Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

ΣΤΟΧΟΣ Η ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ 1,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ Στο τραπέζι το ημερήσιο νοσήλιο και η αύξηση εισφορών στον ΟΓΑ. (Ξεσηκώσου ρεεεεεε! Σου κλέβουν ό,τι έχεις! Μαζί με την αριστερά στον αγώνα για ζωή)!!!!


Επιτροπές ειδικών στα υπ. Οικονομικών και Υγείας επεξεργάζονται προτάσεις για νέες πηγές εσόδων παράλληλα με τον περιορισμό των φαρμακευτικών και νοσηλευτικών δαπανών

Ισοδύναμα μέτρα για να μην περικοπούν κι άλλο οι συντάξεις μελετούν ομάδες εργασίας των υπ. Οικονομικών και Υγείας.


Ισοδύναμα μέτρα για να μην περικοπούν κι άλλο οι συντάξεις μελετούν ομάδες εργασίας των υπ. Οικονομικών και Υγείας.
Ακόμα και την καθιέρωση ημερήσιου νοσήλιου στα δημόσια νοσοκομεία, ως μία από τις δεκάδες πιθανές νέες «πηγές εσόδων» για τη δημόσια υγεία, έχει συζητήσει τις τελευταίες ημέρες η ομάδα συμβούλων του υπουργείου Οικονομικών, που επεξεργάζεται προτάσεις για διαπραγμάτευση με την τρόικα.
Επίσης οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, που μέχρι τώρα έχουν δωρεάν πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πληρώνοντας ένα μικρό ποσό εισφορών, οι περισσότεροι περίπου 500 ευρώ το 6μηνο, θα κληθούν να αυξήσουν σταδιακά την εισφορά τους, για να φτάσουν στα επίπεδα των εισφορών που καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι των άλλων Ταμείων μελών του ΕΟΠΥΥ.
Οι νέες πηγές εσόδων για την Υγεία αναζητούνται παράλληλα με τα μέτρα περιορισμού των φαρμακευτικών και νοσηλευτικών δαπανών, από δύο «κέντρα ειδικών», το ένα είναι η ομάδα συμβούλων του υπουργείου Οικονομικών που δραστηριοποιείται όχι μόνο στις περικοπές αλλά και στα έσοδα, και το άλλο η ομάδα συμβούλων του υπουργείου Υγείας, που, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της ηγεσίας του υπουργείου, αντιτίθεται σε πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα και ασχολείται κυρίως με τις διαρθρωτικές αλλαγές και περικοπές.
Με τα μέτρα επιδιώκεται να καλυφθεί ο μνημονιακός στόχος περικοπών στην Υγεία ύψους 1,5 δισ. ευρώ την 3ετία 2013-2015, τα οποία αξιολογούνται αρχικά από τις ηγεσίες των δύο υπουργείων και όσα αποδεχθούν θα συζητηθούν, αρχές Σεπτεμβρίου, με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Ειδικότερα, για τη συμμετοχή στα νοσήλια το επιχείρημα που προβάλλεται από το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι υπολογίζονται στα 2 εκατ. οι ασθενείς που νοσηλεύονται ετησίως στα δημόσια νοσοκομεία με μ.ό. νοσηλείας 5-7 ημέρες. Αν πλήρωνε κάθε ασθενής -με εξαίρεση όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα- έως και 20 ευρώ την ημέρα, θα προέκυπτε ένα «ισοδύναμο μέτρο» για να μην περικοπούν κι άλλο οι συντάξεις, ύψους περίπου 250 εκατ. ευρώ.
Κίνητρα για τα γενόσημα
Μια τέτοια μετακύλιση μέρους της νοσηλευτικής δαπάνης, που αποκλειστικά πληρώνει το ασφαλιστικό ταμείο, στον ίδιο τον ασθενή, θεωρείται, ωστόσο, ιδιαίτερα δύσκολο να εφαρμοστεί, κυρίως σε μεγάλης διάρκειας νοσηλείες, ενώ ενέχει και τον κίνδυνο μελλοντικά το ποσό να αυξάνεται ανεξέλεγκτα σε βάρος των ασφαλισμένων, εκμηδενίζοντας την ανταποδοτικότητα των εισφορών που για 10ετίες πλήρωνε ο ασφαλισμένος.
Στηριζόμενοι κυρίως στη διεθνή εμπειρία, οι ειδικοί των δύο «κέντρων», προτείνουν μέτρα, ορισμένα από τα οποία είναι πραγματικά «τομές», όπως η καθιέρωση, με βάση τα διεθνή πρότυπα, ηλεκτρονικών καταγραφών, με μηνιαίες ή τριμηνιαίες εκθέσεις και ελέγχους παντού, τρόπους εντοπισμού και πάταξης της διαφθοράς, ηλεκτρονική συνταγογράφηση, πολλές εξειδικεύσεις σε μέτρα που ήδη προβλέπονται απο το μνημόνιο.
Κάτι άλλο που προτείνεται και ενδεχομένως να εφαρμοσθεί μέσα στην επόμενη τριετία, είναι και ο «φόρος υγείας» σε τρόφιμα που περιέχουν λίπος ή αλάτι, αλλά και σε άλλα προϊόντα όπως ο καπνός, τα οινοπνευματώδη ποτά, απ΄όπου εκτιμάται ότι θα προκύψει «νέο ισοδύναμο» για να μη θιγούν κι άλλο οι συντάξεις. Ακόμη, υπάρχουν προτάσεις για παροχή κινήτρων ώστε να προτιμούνται τα γενόσημα φάρμακα, τα οποία είναι 30% φτηνότερα από τα πρωτότυπα.
Αν ο ασθενής αποδέχεται να χρησιμοποιεί στη θεραπεία του γενόσημα, η συμμετοχή να είναι μηδενική, ενώ αντίθετα να πληρώνει αυξημένη συμμετοχή ακόμα και πάνω από το 25% -με εξαίρεση ορισμένες ασθένειες- όταν επιλέγει το ακριβότερο πρωτότυπο. Σε ορισμένες χώρες της ΕΕ (με δεδομένες τις διαφορές αμοιβών κλπ.), η συμμετοχή φτάνει το 40%!
Ρητά αναφέρεται στο «κεφάλαιο 138» ότι «η κυβέρνηση θα λάβει περαιτέρω μέτρα για να εξασφαλίσει ότι το 40% του όγκου των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στα δημόσια νοσοκομεία, θα αποτελείται από γενόσημα φάρμακα».
Στις εισηγήσεις των ειδικών εξειδικεύονται μέτρα όπως ο έλεγχος ακόμη και στα κέρδη των φαρμακαποθηκών, ο περιορισμός κερδών των χονδρεμπόρων, αλλά και ο έλεγχος των φαρμακευτικών αντιπροσώπων, που προωθούν τις πωλήσεις φαρμάκων, απαγορεύοντας οποιαδήποτε χρηματική ή άλλη αμοιβή γιατρών ή χορηγία.
Μάλιστα ειδικά για τη χορηγία υπάρχει εισήγηση να γίνεται μέσω κοινής, διαφανούς μεθόδου, με βάση διεθνείς βέλτιστες πρακτικές. Ως γενικό οικονομικό στόχο στην Υγεία, οι σύμβουλοι εισηγούνται αυτό που ζήτησε και η τρόικα, οι δαπάνες της Δημόσιας Υγείας να παραμείνουν κάτω από το 6% του ΑΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου