Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Αρχίστε να μετράτε ομοιότητες..


φωτ. Οδοφρ. 


Όταν η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Emil Boc ανέλαβε την εξουσία μετά τις εκλογές στη Ρουμανία τον Νοέμβριο του 2008, οι υπουργοί ανακάλυψαν ότι οι υπερβάσεις του προϋπολογισμού λόγω των προεκλογικών διαδικασιών τους είχαν κληροδοτήσει το μεγαλύτερο έλλειμμα από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, στο 4,8% του ΑΕΠ.

Κάπως έτσι η χώρα κατέφυγε στο ΔΝΤ τον Μάρτιο του 2009.
"Το 2009 είχαμε έλλειμμα 7,4% ακόμη και με τα μέτρα που λάβαμε. Χωρίς αυτά τα μέτρα, υπολογίσαμε ότι το έλλειμμα θα έφτανε το 10% το 2009 και το 12% έως το 2011", έλεγε ο υφυπουργός Οικονομικών της χώρας, κ. Dragoi.
Μετά από δυο χρόνια σε ύφεση, που έφεραν οι απολύσεις, οι μειώσεις μισθών και η αύξηση της φορολογίας ( ξέρετε τώρα την πολιτική των δανειστών..) το 2011 δείχνει μικρή ανάκαμψη στα νούμερα. Όμως όπως δηλώνει η κυβέρνηση "για να σταθεροποιηθεί ο προϋπολογισμός και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, χρειάζεται η εφαρμογή ενός γενναίου προγράμματος περικοπών δαπανών και δομικών μεταρρυθμίσεων".
Το νέο σχέδιο έχει στόχο τις περικοπές των χρεών της τοπικής διοίκησης, τον κλάδο της υγείας, την κοινωνική αλληλεγγύη και τους κλάδους των μεταφορών και ενέργειας, με τη μεγαλύτερη συμμετοχή του Δημοσίου.Τα μέτρα προβλέπουν το κλείσιμο επιχειρήσεων, ή την ιδιωτικοποίηση τους, ή, ακόμη, την επανακεφαλαιοποίησή τους.
Ο υπουργός οικονομικών δήλωνε: "Δεν νομίζω ότι κάποια άλλη κυβέρνηση έχει λάβει τα μέτρα που πήρε αυτός ο συνασπισμός, μειώνοντας μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές εν μέσω μιας κρίσης σε πλήρη εξέλιξη. Καταλάβαμε ότι είναι πιο σημαντικό να βγούμε από την κρίση αυτήν οικονομικά ισχυρότεροι, παρά να τα παρατήσουμε στα μισά του δρόμου. Αν λοξοδρομήσουμε τώρα, όλες οι θυσίες θα πάνε χαμένες" ( τι μου θυμίζει..)
Το νομοσχέδιο για την υγεία, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι τον Ιανουάριο του 2012. Χιλιάδες Ρουμάνοι βγήκαν στους δρόμους, ζητώντας πρόωρες εκλογές και φωνάζοντας : «Σταματήστε τη ληστεία», «Φύγετε και δώστε μας ένα διάλειμμα», «Ελευθερία», «Θέλουμε μία χώρα όπως των άλλων», «Είμαστε φυλακισμένοι εξαιτίας της δικής σας έλλειψης συνείδησης», "βγείτε στους δρόμους," ο τύραννος θα πέσει," η μόνη λύση η επανάσταση, κλέφτες, ψεύτες παραίτηση". ( δεν μάθαμε και πολλά τότε, αναρωτιέστε γιατί;)
Μαζί με τους χιλιάδες διαδηλωτές και ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) Βίκτορ Πόντα να δηλώνει ότι το 2012 είναι «το τέλος του προέδρου Τράιαν Μπασέσκου και μια νέα αρχή για τη χώρα».
Συνεχάρη και όσους διαδηλώνουν, τα συνδικάτα και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις (;), υπογραμμίζοντας ότι κάθε πολίτης της χώρας πρέπει να έχει το δικαίωμα να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του.
Τελικά, πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση του Μπασέσκου κατέρρευσε υπό το βάρος των μέτρων αυστηρής λιτότητας, φτώχειας, διαφθοράς και ΔΝΤ μη παίρνοντας ψήφο εμπιστοσύνης κατά την συζήτηση πρότασης μομφής της αντιπολίτευσης.
Η κυβέρνηση κατηγορήθηκε βασικά ότι είχε την πρόθεση να ξεπουλήσει τον υπόλοιπο εθνικό πλούτο της χώρας και το ΔΝΤ αναχώρησε εσπευσμένως από την χώρα.( είναι κάτι θεατρίνοι για Όσκαρ..)
Ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Traian Basescu, έδωσε εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης στο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Victor Ponta. ( αυτός που έλεγε μπράβο στους διαδηλωτές..)
Πριν δυο μέρες ο Ponta δήλωσε :"Πρόθεση μας είναι να σεβαστούμε τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς τους διεθνείς δανειστές εντός του πλαισίου του προϋπολογισμού για το 2012".
"Ελπίζουμε η νέα κυβέρνηση να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου στις 7 Μαΐου και στη συνέχεια να εγκρίνει την επιστολή προθέσεων προς το ΔΝΤ την επόμενη μέρα"...
Θέατρο και στους Ρουμάνους από τα πολιτικά παράσιτα και τους γύπες του ΔΝΤ. Αλλάζει ο Μανωλιός, ο κόσμος φιμώνεται,χειραγωγείται και εξαπατάται συνεχώς, η σιωπή καλά κρατεί στα ΜΜΕ.
Προσπαθώ να δω που είναι η παγίδα, γιατί μόνο το καρότο των εκλογών μας βλέπω..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου