Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Η Λέσβος τιμώρησε τον Νίκο Σηφουνάκη και το ΠΑΣΟΚ



Ποιο εκλέγονται και τι μήνυμα έστειλε ο νομός που αποτελεί το εκλογικό βαρόμετρο της χώρας!

Γιώργος Αδαλής
aegeantimes.gr
αρχική καταχώρηση στις 7/5/2012, 17:46
τελ. ενημέρωση 7/5/2012


Ο πρώην νομάρχης Λέσβου Παύλος Βογιατζής ο οποίος δηλώνει αγρότης(!), ο κτηνοτρόφος Δημήτρης Καραγιάννης και ο γιατρός Γιάννης Ζερδελής είναι από σήμερα το πρωί οι νέοι βουλευτές του νομού Λέσβου για τη ΝΔ, το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ, αντίστοιχα.



Ισχυρό ράπισμα δέχτηκε το ΠΑΣΟΚ, σε μια περιοχή που ήταν κάστρο του κινήματος! Ειδικά για τον Κρητικό στην καταγωγή, που εκλέγεται επί δυο δεκαετίες στη Λέσβο, πολιτευτή του ΠΑΣΟΚ, και τέως υπουργό Νίκο Σηφουνάκη, το χτεσινό αποτέλεσμα αποτέλεσε την τιμωρία του σε όσα έχει δηλώσει κατά καιρούς όχι μόνο για την πολιτική αλλά και για την κοινωνία και την θρησκεία!

Ειδικά οι προεκλoγικές του δηλώσεις για το μνημόνιο του τύπου "δεν ήξερα... δεν είχα καταλάβει", όχι μόνο δεν λειτούργησαν κατευναστικά, αλλά αντίθετα εξόργισαν τους Λέσβιους τους Λημνιούς και τους ΑγιοΣτρατήτες, οι οποίοι κυριολεκτικά τον έριξαν από την κορυφή στον πάτο του καταλόγου των υποψηφίων, από πλευράς ψήφων! Δηλώσεις για τις οποίες είχαμε ασκήσει κι εμείς έντονη κριτική [σχετικό άρθρο].

Το ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά στην ιστορία του, αναδείχθηκε στο νομό τέταρτο κόμμα, ενώ καταποντίστηκε στο αστικό κέντρο της πρωτεύουσας, Μυτιλήνης.

Ο Νίκος Σηφουνάκης, απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και από το 1989 βουλευτής του νομού Λέσβου, δεν θα είναι στη Βουλή και έτσι ο νομός εκλογικό βαρόμετρο της χώρας, έδωσε ένα σαφέστατο μήνυμα για τις Κυβερνητικές επιλογές στην ακριτική Λέσβο.

Η ΝΔ που αναδείχθηκε πρώτο κόμμα συγκέντρωσε το, επίσης ιστορικό χαμηλό της παράταξης στον νομό, ποσοστό του 18,63%.

Το ΚΚΕ αύξησε σε 16,79% τις δυνάμεις του. Όσο για το ΣΎΡΙΖΑ, υπερ-τριπλασίασε το ποσοστό του από τις εκλογές του 2009, φτάνοντας το 13,53%, εκλέγοντας μάλιστα και βουλευτή.

Με ποσοστό 11,79% οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έκαναν σημαντική πρώτη εμφάνιση, αν και δεν κατάφεραν να εκλέξουν τον μέχρι πρότινος αντάρτη-βουλευτή της ΝΔ Σπύρο Γαληνό. Ο κ. Γαληνός συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων από τους υποψηφίους όλων των κομμάτων αλλά η τριεδρική Λέσβος, δεν του επέτρεψε να εκλεγεί. Πάντως το εκλογικό σώμα φαίνεται ότι εκτίμησε την ενέργειά του να αντισταθεί στο μνημόνιο γεγονός που δεν του κλείνει την πόρτα σε μια βουλευτική έδρα στο μέλλον.

Τέλος, έκπληξη αποτελεί και για τον νομό Λέσβου το ποσοστό της Χρυσής Αυγής, που έφτασε το 4,65%.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου