Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Μαχαίρι και πάλι στις συντάξεις- (Ψήφο στην αριστερά)!




 
Στην «προκρούστεια κλίνη» του Μνημονίου ΙΙ μπαίνουν από μεθαύριο, για τρίτη φορά μέσα στα τελευταία δύο χρόνια, οι κύριες και επικουρικές συντάξεις (θα υποστούν περικοπές έως 20% και, μάλιστα, αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2012).
Η εφαρμογή του μέτρου, το οποίο συμφώνησε με την Τρόικα και στη συνέχεια νομοθέτησε η κυβέρνηση Παπαδήμου, ξεκινά από το ΙΚΑ και εντός των αμέσως επόμενων ημερών θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα Ταμεία. Εξαίρεση θα αποτελέσει το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημόσιων Υπαλλήλων, το οποίο άρχισε να υλοποιεί αυτή τη νέα, επώδυνη κοινωνικά ρύθμιση από τα τέλη του Απριλίου.
Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, η οποία εκδόθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες (στις 16 Μαΐου ‘12) από το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων και με την οποία δίδονται οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι μειώσεις τόσο από το φορέα αυτό όσο και από το σύνολο των οργανισμών κύριας και επικουρικής ασφάλισης, «τα ποσά της μηνιαίας κύριας σύνταξης των συνταξιούχων που υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ το μήνα, μικτά, θα μειωθούν κατά 12%, αναδρομικά από τις αρχές του έτους». Το μέτρο αυτό, το οποίο, σημειωτέον, έπρεπε να είχε αρχίσει να υλοποιείται από όλα τα Ταμεία πριν από τα τέλη του αμέσως προηγούμενου μήνα, αλλά η κυβέρνηση Παπαδήμου το «πάγωσε» προσωρινά για... τεχνικούς λόγους, θα έχει εφαρμογή και σε όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά τις αρχές του έτους.

Ποιοι εξαιρούνται από τις περικοπές

Σύμφωνα με τις διατάξεις του σχετικού νόμου και των ερμηνευτικών εγκυκλίων, από τις νέες μειώσεις στις κύριες και στις επικουρικές εξαιρούνται:

-Οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος ή αναπηρίας, οι οποίοι λαμβάνουν το εξω-ιδρυματικό επίδομα ή το επίδομα απολύτου αναπηρίας

-Τα θύματα τρομοκρατικών ενεργειών ή βίαιων συμβάντων, καθώς και οι ορφανικές οικογένειες αυτών

-Οι αιμορροφιλικοί, μεταμοσχευμένοι από συμπαγή όργανα, οι πάσχοντες από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, οι συνταξιούχοι που παίρνουν το εξω-ιδρυματικό επίδομα και πάσχουν από μυ-ασθένεια, ακρωτηριασμό, φωκομέλεια, σκλήρυνση κατά πλάκας, οι συνταξιούχοι γονείς, αδέλφια και σύζυγοι αναπήρων καθώς και τα συνταξιούχα ορφανά και από τους δύο γονείς παιδιά που πάσχουν από νοητική υστέρηση, αυτισμό ή πολλαπλές βαριές αναπηρίες

-Οι συνταξιούχοι, οι οποίοι πάσχουν από μεσογειακή αναιμία

-Οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας ή γήρατος, καθώς και όσοι πήραν σύνταξη γήρατος αλλά μετά τη συνταξιοδότησή τους απέκτησαν αναπηρία.

ΠΗΓΗ: ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου