Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Αντικαπιταλιστικές κινητοποιήσεις στη Φρανκφούρτη



Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα σε πολλές περιοχές της Φρανκφούρτης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα μιας αντικαπιταλιστικής οργάνωσης, παρά την απαγόρευση των τοπικών αρχών.


Οι συγκεντρώσεις κύλησαν ομαλά, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.Περίπου 200 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, 150 σε ένα πανεπιστήμιο, στο κέντρο της Φρανκφούρτης και περίπου 300-400 σε μια κεντρική πλατεία.

Σε όλα τα σημεία είχαν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ωστόσο οι αστυνομικοί περιορίστηκαν να υπενθυμίσουν τους διαδηλωτές ότι δεν είχαν λάβει έγκριση για να κάνουν συγκεντρώσεις.

Οι ακτιβιστές του κινήματος Blockupy Frankfurt προγραμμάτιζαν τετραήμερες διαδηλώσεις, από την Τετάρτη μέχρι το Σάββατο. Σκοπεύουν επίσης να αποκλείσουν το κέντρο της πόλης και το κτίριο που στεγάζει την έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Ωστόσο οι αρχές της πόλης απαγόρευσαν τις κινητοποιήσεις, καθώς εκφράζονταν φόβοι ότι θα επαναλαμβάνονταν τα επεισόδια που είχαν σημειωθεί στα τέλη Μαρτίου κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης εναντίον της ΕΚΤ. Η απόφαση επικυρώθηκε και από το διοικητικό δικαστήριο της Έσσης. Επετράπη πάντως η μεγάλη διαδήλωση που προγραμματίζεται για το Σάββατο.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της πόλης έχουν ήδη λάβει τις προφυλάξεις τους, καθώς φοβούνται ότι θα μπουν στο στόχαστρο. «Έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ώστε να παραμείνει σε λειτουργία η ΕΚΤ» και «να διασφαλιστεί η ασφάλεια του προσωπικού και των επισκεπτών της» τις επόμενες ημέρες, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της. Η Commerzbank από την πλευρά της έκλεισε την έδρα της -έναν από τους ψηλότερους πύργους στην Ευρώπη- από σήμερα μέχρι και την Κυριακή.

«Οι υπάλληλοι που πρέπει να εργαστούν στο διάστημα αυτό θα μπορούν να το κάνουν από άλλα μέρη», είπε ο εκπρόσωπός της. Η δημόσια τράπεζα KfW ζήτησε από τους μισούς υπαλλήλους της να πάρουν άδεια ενώ οι υπόλοιποι θα εργαστούν από τα σπίτια τους αύριο Παρασκευή. Γύρω από την Deutsche Bank η οποία έχει γίνει στόχος των αντικαπιταλιστικών κινημάτων στη Γερμανία, έχει σχηματιστεί κλοιός ασφαλείας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου