Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Απειλές εκτοξεύει η Άγκυρα








Μετά την εικονική αερομαχία τουρκικών μαχητικών με ισραηλινό αεροσκάφος τη Δευτέρα που μας πέρασε στην Ανατολική Μεσόγειο, σήμερα, μεσημβρινές ώρες, το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση με την οποία προειδοποιεί και απειλεί τις διεθνείς εταιρείες πετρελαίου που παίρνουν μέρος στο διεθνή διαγωνισμό αδειοδότησης έρευνας εντοπισμού υδρογονανθράκων που προκήρυξε η κυβέρνηση της Κύπρου.

«Οι εταιρείες που συνεργάζονται με την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση δεν θα συμπεριληφθούν στα ενεργειακά σχέδια της Τουρκίας στο μέλλον», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την κυπριακή κυβέρνηση έως σήμερα 29 εταιρείες έχουν καταθέσει 15 προσφορές για διεξαγωγή ερευνών στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου αδειοδοτήσεων.

Η τελική απόφαση που θα καλύπτει 12 από συνολικά 13 οικόπεδα αναμένεται να ανακοινωθεί εντός των επόμενων έξι μηνών. Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας στην ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής, προειδοποιεί και απειλεί τις διεθνείς εταιρείες πετρελαίου να αποσυρθούν και να μην πάρουν μέρος στον διαγωνισμό που προκήρυξε η κυπριακή δημοκρατία για την δεύτερη φάση αδειοδότησης έρευνας για εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ» γιατί ισχυρίζεται ότι η περιοχή αυτή ανήκει στην υφαλοκρηπίδα του ψευδοκράτους και στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας. Εξάλλου όπως υπογραμμίζει ,«η λεγόμενη ΤΔΒΚ έχει αδειοδοτήσει την τουρκική εταιρεία TPAO για έρευνα και εξόρυξη στην ίδια περιοχή». Ισχυρίζεται δε ότι «η δεύτερη αδειοδότηση της κυπριακής δημοκρατίας στην περιοχή αυτή ανήκει στην υφαλοκρηπίδα του ψευδοκράτους». Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «Ως μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια χώρα, η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των τουρκοκυπρίων και δηλώνει ότι για την ένταση που θα προκληθεί στην περιοχή, υπεύθυνες θα είναι και οι διεθνείς εταιρείες πετρελαίου που θα πάρουν μέρος στον διαγωνισμό».

Η υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή μιλώντας στη zougla.gr απαντά στις τουρκικές απειλές  επισημαίνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει κανονικά τους διεθνείς διαγωνισμούς για την εκμετάλλευση των θαλάσσιων οικοπεδων εντός της κυπριακής ΑΟΖ με τις διεθνείς εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Ακούστε τι δήλωσε η κα Μαρκουλλή στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα:

Οι προσφορές έχουν κατατεθεί από 10 κοινοπραξίες και 4 εταιρείες από 15 χώρες. Στις εταιρείες περιλαμβάνονται η γαλλική Total SA (TOT), η Petronas Gas της Μαλαισίας, η KOGAS της Ν. Κορέας, η Delek Group του Ισραήλ, η ATP Oil & Gas των ΗΠΑ, η Novatek της Ρωσίας, η καναδική Petra Petroleum και η βρετανική Vitol Holding. 

Υπενθυμίζεται πως η Noble Energy, η οποία έχει την άδεια για το εναπομείναν μπλοκ ανακοίνωσε πέρυσι πως ανακάλυψε αποθέματα φυσικού αερίου έως 226 δισ. κ. μ. εκτιμώμενης αξίας 100 δισ. ευρώ.



http://www.zougla.gr/kosmos/article/apiles-ektoksevi-i-agira

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου