Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 15 Μαΐου 2012

SOS για τους νεφροπαθείς της Περιφέρειας





Χωρίς τη δυνατότητα να μπορούν να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση ενδέχεται να μείνουν οι νεφροπαθείς-ασφαλισμένοι του ΟΓΑ που κατοικούν στην Περιφέρεια και κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές.
Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν στη zougla.gr, τους τελευταίους πέντε μήνες δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας για τα μεταφορικά τους έξοδα, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να μετακινηθούν.

Οι εκπρόσωποι των νεφροπαθών υποστηρίζουν ότι τα έξοδα αιμοκάθαρσης καλύπτονται πλήρως από το Ασφαλιστικό Ταμείο των ασθενών, ανεξάρτητα από το εάν ο ασθενής αιμοκαθαίρεται σε κρατική ή ιδιωτική μονάδα τεχνητού νεφρού και ανεξάρτητα από τον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο είναι ασφαλισμένος. 

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι οι ασφαλιστικοί οργανισμοί πρέπει να καταβάλουν έξοδα οδοιπορικών για τη μεταφορά των νεφροπαθών στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.

Οι νεφροπαθείς των απομακρυσμένων περιοχών, των οποίων ο αριθμός ξεπερνά τους 2.000, μεταφέρονται για την απαιτούμενη αιμοκάθαρση κάθε δεύτερη ημέρα με ταξί. Όμως, τους τελευταίους πέντε μήνες αδυνατούν να καταβάλουν αυτοκινητιστές που τους μεταφέρουν τα έξοδα, καθώς δεν τα έχουν εισπράξει από τον ΟΓΑ. Το αποτέλεσμα είναι, όπως χαρακτηριστικά λένε, να δέχονται ασφυκτικές πιέσεις, καθώς το συνολικό χρέος απέναντι στους οδηγούς ταξί φτάνει τα 5.000 ευρώ.

Η zougla.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών κ. Γιώργο Καστρινάκη, ο οποίος τόνισε ότι με την ίδρυση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. άλλαξε το καθεστώς είσπραξης για τα ποσά μεταφοράς των ασθενών που ήταν προκαθορισμένα.

«Τα νέα δεδομένα απαιτούσαν την παραλαβή απόδειξης ταμειακής μηχανής από τους οδηγούς ταξί και την προσκόμισή τους για την είσπραξη του ποσού από τον ασφαλιστικό φορέα. Όμως, εδώ και πέντε μήνες κανένας ασφαλισμένος δεν έχει εισπράξει ‘’ούτε ένα ευρώ’’ και αναγκάζεται να καλύπτει ο ίδιος τις μεταφορές που μπορεί να απέχουν από τον τόπο διαμονής του και 200 ή 300 χιλιόμετρα, αφήνοντας σε εκκρεμότητα άλλες ανάγκες» είπε.

Ο πρώην βουλευτής προσέθεσε ότι, σε περίπτωση που δεν βρεθεί τρόπος αιμοκάθαρσης για τους νεφροπαθείς, ελλοχεύει ο κίνδυνος του θανάτου, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι ακριβώς ίδια είναι η κατάσταση που παρατηρείται και σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία, πέραν του ΟΓΑ. 





http://www.zougla.gr/greece/article/sos-gia-tous-nefropa8is-tis-periferias

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου