στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Το πλέον ακανθώδες ζήτημα στην παρούσα φάση είναι οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια ενώ φωτιές αναμένεται να ανάψει και το νέο «ψαλίδισμα» αποδοχών στις ΔΕΚΟ καθώς έχουν προηγηθεί μειώσεις μισθών έως 35% αν και δεν έχουν υλοποιηθεί σε όλους του δημόσιους φορείς..
Μάλιστα για τους υπαλλήλους των δημόσιων οργανισμών αλλά και όσους αμείβονται με ειδικά μισθολόγια το πλήγμα είναι διπλό καθώς πέρα από τις απώλειες στις μηνιαίες απολαβές τους θα χάσουν και τα δώρα.
Ειδικότερα για τα ειδικά μισθολόγια η κυβέρνηση είναι ακόμη σε αναζήτηση ισοδύναμων δημοσιονομικών μέτρων προκειμένου οι περικοπές να μην επιβληθούν με αναδρομική ισχύ και να εξαιρεθούν από αυτές οι «μάχιμοι» ένστολοι.
«Βέτο» για τις εξαιρέσεις
Οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμη ληφθεί και μεθαύριο Δευτέρα αναμένεται συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας. Πάντως μέχρι στιγμής η τρόικα δεν έχει αποδεχθεί τα ισοδύναμα μέτρα τα οποία έχουν προταθεί και θέτει «βέτο» στις εξαιρέσεις.
Επιπρόσθετα το υπουργείο Οικονομικών έχει διαμηνύσει ότι τα ισοδύναμα μέτρα πρέπει να προκύψουν από τους προϋπολογισμούς των υπουργείων Εθνική Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη. Αξίζει να σημειωθεί πως από τις 200.000 υπαλλήλους που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια και στους οποίους δεν εφαρμόστηκε το ενιαίο μισθολόγιο και οι συνεπακόλουθες μειώσεις, οι 156.000 είναι ένστολοι (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες, λιμενικοί).
Το ετήσιο κονδύλι για τη μισθοδοσία τους υπολογίζεται στα 3,5 δισ. ευρώ. Με τα έως τώρα δεδομένα το μέτρο θα εφαρμοστεί χωρίς εξαιρέσεις από τον Ιανουάριο του 2013, ενώ το πιο πιθανό είναι να έχει και αναδρομική ισχύ. Οι τελικές αποφάσεις θα γνωστοποιηθούν μετά και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου