Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Δόγμα Σαμαρά: Να πληρώσουν οι φτωχοί

Βγήκε την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου ο κ. Σαμαράς να πει στον ελληνικό λαό ότι θα μειώσει την ανεργία στο 50% μέσα σε τρία χρόνια. Ο πολιτικός που ψήφισε τη μείωση του επιδόματος ανεργίας από τα 460 στα 360 ευρώ, ο πολιτικός που ψήφισε το δεύτερο μνημόνιο με τα σκληρότερα μέτρα, ο πολιτικός που υποστηρίζει τις μνημονιακές πολιτικές που υπερδιπλασίασαν την ανεργία μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, θυμήθηκε να παίξει προεκλογικά παιχνίδια στην πλάτη των ανέργων μία βδομάδα πριν τις εκλογές.
ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ (ΥΠ)ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΑΜΑΡΑ
Ο αμετανόητος υποστηρικτής της μνημονιακής βαρβαρότητας, κ. Σαμαράς (βλ. παρακάτω αναλυτικά τα μνημονιακά μέτρα που έχει ψηφίσει) ονειρεύεται το εξής μοντέλο (υπ)ανάπτυξης για τη χώρα μας: φτηνή ανειδίκευτη εργασία, άνευ όρων παράδοση του ορυκτού και λοιπού φυσικού πλούτου και του περιβάλλοντος εν γένει σε «επενδυτές» και λίγες μεγάλες επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό στο πρότυπο χωρών της Ασίας και της Αφρικής.
Για να φτάσει σε αυτούς τους στόχους ο πρόεδρος της ΝΔ έχει φροντίσει ήδη να ψηφίσει ό,τι ακριβώς απαιτείται για να τσακιστούν οι απαιτήσεις των εργαζομένων:


-σε επίπεδο μισθών και δικαιωμάτων (βλ. μνημόνιο ΙΙ και την επίθεση στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και την αύξηση της ανεργίας η οποία δεν είναι παρενέργεια αλλά στόχος)
-σε επίπεδο κοινωνικού κράτους (βλ. συρρίκνωση δημόσιων δαπανών που αφορούν υγεία, παιδεία, πρόνοια κοκ σε επίπεδα αφρικανικών χωρών),
-αλλά και να εξαφανιστεί κάθε δημόσιος αναπτυξιακός φορέας (βλ. διάλυση δημόσιων ινστιτούτων και οργανισμών, συνεχείς μειώσεις του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων κοκ).

Και ενώ τα ψήφισε όλα αυτά, προεκλογικά λέει πάλι ψέματα

Βγήκε την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου ο κ. Σαμαράς να πει στον ελληνικό λαό ότι θα μειώσει την ανεργία στο 50% μέσα σε τρία χρόνια. Ο πολιτικός που ψήφισε τη μείωση του επιδόματος ανεργίας από τα 460 στα 360 ευρώ, ο πολιτικός που ψήφισε το δεύτερο μνημόνιο με τα σκληρότερα μέτρα, ο πολιτικός που υποστηρίζει τις μνημονιακές πολιτικές που υπερδιπλασίασαν την ανεργία μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, θυμήθηκε να παίξει προεκλογικά παιχνίδια στην πλάτη των ανέργων μία βδομάδα πριν τις εκλογές.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ: Τι έχει ψηφίσει ο κ. Σαμαράς ως εταίρος της συγκυβέρνησης υπό τον κ. Παπαδήμο


ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ:


- Νομοθετική μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% και των νέων εργαζόμενων κατά 32%, η οποία συμπαρασύρει μείωση του επιδόματος ανεργίας από τα 460 στα 360 ευρώ.


- Δέσμευση για παραπέρα μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, αφού το δεύτερο Μνημόνιο που ο ίδιος ψήφισε αναγράφει ότι «μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους θα συντάξουμε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τη λεπτομερή αναμόρφωση της εθνικής συλλογικής σύμβασης έως το τέλος Ιουλίου 2012 [που] θα ευθυγραμμίσει το πλαίσιο του κατώτατου μισθού της Ελλάδας με αυτό συγκρίσιμων κρατών». Υπενθυμίζουμε ότι τα συγκρίσιμα κράτη είναι τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Ρουμανία, Εσθονία κ.λπ.).


- Πάγωμα των ωριμάνσεων (μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από το 10%).


- Παραπέρα υπονόμευση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συλλογικών συμβάσεων εργασίας χάριν των ατομικών και επιχειρηματικών.


ΓΙΑ ΤΗΝ (ΥΠ)ΑΝΑΠΤΥΞΗ:


- Μείωση το 2012 του εθνικού σκέλους του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων κατά 400 εκατομ. ευρώ. Αυτός είναι ο τρόπος που ο κ. Σαμαράς θα οδηγήσει τη χώρα σε «ανάκαμψη και ανάπτυξη»;


ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ:


- Νέα μείωση το 2012 (επιπρόσθετη σε εκείνες των προηγούμενων ετών) κύριων και επικουρικών συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων κατά πάνω από 600 εκατ. ευρώ.


- Δέσμευση για νέες περικοπές δημόσιων δαπανών ύψους τουλάχιστον 11,5 δισ. ευρώ αμέσως μετά τις εκλογές (αναθεώρηση Μεσοπρόθεσμου), από τις οποίες τα 8 δισ. ευρώ περίπου θα αφορούν συντάξεις και μη συνταξιοδοτικά κοινωνικά επιδόματα.


ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ:


- Νέα μείωση το 2012 της δαπάνης για φάρμακα κατά 1 δισ. ευρώ.


ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΦΑΙΜΑΞΗ ΜΟΝΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ:


- Φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία θα μειώνει τον φόρο στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων. Άρα δεν μπορεί παρά να αυξάνει την επιβάρυνση για μισθωτούς και συνταξιούχους. Για τη μεταρρύθμιση αυτή, το δεύτερο Μνημόνιο προβλέπει ρητά, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

(α) Διατηρείται η «σχετική φορολογική επιβάρυνση από εμμέσους φόρους» , επομένως διατηρείται η αδικία για τα χαμηλά εισοδήματα, τα οποία, καθώς κατευθύνονται εξολοκλήρου στην κατανάλωση, φορολογούνται διπλά.
(β)«Εξάλειψη ορισμένων φοροαπαλλαγών και προνομιακών καθεστώτων». Η «εξάλειψη» αυτή δεν αφορά τις φοροαπαλλαγές και τα προνόμια που απολαμβάνουν οι ισχυρές μερίδες του κεφαλαίου, όπως π.χ. οι εφοπλιστές, αλλά αφορά και επομένως απειλεί το ήδη κουτσουρεμένο αφορολόγητο των 5.000 ευρώ, τις φοροαπαλλαγές για δάνεια πρώτης κατοικίας, ιατρικά έξοδα κ.λπ., τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά και άλλα παρόμοια. (Ωστόσο, ο ίδιος προεκλογικά υπόσχεται επιδοτήσεις για δάνεια πρώτης κατοικίας και διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά).


ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ:   


- Νέες αυξήσεις τιμών στα εισιτήρια των μαζικών μέσων μεταφοράς το 2013 κατά «τουλάχιστον 25%» και στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. (Κατά τα άλλα, ο κ. Σαμαράς κοροϊδεύει το πανελλήνιο ότι θα αντιμετωπίσει κατά προτεραιότητα την ακρίβεια).


ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ:


- Δημιουργία ειδικού λογαριασμού στον οποίο θα κατευθύνονται τα δημόσια έσοδα για την κατά προτεραιότητα αποπληρωμή του δημόσιου χρέους. Δηλαδή πρώτα θα πληρώνονται οι δανειστές κι αν περισσέψει κάτι τότε θα πληρώνονται μισθοί και συντάξεις. Ρητή δέσμευση αυτό να περιληφθεί ακόμη και στο Σύνταγμα της Ελλάδας.


- Αλλαγή του δικαίου που διέπει το ελληνικό δημόσιο χρέος σε αγγλικό, καθώς και αρμοδιότητα ξένων δικαστηρίων για την επίλυση συναφών διαφορών.

Ο ΠΙΝΟΚΙΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ;

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι η αριστερά έχει αντιφατικές απόψεις. Μιλάει για αντιφατικές απόψεις ο άνθρωπος που έκανε τη μεγαλύτερη πολιτική κωλοτούμπα των τελευταίων δεκαετιών, κυβερνά αλλά κάνει πως δεν κυβερνά, διαλύει τη χώρα και φαντασιώνεται ότι την «σώζει», ξεπουλάει τα πάντα και καλεί σε «εθνική» προσπάθεια. Ο κ. Σαμαράς είναι μια θλιβερή περίπτωση πολιτικού όπου η αντίφαση μεταξύ λόγων και πράξεων θα μείνει στην ιστορία.

Η αριστερά έχει κάτι που δεν μπορεί ούτε καν να το συλλάβει ο κ. Σαμαράς. Βάζει τις ανάγκες του λαού στο επίκεντρο της πολιτικής της πρότασης και όχι τα συμφέροντα των τραπεζιτών και των οικονομικά ισχυρών. Ο κ. Σαμαράς μιλάει για αντιφατικές απόψεις και εννοεί την μεγάλη προσπάθεια των λαών της Ευρώπης και της αριστεράς να ανατρέψουν τη νεοφιλελεύθερη αρχιτεκτονική της ΕΕ που διαλύει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και ενισχύει τον φασισμό.

Η αριστερά δεν κερδοσκοπεί μέσα στην κρίση, η αριστερά υποστηρίζει τα ίδια και τώρα και τον καιρό της ανάπτυξης. Εντοπίζει τις αιτίες και έχει σχέδιο για την αντιμετώπισή τους. Δεν κοροϊδεύει τον κόσμο, δεν κάνει το μαύρο άσπρο, δείχνει τους υπαίτιους της κρίσης και δεν διστάζει να τα βάλει με τραπεζίτες, καναλάρχες, προμηθευτές, εφοπλιστές και άλλους για τους οποίους ο κ. Σαμαράς όχι μόνο δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει στο Ζάππειο αλλά τους βρήκε και θέση στα ψηφοδέλτια της ΝΔ (βλ. υποψηφιότητα Ανδρέα Ψυχάρη, γιου του μεγαλοεκδότη Σταύρου Ψυχάρη – ΔΟΛ).

Στην κοινωνία του φόβου, της καταστολής και του αυταρχισμού που οραματίζεται ο Αντώνης Σαμαράς, προτάσσοντας το δόγμα θεός – πατρίδα – επιχειρηματικότητα με απώτερο στόχο να ολοκληρώσει την εξαθλίωση του κόσμου της εργασίας, η αριστερά προτάσσει το δόγμα: Άνθρωπος – Κοινωνική Δικαιοσύνη – Δημοκρατία.

left.gr







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου