Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

«Κυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ ή νέες εκλογές»



Νέες εκλογές, αν οι διερευνητικές εντολές δεν καταλήξουν σε βιώσιμο κυβερνητικό σχήμα με συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ «που είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών» προτείνει ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, σε δηλώσεις του με αφορμή τα εκλογικά αποτελέσματα. Ο κ. Δασκαλόπουλος σημειώνει ωστόσο ότι η νέα εκλογική αναμέτρηση μπορεί να αναδείξει κυβέρνηση, αλλά είναι αμφίβολο αν θα δώσει κατεύθυνση στη χώρα.Κάτι που, όπως υποστηρίζει, μπορεί να προκύψει μέσα από την αναδημιουργία του πολιτικού συστήματος.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών «ψήφο οργής, ψήφο αντιμνημονιακή, ψήφο τιμωρίας».

«Η λαϊκή ετυμηγορία, προσθέτει, ήταν τολμηρή και συνειδητή. Απέρριψε πρωτίστως τους πρωταγωνιστές του φαύλου κομματικού παρελθόντος, καταδικάζοντας τη διαχειριστική, ηθική και ιδεολογική ελλειμματικότητα που επέδειξαν απέναντι στην κρίση».

Ο κ. Δασκαλόπουλος υποστηρίζει ότι η κάλπη ανέδειξε ένα «γόνιμο αδιέξοδο», μέσα από ένα κατακερματισμένο σκηνικό. Εκφράζει την ευχή στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών, «να διαμορφωθεί μία κυβέρνηση πραγματικής εθνικής ενότητας και λαϊκής νομιμοποίησης, η οποία θα συμπεριελάμβανε και τον μεγάλο νικητή των εκλογών -τον ΣΥΡΙΖΑ με τη σαφή αντιμνημονιακή θέση.

Θα δινόταν έτσι, αναφέρει, η ευκαιρία να διαμορφωθεί ένα εθνικό διαπραγματευτικό μέτωπο, που θα διεκδικούσε από μία Ευρώπη που αλλάζει, νέους όρους αντιμετώπισης της Ελλάδας, με βάση ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο εξόδου από την κρίση». Εκτιμά ωστόσο, ότι κάτι τέτοιο δεν φαίνεται εφικτό, οπότε η μόνη λύση θα είναι νέες εκλογές «ώστε να δοθεί η δυνατότητα στον κυρίαρχο λαό, συνεκτιμώντας τα νέα δεδομένα, να δώσει αυτή τη φορά μία καθαρή διέξοδο στο πολιτικό μας αδιέξοδο, να δώσει μία καθαρή, ομοιογενή εντολή στις όποιες δυνάμεις αυτός θα επιλέξει».

Και ο κ. Δασκαλόπουλος καταλήγει: «Υπάρχει ωστόσο και ο ευρύτερος ορίζοντας του εθνικού μας μέλλοντος που δεν επιτρέπει αυταπάτες.

Οι εκλογές αυτές δεν αποτέλεσαν παρά μία απογραφή της αποσύνθεσης των πολιτικών δυνάμεων του μεταπολιτευτικού καθεστώτος. Και η νέα εκλογική αναμέτρηση μπορεί, αυτή τη φορά, να αναδείξει κυβέρνηση -είναι αμφίβολο όμως αν θα δώσει νέα κατεύθυνση στο μέλλον μας. Αυτή μπορεί να προκύψει μόνο αν, μέσα από την αποσύνθεση, γεννηθούν οι προϋποθέσεις για την αναδημιουργία ενός πολιτικού συστήματος ηθικά αδιάβλητου και λειτουργικά αποτελεσματικού, ικανού να δώσει άμεση και μακροπρόθεσμη λύση στο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα της χώρας. Μόνον έτσι μπορεί να υπάρξει βιώσιμη διακυβέρνηση και βιώσιμο εθνικό μέλλον μέσα στη νέα Ευρώπη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου