Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Αντλώντας από τη δεξαμενή της δυσαρέσκειας



 

Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει κυρίως την αποκατάσταση της εισοδηματικής ευημερίας των μικρομεσαίων μισθωτών στρωμάτων


Η διαφαινόμενη κοινωνική και εκλογική δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί την αίσθηση ότι το κόμμα αυτό μπορεί να καταλάβει ηγεμονική θέση στον χώρο της Κεντροαριστεράς, με κυβερνητική προοπτική, όπως στα τέλη της δεκαετίας του '70 είχε καταλάβει το ΠΑΣΟΚ και τη διατήρησε μέχρι και το 2009 με διάφορες μεταμορφώσεις. Ωστόσο, αυτή η προοπτική δεν φαίνεται μέχρι στιγμής εύκολη, γιατί ούτε προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ούτε οι σημερινές αντικειμενικές συνθήκες προσομοιάζουν με αυτές της εποχής, όπου το ΠΑΣΟΚ παρουσίαζε παρόμοια εκλογική και κοινωνική δυναμική.
Το ΠΑΣΟΚ, με διαφορετικές κατά καιρούς δόσεις λαϊκισμού, αποτέλεσε τότε τη σοσιαλιστική εκδοχή της Αριστεράς, που «διαδέχθηκε» το ριζοσπαστικό κέντρο της δεκαετίας του '60, με γενικό στόχο τη βελτίωση της θέσης των «μη προνομιούχων». Ταυτόχρονα, όμως, εξέφραζε τα βαθύτερα πολιτικά και κοινωνικά αιτήματα ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας, όπως τα πολιτικά αιτήματα της εθνικής συμφιλίωσης, του εκδημοκρατισμού και της ισοπολιτείας στη μετεμφυλιακή εποχή, μετά τη χουντική επταετία, το κοινωνικό αίτημα της ισότητας των φύλων και το πατριωτικό αίτημα της εθνικής ανεξαρτησίας.
Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί την κομμουνιστογενή εκδοχή της Αριστεράς και επιδιώκει κυρίως την αποκατάσταση της εισοδηματικής ευημερίας των μικρομεσαίων μισθωτών στρωμάτων, ενώ παράλληλα εκφράζει την αγωνία των νέων μπροστά στην αυξανόμενη ανεργία, ύστερα από μία περίοδο αναγκαστικής λιτότητας, λόγω της δανειακής σύμβασης της χώρας μας με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Δέχεται την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας και τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη, αλλά απορρίπτει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή της σε αυτήν, με επιλεκτικό τρόπο, που θυμίζει τη λαϊκιστική στάση του ΠΑΣΟΚ έναντι της τότε ΕΟΚ, στο τέλος της δεκαετίας του '70.
Τελικά, η κοινωνική και εκλογική δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται μάλλον να στηρίζεται στην κοινωνική δυσαρέσκεια και στην πολιτική διαμαρτυρία από την οικονομική πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία δύο χρόνια, χωρίς να εκφράζει ταυτόχρονα τα πολύ βαθύτερα αιτήματα της ελληνικής κοινωνίας, όπως συνέβαινε με το ΠΑΣΟΚ στην περίοδο της ραγδαίας εκλογικής ανόδου του.
Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει την λαϊκίστικη στάση του ΠΑΣΟΚ έναντι της τότε ΕΟΚ
Ο Ναπολέων Μαραβέγιας είναι καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου