Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Τελείωσαν τα ψέματα για δημιουργία κυβέρνησης.







Χωρίς επίσημες δηλώσεις και μετά από διαβούλευση που κράτησε μιάμιση ώρα αποχώρησαν από το Προεδρικό Μέγαρο οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων.


Η διαβούλευση του προέδρου συνεχίζεται και το κλειδί, όπως αφήνουν να εννοηθεί όλες οι πλευρές, είναι η συνομιλία που θα έχει ο κ. Κάρολος Παπούλιας με τον Φώτη Κουβέλη το απόγευμα.



Πρώτος βγήκε από το Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος δεν προέβη σε δηλώσεις. Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο κ. Σαμαράς είπε λακωνικά: «H διαβούλευση συνεχίζεται». Ο κ. Τσίπρας επίσης δεν προχώρησε σε καμία δήλωση μετά την ολοκλήρωση των επαφών.










Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συζήτηση συνεκτιμήθηκαν οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, ενώ τέθηκε το θέμα των αντοχών της ελληνικής οικονομίας και από κάποιους επισημάνθηκε το ενδεχόμενο ακυβερνησίας.

Το απόγευμα ο δεύτερος γύρος διαβουλεύσεων

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπούλιας θα συναντηθεί στις 19:30 με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο και την ίδια χρονική στιγμή αναμένεται να φτάσει στο προεδρικό και ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης. Σύμφωνα με στελέχη της ΔΗΜΑΡ, ο κ. Κουβέλης εμμένει στην αρχική του θέση για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης, ωστόσο ενδιαφέρον προκαλεί το τι θα πράξει ο κ. Καμμένος και αν αλλάξει στάση την ύστατη στιγμή με την παροχή μιας ψήφου ανοχής.

Οι κατ' ιδίαν συναντήσεις του κ. Παπούλια με πολιτικούς των υπολοίπων κομμάτων θα ξεκινήσουν το απόγευμα. Εκτός από τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, θα υποδεχτεί την Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, τον ΓΓ της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο. Σύμφωνα με πληροφορίες θα ακολουθήσει εκ νέου συνάντηση με τους αρχηγούς των τριών μεγάλων κομμάτων.

Τα σενάρια της ύστατης στιγμής

Με πρώτο στόχο την κάμψη των αντιρρήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και με εναλλακτικό στόχο την υποχώρηση της ΔΗΜΑΡ, η Αριστερά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα μονοπωλήσει επικοινωνιακά και ουσιαστικά το ενδιαφέρον κατά τις έντονες ζυμώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σκοπός της «τριμερούς» καταρχήν συνάντησης στις 12:00 το μεσημέρι της Κυριακής ήταν η άμβλυνση των θέσεων του Αλέξη Τσίπρα, έτσι ώστε να βρεθεί κοινή συνισταμένη που θα οδηγήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης και με την συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία και αποτελεί προαπαιτούμενο όπως παραδέχονται όλες οι πλευρές.

Ήδη στο παρασκήνιο έχουν κορυφωθεί οι κατ’ ιδίαν επαφές μεταξύ των ευρωπαϊκών κέντρων (Βρυξέλλες, Παρίσι, Βερολίνο) με βασικούς εν Ελλάδι συνομιλητές τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

Οι συνομιλίες αυτές, ανεπίσημες και με χαρακτήρα «ειδικού χειρισμού» περιγράφουν ένα πλαίσιο αναδιαμόρφωσης των όρων του Μνημονίου, με όχι θεαματικές αλλαγές μεν αλλά σημαντικές έως και ενδιαφέρουσες υποχωρήσεις εκ μέρους των δανειστών σε διάφορους τομείς. Ο πλέον ενδιαφέρον τομέας αφορά το μπλοκάρισμα των όποιων περαιτέρω περικοπών μισθών και συντάξεων, έτσι ώστε να ανακοπεί κατά ένα ποσοστό η υφεσιακή πορεία της Οικονομίας, η μείωση του επιτοκίου αποπληρωμής του δημοσίου χρέους, η επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής έως το 2015 (θεωρητικά πάντα) η διευκόλυνση ροής χρήματος για ανάπτυξη (χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες) κλπ.

Είναι προφανές πως η Ευρωζώνη επιχειρεί να «διασκεδάσει» τις φοβίες της Αριστεράς προτείνοντας μία χαλάρωση των μέτρων προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση είτε τώρα, είτε μετά τις επαναληπτικές εκλογές. Η παρέμβαση του προέδρου της Ευρωζώνης κ. Γιούνκερ το απόγευμα του Σαββάτου, ήταν ενδεικτική των προθέσεων των κοινοτικών κύκλων.

Ο κ. Κάρολος Παπούλιας είναι αποδέκτης όλων αυτών των συζητήσεων και ζυμώσεων ενώ το «κοινοτικό κλίμα» έχει μεταφερθεί και στον κ. Φώτη Κουβέλη ο οποίος και αυτός είναι αποδέκτης μηνυμάτων τόσο από την Ευρώπη όσο και από το εσωτερικό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλήρως πληροφορημένος για τα τεκταινόμενα, στοιχείο που εντείνει την αμηχανία του προέδρου του εν όψει των ζυμώσεων στο Προεδρικό. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι σε θέση να γνωρίζει πλέον πώς ενδεχομένως να κληθεί να διαχειριστεί μετά τις επαναληπτικές εκλογές μία κρίση, και μάλιστα μόνος του, της οποία η κορύφωση θα «σκάσει στα χέρια του» όπως λέγεται χαρακτηριστικά από στελέχη της Αριστεράς όσο και από στελέχη των αστικών λεγομένων κομμάτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από το απόγευμα του Σαββάτου φρόντισε να πετάξει το μπαλάκι των ευθυνών στη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ προκαλώντας τις πολιτικές αυτές δυνάμεις να σχηματίσουν κυβέρνηση. Η Κουμουνδούρου ξέρει πώς μόνον οφέλη μπορεί να αποκομίσει από μία τέτοια προοπτική εν όψει του επαναληπτικού εκλογικού γύρου. Σε αυτό το σενάριο το κλειδί ακούει στο όνομα του Φώτη Κουβέλη ο οποίος ανθίσταται σθεναρά σε αυτό το σενάριο.

Με την δεδομένη άρνηση του ΚΚΕ σε κάθε συμμετοχή στα σενάρια αυτά, η στάση που θα κρατήσει ο Πάνος Καμμένος προσλαμβάνει ενδιαφέρον αφού λέγεται ότι (και αυτός) θα προτείνει οικουμενικό σχήμα και μάλιστα με συγκεκριμένα ονόματα εν δυνάμει πρωθυπουργών.

Ωστόσο, το πρωί της Κυριακής, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων διατύπωσε τις ενστάσεις του επί της διαδικασίας των συναντήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο τεμαχισμένος διάλογος δεν βοηθά στη διαφάνεια, παρατήρησε, σχολιάζοντας την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να δεχθεί -αμέσως μετά τη συνάντησή του με τους κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλο και Τσίπρα- έναν-έναν τους τους αρχηγούς των υπόλοιπων κομμάτων (τον κ. Καμμένο, την κ. Παπαρήγα, τον κ. Μιχαλολιάκο και τον κ. Κουβέλη).

Η αίσθηση που επικρατεί είναι ότι ο τέταρτος και ύστατος διερευνητικός γύρος θα καταλήξει σε διενέργεια εκλογών τον Ιούνιο. Το ίδιο σενάριο προκρίνουν και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι ευρωπαϊκές καγκελαρίες.

Με λίγα λόγια οι ζυμώσεις στο Προεδρικό πιθανότερο είναι να αποσκοπούν στην προετοιμασία της επόμενης ημέρας των εκλογών του Ιουνίου, ώστε τότε να είναι απολύτως εφικτός ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας με τους πολιτικούς αρχηγούς να έχουν δεσμευθεί στο μέτρο του δυνατού εκ των προτέρων προ του φάσματος της καθολικής κατάρρευσης της Οικονομίας και των σχέσεων της χώρας με την Ευρώπη.


http://www.zougla.gr/politiki/article/i-pio-megali-ora-ine-tora-530511


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου