Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Η φημολογία για Ευρωπαική πρόταση συμβιβασμού – προεκλογικά…



φωτ. Οδοφρ. 
Σχολιάζει ο Παύλος
Τις τελευταίες μέρες υπάρχει μια φημολογία, προερχόμενη από κέντρα του εξωτερικού, ότι, πριν από τις εκλογές, θα επιχειρηθεί από την Ε.Ε. να υπάρξει μια συμβιβαστική πρόταση προς την ελληνική πλευρά.
Η πρόταση αυτή θα παρουσιασθεί σαν ανακουφιστική των δεινών του ελληνικού λαού και θα είναι του τύπου ή την αποδέχεστε ή ιδού η έξοδος.
Ο στρατηγικός στόχος αυτής της πρότασης θα είναι να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών στριμώχνοντας ή και εξουδετερώνοντας τις πιο ακραιφνείς αντιμνημονιακές δυνάμεις.
Από πραχτική άποψη θα παρουσιασθεί είτε σαν άμεση πρόσκληση προς τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις να κάτσουν γύρω από ένα τραπέζι μαζί με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό και τον Κ. Παπούλια και να τα βρούν άμεσα
είτε σαν μια πρόταση (που κάποια κόμματα ασμένως θα την αποδεχθούν) και απειλή ταυτόχρονα που θα επικρέμαται πάνω από το εκλογικό σώμα.
Όλα αυτά γιατί φοβούνται:
- Την εκλογική πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ
- Γιατί η οικονομική κατάσταση γενικά είναι τεταμένη και θα μπορούσε οποιαδήποτε στιγμή να συμβεί κάποιο “ατύχημα” με ανυπολόγιστες συνέπειες για την Ε.Ε., όσο η αβεβαιότητα γύρω από την τύχη του ευρώ παραμένει
Το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν κέντρα εξουσίας μέσα στην Ε.Ε. και ίσως και αλλού (π.χ. ΗΠΑ) που επιθυμούν μια λύση με τη μορφή που την περιγράψαμε πιο πάνω.  Ενδεχομένως τελευταίες δηλώσεις του προέδρου της Bundesbank(Γερμανική Κεντρική Τράπεζα) να είναι προς αυτή τη κατεύθυνση. Επίσης προς αυτή τη κατεύθυνση θεωρούμε ότι κινείται και ο Μόντι με τις δηλώσεις του (20/5):
Ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι δήλωσε σήμερα, σε τηλεοπτική συνέντευξη, στις Ηνωμένες Πολιτείες, πως είναι πεπεισμένος ότι η Ευρώπη και η ελληνική κυβέρνηση θα βρουν μια λύση προκειμένου η Ελλάδα να βγει από την οικονομική κρίση και να 
παραμείνει στη ζώνη του ευρώ.
«Νομίζω πως οι Έλληνες θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ», δήλωσε σε  συνέντευξη του στο τηλεοπτικό κανάλι CNN ο  Μ.Μόντι, σύμφωνα με τον οποίο ωστόσο «δεν είναι όλοι οι Έλληνες έτοιμοι να κάνουν ό,τι πρέπει για να παραμείνουν στο ευρώ».
«Αλλά νομίζω πως καθώς προχωράμε προς τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, το αίσθημα στην Ελλάδα που είναι κρίσιμο για τη χώρα, http://wp.me/pPn6Y-dZjκαι νομίζω επίσης και για την Ευρώπη, αλλά σίγουρα για τη χώρα, να παραμείνει στο ευρώ θα κατακτήσει τα πνεύματα και τα πολιτικά προγράμματα», συνέχισε.
«Νομίζω πως σε αυτό το πλαίσιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ελληνικές αρχές, η ό,τι απομένει απ΄αυτές στη διαδικασία που οδηγεί στις εκλογές, θα βρουν μια λύση», υπογράμμισε ο κ. Μόντι.
Σύμφωνα με τον ιταλό πρωθυπουργό, «δεν θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ε.Ε. που η Ευρώπη χτυπά σ΄έναν τοίχο και ξαφνικά, όλα τα πνεύματα εγείρονται, η πολιτική βούληση συγκλίνει, και βρίσκεται η λύση. Όμως είναι μια κατάσταση κρίσιμη»” Πηγή: http://www.tanea.gr/oikonomia/article/?aid=4722281
Η παραπάνω άποψη είναι μεν αυτή τη στιγμή μειοψηφική έχει όμως τα φόντα να δυναμώσει περαιτέρω. Θα δούμε λοιπόν που θα κάτσει η μπίλια τελικά. Απλώς καλό είναι να μην καταληφθεί κανεις εξ απροόπτου
Σύντομος δικός μας σύνδεσμος: http://wp.me/pPn6Y-dZj


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου