Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Αντιδράσεων συνέχεια από τα ξένα ΜΜΕ για τα εκλογικά αποτελέσματα



Αυστρία: Οι ελληνικές εκλογές ανέτρεψαν ριζικά τους πολιτικούς συσχετισμούς στην Ελλάδα


Για ριζική αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στην Ελλάδα, ως αποτέλεσμα των σημερινών πρόωρων βουλευτικών εκλογών, έκανε λόγο η δημόσια αυστριακή τηλεόραση στο αποψινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων μαζί με τη διαγραφόμενη νίκη του σοσιαλιστή υποψήφιου Φρανσουά Ολάντ στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία.

Σύμφωνα με την αυστριακή τηλεόραση, οι δύο μεγάλοι ηττημένοι των ελληνικών εκλογών είναι τα μέχρι πρότινος δύο μεγαλύτερα κόμματα, ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, των οποίων τα ποσοστά, σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές, μειώθηκαν τουλάχιστον κατά το ήμισυ. Ο λόγος είναι η αυστηρή λιτότητα που ακολούθησαν ως πολιτική.

Στο σχετικό ρεπορτάζ, σημειωνόταν ότι η κρισιμότητα των σημερινών εκλογών δεν είχε να κάνει μόνον με τους εσωτερικούς πολιτικούς συσχετισμούς, αλλά και με την πορεία που θα ακολουθήσει μελλοντικά η χώρα, «υπέρ» ή «κατά» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε απευθείας σύνδεση, ο απεσταλμένος της Αυστριακής Ραδιοφωνίας - Τηλεόρασης στην Αθήνα, Ερνστ Γκέλεγκς, επεσήμανε πως το μέχρι τώρα σίγουρο συμπέρασμα των εκλογών είναι πως τα δύο μέχρι τώρα μεγαλύτερα κόμματα δεν είναι πλέον μεγάλα και πως τουλάχιστον επτά κόμματα, από τα οποία τα τρία για πρώτη φορά, εξασφαλίζουν την είσοδο στην ελληνική Βουλή, ενώ μπορεί ο αριθμός τους να ανέλθει στα έντεκα.

Σημείωνε επίσης πως το πιθανόν δεύτερο σε δύναμη κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, με ένα εξαιρετικά εντυπωσιακό αποτέλεσμα, απορρίπτει κατηγορηματικά αυτή την πολιτική, θέλει όμως την παραμονή στην Ε.Ε., ενώ στη Βουλή «θα βρίσκεται το φασιστικό, καθαρά ρατσιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή, που χαιρετά χιτλερικά».

Στα δημοσιεύματα επισημαίνεται ακόμη ότι και μετά τις εκλογές υπάρχει κίνδυνος συνέχισης της αστάθειας, πως εξαιτίας της μεγάλης ανεργίας και της βαθιάς ύφεσης, οι εκλογές συνιστούν ψήφο διαμαρτυρίας, οργής και απογοήτευσης, ενώ το ερώτημα που τίθεται για την Ευρώπη είναι εκείνο της μελλοντικής ελληνικής κυβέρνησης που θα μπορεί να χειριστεί την κρίση να εκπληρώσει τους όρους λιτότητας και να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Γαλλικά ΜΜΕ: «Ανησυχητικά» τα πρώτα αποτελέσματα από την Ελλάδα

«Ανησυχητικά» χαρακτήρισαν τα πρώτα αποτελέσματα από τα exit polls στην Ελλάδα οι πολιτικοί αναλυτές του οικονομικού δικτύου συνεχούς ενημέρωσης BFMTV. Ο επικεφαλής του πολιτικού τμήματος, Ολιβιέ Μαζερόλ, υπογράμμισε ότι το γεγονός ότι «η Ελλάδα μπορεί να περάσει σε περίοδο πολιτικής αστάθειας θα υποχρεώσει τον νέο Γάλλο πρόεδρο να συνεργασθεί άμεσα με τη Γερμανίδα καγκελάριο, για να αποφασίσουν από κοινού για το πώς θα αντιμετωπισθεί η κατάσταση».

«Οι εκλογές στην Ελλάδα δείχνουν ότι οι χώρες στην Ευρώπη συνεχίζουν τον δικό της δρόμο και δεν περιμένουν τις γαλλικές εκλογές. Θα είναι σημαντικό για τον Γάλλο πρόεδρο να δραστηριοποιηθεί άμεσα και, όποιο κι είναι το αποτέλεσμα, η πρώτη επικοινωνία, αύριο αν όχι σήμερα, θα πρέπει να είναι με την Άνγκελα Μέρκελ», σημείωσε και η γνωστή δημοσιογράφος του καναλιού, Ρουθ Ελκριέφ.

«Ανοίγει μια νέα περίοδος συσχετισμού δυνάμεων με τη Γερμανία» εκτίμησε από την πλευρά του ο διευθυντής του τμήματος BFM Business, Φρανσουά Λανγκλέ: «Οι αγορές θα μετρήσουν τον βαθμό προσχώρησης του νέου προέδρου στο δόγμα του Βερολίνου για μείωση του ελλείμματος μέσω αυστηρών δημοσιονομικών μέτρων λιτότητας. Θα μετρήσουν και θα αντιδράσουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου