Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Τρεις διαδηλωτές, αναρχικοί και μέλη του "Μπλακ Μπλοκ", αντιμετωπίζουν κατηγορίες για σχεδιασμό «τρομοκρατικών ενεργειών» στην διάρκεια της συνόδου του NATO στο Σικάγο .



Τρεις διαδηλωτές που έχουν τεθεί υπό κράτηση και κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν "τρομοκρατικές ενέργειες" στην διάρκεια της συνόδου του NATO στο Σικάγο φέρονται ότι είχαν πρόθεση να επιτεθούν στα κεντρικά γραφεία της εκστρατείας για την επανεκλογή του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα καθώς και στην κατοικία του δημάρχου Ραμ Εμάνιουελ, σύμφωνα με δικόγραφα που δημοσιοποιήθηκαν χθες.


Η γενική αστυνομική διεύθυνση της αμερικανικής μεγαλούπολης ανέφερε ότι οι τρεις άνδρες, που αυτοαποκαλούνται αναρχικοί και μέλη του "Μπλακ Μπλοκ", συνελήφθησαν την Τετάρτη.

Τους ασκήθηκαν διώξεις την Παρασκευή για συνωμοσία με σκοπό την διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών, υλική υποστήριξη της τρομοκρατίας και κατοχή εκρηκτικού εμπρηστικού μηχανισμού.

Ο δικηγόρος που τους εκπροσωπεί, ο Μάικλ Ντόιτς, αντέκρουσε το κατηγορητήριο και δήλωσε ότι μυστικοί αστυνομικοί τους παγίδευσαν, διεισδύοντας στις τάξεις των διαδηλωτών κι ενθαρρύνοντας την κατασκευή κοκτέιλ Μολότοφ.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας στο Σικάγο απέφυγε να κάνει σχόλια για τις τακτικές που χρησιμοποιήθηκαν στην υπόθεση.Σύμφωνα με την εισαγγελία της κομητείας Κουκ οι νεαροί διέθεταν όπλα—ανάμεσά τους μαχαίρια κι ένα κυνηγετικό τόξο.

Η εισαγγελία ανέφερε ότι εξέταζαν το ενδεχόμενο να επιτεθούν σε αστυνομικά τμήματα και αυτοκίνητα στο Σικάγο για να προκαλέσουν προβλήματα στις επιχειρήσεις της αστυνομίας στην διάρκεια της διήμερης συνόδου του NATO η οποία ξεκινά σήμερα.

Στελέχη της εκστρατείας του Ομπάμα δεν έκαναν σχόλια για την υπόθεση. Χθες Σάββατο, αρκετές εκατοντάδες ακτιβιστές διαδήλωσαν έξω από το σπίτι του Εμάνιουελ ειρηνικά.

Οι τρεις κατηγορούμενοι κατά τα δικόγραφα είναι οι Μπράιαν Τσερτς, 22 ετών, από το Φορτ Λόντερντεϊλ, στη Φλόριδα, Τζάρεντ Τσέις, 27 ετών, από το Κιν, στο Νιου Χάμσιρ, και Μπρεντ Μπέτερλι, 24 ετών, από την Μασαχουσέτη.Στην πρώτη ακρόαση το Σάββατο ορίστηκε εγγύηση 1,5 εκατ.δολαρίων για τον καθένα τους.

Θα εμφανιστούν εκ νέου ενώπιον του δικαστηρίου την Τρίτη.Υποστηρικτές των τριών κατηγορούμενων αμφισβητούν τις κατηγορίες, λέγοντας ότι οι τρεις άνδρες είχαν πάει να διαδηλώσουν ειρηνικά στην σύνοδο του NATO, παγιδεύτηκαν από αστυνομικούς και ότι η αστυνομία κάνει λόγο για εκρηκτικά ενώ εκείνοι έφτιαχναν μπίρα.

«Οι άνδρες έφτιαχναν κοκτέιλ Μολότοφ από άδεια μπουκάλια μπίρας που γέμιζαν με βενζίνη βάζοντας μπαντάνες για φιτίλια», είπε η εισαγγελέας Ανίτα 'Αλβαρες.

«Είναι ξεκάθαρο από τα στοιχεία ότι κατασκεύαζαν βόμβες.Γινόταν πολλή συζήτηση για την προετοιμασία αυτών των κοκτέιλ Μολότοφ και το τι θα τις έκαναν».
Οι κατηγορίες είναι οι πρώτες στο Ιλινόι για παραβίαση του αντιτρομοκρατικού νόμου, πρόσθεσε.
Ο Ντόιτς, ο δικηγόρος των τριών διαδηλωτών, είπε ότι η αστυνομία "φύτεψε" όπλα στο χώρο όπου συνελήφθησαν.

Η Νάταλι Γουόλμπεργκ, μέλος του κινήματος Καταλάβατε το Σικάγο, σχολίασε ότι «οι κατηγορίες είναι γελοίες.

Η αστυνομία δεν ξέρει την διαφορά ανάμεσα στις προμήθειες για να φτιάξεις μπίρα στο σπίτι κι αυτές για να φτιάξεις κοκτέιλ Μολότοφ».

Χιλιάδες αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί για την αντιμετώπιση επεισοδίων στο Σικάγο, στην διάρκεια της συνόδου του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στην οποία πρόκειται να συμμετάσχουν ο πρόεδρος Ομπάμα και αντιπροσωπείες από 60 χώρες, περιλαμβανομένων πολλών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Την Παρασκευή, περίπου 2.500 άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά στο κέντρο της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου