Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Νάξος: Ανεβάζουν τα γαϊδούρια στις ταράτσες επειδή το επιβάλλει το έθιμο! - (Eμείς θα κατεβάσουμε τα μνημονιακά γαϊδούρια από τα έδρανα τησ Βουλής)! -




Στη Γαλήνη και στον Κυνίδαρο της Νάξου οι κάτοικοι συνεχίζουν να διατηρούν ένα τελείως ανόητο έθιμο, που αποδεικνύεται ιδιαιτέρως βασανιστικό για τα γαϊδουράκια, για όσα έχουν απομείνει σ’ αυτές τις περιοχές! Αν και διανύουμε το έτος 2012 οι κάτοικοι και οι πολιτιστικοί σύλλογοι των περιοχών αυτών, όπως είναι π.χ. ο Σύλλογος Κυνιδάρου «Ο Απίκραντος», προτρέπουν ντόπιους και επισκέπτες να συμμετάσχουν στο ανέβασμα των γαϊδουριών στις ταράτσες των σπιτιών!


Ναι, καλά διαβάσατε! Αυτό επιβάλλει το έθιμο και πρέπει να γίνεται νύχτα! Τα ζώα, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, που δημοσίευσε ο Νίκος Μαστροπαύλος στο http://taxidiblog.blogspot.com, ανεβαίνουν δεμένα με σχοινιά στις ταράτσες των κτιρίων…

Οι ίδιοι τονίζουν ότι: «Σίγουρα τα συμπαθή τετράποδα, που υπάρχουν ακόμη πολλά στο νησί, δεν ανέβηκαν με τη θέλησή τους, αλλά με τη θέληση της παρέας των πιο σκανταλιάρικων νέων του χωριού. Μάλιστα, κάποια γαϊδούρια φάνηκαν να είναι “εξοικειωμένα” με το ανέβα κατέβα, που σχεδόν συνεργάστηκαν με την “παλιοπαρέα” για να κατέβουν.

Τα γαϊδούρια τα ανεβάζουν κρυφά τη νύχτα και τα κατεβάζουν φανερά το απόγευμα μπροστά στα έκπληκτα μάτια των επισκεπτών, με σχοινιά. Πάντως όλη την ημέρα τα φρόντιζαν εκεί ψηλά που τα είχαν ανεβάσει. Το έθιμο γαρ...».

Όταν το έθιμο «επιβάλλει» κακοποίηση ζώου είναι παράνομη πράξη!

O νόμος 4039/2012 απαγορεύει τέτοιους είδους συμπεριφορές απέναντι στα ζώα. Κανένα γαϊδουράκι δεν εξοικειώνεται και σίγουρα δεν θέλει να το ανεβοκατεβάζουν με σχοινιά στην ταράτσα του κτιρίου…

Φανταστείτε τόσα χρόνια, που αυτά τα απαράδεκτα έθιμα γίνονται, για να «πιάσουν» το Μάη οι ντόπιοι, οι οποίοι αναπολούν έτσι το παρελθόν, πόσα ζώα πιθανότατα έσπασαν τα πόδια τους, γδάρθηκαν, χτυπήθηκαν. Και όλα αυτά εξαιτίας της ανοησίας των ανθρώπων…

Διαβάζουμε στο μπλογκ του Πολιτιστικού Συλλόγου Κυνηδαριωτών Νάξου «Ο Άγιος Γεώργιος» σχετικά με το έθιμο:

«Την παραμονή της Πρωτομαγιάς τα κοπέλια του χωριού σιγά - σιγά και χωρίς να τους πάρουν "πολλοί" χαμπάρι, συγκεντρώνονται προκειμένου να ξεκινήσει το ανέβασμα των γαϊδουριών στις ταράτσες. Συνήθως πρώτα συγκεντρώνονται τα γαϊδούρια και μετά ξεκινά το ανέβασμα τους. Στο ανέβασμα βέβαια δεν χρησιμοποιούν "ανεβατόριο" αλλά γίνεται με σχοινιά.

Αφού μπαστουρώσουν τον γάιδαρο, δένουν τα σχοινιά στο θώρακα και την κοιλιά του ζώου και με προσοχή για να μην κτυπηθεί το "ζωντανό", ...εεεεεΟπ!!! εεεεεΟπ!!! και ο γάιδαρος ανεβαίνει στην ταράτσα. Τα γαϊδούρια ανεβαίνουν σε διάφορες γειτονιές του χωριού και φυσικά όπου οι ταράτσες είναι "εύκολες".

Τελευταία για να γίνει πιο εντυπωσιακό το θέαμα ντύνουν τους γαϊδάρους με ρούχα ή γράφουν σε χαρτόνι διάφορα χιουμοριστικά μηνύματα και τα κρεμούν στο ζώο. Τη διαδικασία του κατεβάσματος του γαϊδάρου από τις ταράτσες θα την απολαύσετε στον Κυνήδαρο την ημέρα της Πρωτομαγιάς [Τρίτη 1/5/2012 και ώρα 12:30 το μεσημέρι] όπου με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου "Ο Απίκραντος" θα γίνει αναβίωση του εθίμου.

Την παραμονή της Πρωτομαγιάς επίσης, εκτός από το ανέβασμα των γαϊδουριών τα κοπέλια παίρνουν γλάστρες από τις αυλές των σπιτιών και τις στολίζουν σε μαδέρια κρεμώντας στο μέσο του μαδεριού με σχοινιά ένα σαμάρι. Οι κοπέλες αναζητώντας τις γλάστρες απευθύνονται στα κοπέλια για να τις επιστρέψουν».

Πηγή: zoosos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου