Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Οι καθεστωτικοί δημοσιογράφοι, αρχίζουν να συμβιβάζονται με την ιδέα της (συντριπτικής) ήττας του δικομματισμού



 

Ο κ. Στάγκος





Η "Παρέμβαση" παραθέτει χωρίς σχόλια άρθρο του Άγγελου Στάγκου, συμβούλου έκδοσης της "Καθημερινής" και εκ των θερμότερων υπερασπιστών του Μνημονίου. Το άρθρο αφορά τις εκλογές και δείχνει πως έστω με βαριά καρδιά το δημοσιογραφικό καθεστωτικό σύστημα που υπηρέτησε με τη γραφίδα και το λόγο του το Μνημόνιο και υπερασπίστηκε τις απάνθρωπες πολιτικές του, έχει αρχίσει να συμφιλιώνεται με την ιδέα μιας βαριάς ήττας του δικομματισμού στις εκλογές της Κυριακής.
 
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην οικονομική ιστοσελίδα  http://www.reporter.gr , που ανήκει στην εταιρεία PREMIUM A.E., πρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Στάγκος.


Το άρθρο έχει ως εξής:


ΦΤΆΣΑΜΕ ΣΤΟ ΤΈΛΟΣ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΑΊΝΕΤΑΙ ΕΥΟΊΩΝΟ…




Φτάσαμε στο τέλος και αν δώσουμε βάση στις πληροφορίες και τις εκτιμήσεις που υπάρχουν, το τέλος αυτό δεν θα είναι ευοίωνο για τη χώρα, αν και αρκετοί θα το θεωρήσουν θεσπέσιο, αφού θα έχουν βγάλει το άχτι τους.
Ο υπογράφων βέβαια δεν ανήκει σε αυτούς τους τελευταίους και φοβάται ότι μπαίνουμε σε νέες περιπέτειες, τη στιγμή ακριβώς που υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης. Οι δαπάνες μειώνονται αισθητά, οι καταθέσεις παρουσιάζουν κάποια αύξηση, οι περιβόητοι οίκοι αξιολόγησης μας έβγαλαν από το καθεστώς της άμεσης και άτακτης χρεοκοπίας, τα περισσότερα χρήματα για την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών τέθηκαν στη διάθεσή μας κλπ. Ας όψεται ο Σαμαράς που ήθελε να γίνει πρωθυπουργός τώρα και δεν μπορούσε να περιμένει να λήξει η θητεία αυτής της Βουλής τον Οκτώβριο του 2013.

Οι εκτιμήσεις είναι ότι Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ δεν πάνε καλά, ίσως και καθόλου καλάΤο ΠΑΣΟΚ πάει χειρότερα βέβαια από τη Ν.Δ. και είναι ζήτημα αν οι δύο μαζί θα φτάσουν στο 42-44%.

Ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. του Τσίπρα έχει απογειωθεί και κατά κάποιους διεκδικεί την δεύτερη θέση από το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ θα ξεπεράσει το 10%, ο Καμμένος θα βρεθεί κοντά στο 10%, η Χρυσή Αυγή θα κάνει το ντεμπούτο της στην επόμενη Βουλή προς δόξα των Ελλήνων και του δημοκρατικού πολιτεύματος, ο Κουβέλης θα βρεθεί στο 5-7%, αφού είναι όλο ήξεις, αφήξεις και από εκεί και πέρα Ντόρα και Καρατζαφέρης θα παλέψουν για να ξεπεράσουν το 3% πανελλαδικά για να παραμείνουν στη Βουλή, ο Μάνος που πολυσυζητιέται τελευταία φαίνεται ότι μάλλον θα πληρώσει την άρνησή του να συμπράξει με την Μπακογιάννη και οι Οικολόγοι-Πράσινοι είναι πολύ δύσκολο να τα καταφέρουν. Αυτά με κάθε επιφύλαξη, γιατί όπως έλεγε και Φλωράκης, «η κάλπη είναι γκαστρωμένη».

Οι μεγάλοι κερδισμένοι των εκλογών θα είναι κυρίως ο Τσίπρας, που μαζεύει την οργή της δημοσιοϋπαλληλίας, αρκετών συντεχνιών και πολλών νέων, ο Καμένος για τον οποίον ο Σαμαράς δούλευε επί δύο χρόνια πριν αναγκαστεί να υποκύψει στην πραγματικότητα και να κάνει την κολοτούμπα, ο Κουβέλης που μαζεύει τους πιο μετριοπαθείς «αγανακτισμένους» του ΠΑΣΟΚ και η «Χρυσή Αυγή» βέβαια που ωφελείται από την ανικανότητα του κράτους να αποτρέψει τα κύματα των λαθρομεταναστών και να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα.

Οι μεγάλοι χαμένοι είναι όπως είπαμε ο Σαμαράς και η Ν.Δ. και πολύ περισσότερο το ΠΑΣΟΚ και ο Ευ. Βενιζέλος. Δεν αποκλείεται καθόλου και ανάλογα με το αποτέλεσμα των εκλογών να έχουν μεγάλα εσωκομματικά προβλήματα και να αμφισβητηθούν έντονα οι δύο αρχηγοί, αλλά εκείνο που έχει σημασία θα είναι να δούμε αν θα μπορεί να σχηματισθεί κυβέρνηση και ποια κυβέρνηση θα είναι αυτή. Στο μεταξύ, ας ευχηθούμε να μη μετανοιώσουμε όλοι μαζί τις επιλογές των πολιτών!

Χοντρικά υπολογίζεται ότι τα ποσοστά των ψηφοφόρων που θα προτιμήσουν τα κόμματα της ευρωπαϊκής προοπτικής θα είναι περίπου ίσα, ίσως λίγο μικρότερα, από τους αντιμνημονιακούς ψήφους. Και εκεί θα δούμε αν οι δανειστές θα εκταμιεύσουν την επόμενη δόση. Γιατί αν δεν το κάνουν θα πέσει πολύ κλάμα.

Προς το παρόν, άντε και καλή φώτιση…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου