Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Γιατί δεν θα γίνουμε με την δραχμή Ζιμπάμπουε



Η συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αποκτά κωμικές διαστάσεις. Πρόσφατα είδα να κυκλοφορούν άρθρα για το ότι η Ελλάδα θα γίνει μια Ζιμπάμπουε ή ένα Μπουρούντι και πως η επίσημη οικονομική σχολή θα είναι τα οικονομικά του Μουγκάμπε. Για να καθησυχάσουμε τον κόσμο ας ξεκινήσουμε με το προφανές. Ακόμα και με την δραχμή η Ελλάδα δεν θα γίνει Ζιμπάμπουε.

Πρώτον το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας όσο στραβό και άχρηστο να είναι δεν μπορεί να βγάλει Μουγκάμπε. Οι Έλληνες πολίτικοι είναι απείρως σοβαρότεροι αν και όχι και τόσο αποτελεσματικοί.
Δεύτερον. Για να γίνει η Ελλάδα μια αφρικανική δημοκρατία θα πρέπει να εφαρμόσει μια τακτική καμμένης γης όπως ήθελε να εφαρμόσει ο Χίτλερ στην Γερμανία στο τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Δηλαδή να καταστρέφουμε το κεφάλαιο της χώρας με ζήλο και πάθος ώστε να φτάσει στα επίπεδα του Μπουρούντι. Μέθοδοι υπάρχουν πολλοί. Για παράδειγμα μπορούμε να σκοτώσουμε τους κατόχους ανώτερων τίτλων εκπαίδευσης ή να τους εξορίσουμε έτσι ώστε να μειωθεί το ανθρώπινο κεφάλαιο. Μπορούμε να κατεδαφίζουμε με εκρηκτικά, κτίρια, αεροδρόμια, δρόμους, λιμάνια, αυτοκινητόδρομους κλπ.
Μπορούμε επίσης να χαρίσουμε τον βιομηχανικό εξοπλισμό της χώρας στους εμπορικούς μας ανταγωνιστές και γενικότερα να κάνουμε μια τελείως αυτοκτονική πολιτική που θα μειώσει το κεφάλαιο τόσο πολύ που όντως θα είμαστε ένα Μπουρούντι της ανατολικής μεσογείου. Και όλα αυτά τα τραγικά επειδή θα αλλάξουμε το χρώμα ενός χαρτιού και τις γραμματοσειρές που λένε πως δεν θα εκδίδεται αυτό το χρωματιστό χαρτί από την ΕΚΤ αλλά από την Τράπεζα της Ελλάδος. Ο Χάγιεκ και ο Φρίντμαν ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα δεν θα είχαν σκεφτεί πόσο καθοριστική είναι η βραχυπρόθεσμη μη ουδετερότητα του χρήματος αφού συμπαρασύρει τους πολίτες σε αυτοκτονικές τάσεις.
Αφού εξασφαλίσαμε πως δεν θα γίνουμε Ζιμπάμπουε ή Μπουρούντι (και η Αθήνα δεν θα μετονομαστεί σε Χαράρε) με την δραχμή, να ξεκαθαρίσουμε το τι θα γίνουμε. Θα γίνουμε φτωχότεροι από σήμερα. Δεν θα είμαστε σε έναν σκληρό πυρήνα κρατών που θα έχουν το ευρώ και ενδεχομένως σε γεωπολιτικό επίπεδο να μην είμαστε και στην καλύτερη θέση. Αυτά είναι όντως ζητήματα που αβίαστα δεν μπορούν να παραγνωριστούν και όντως η νέα δραχμή έχει προβλήματα.
Αλλά η συζήτηση που γίνεται για τα οικονομικά στην Ελλάδα, γίνεται με ορούς μεσημεριανών εκπομπών. Μικρασιατικές καταστροφές, Ζιμπάμπουε, κρεμάλες κλπ. Ε ας μην αναρωτιόμαστε πως συμπεριφέρονται οι ψηφοφόροι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου