Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Ιστορικές συμπτώσεις (ίσως με διαφορετικό αποτέλεσμα;)



φωτ. Οδοφρ. 


(...)Το 1958 ήταν μια χρονιά σταθμός για την Αριστερά στην Ελλάδα. Η ΕΔΑ παρέκαμψε τις τρικλοποδιές που της έβαλε η συντηρητική παράταξη σε αγαστή συνεργασία με τον Γ.Παπανδρέου-τον παππού!- και πέτυχε σε εκείνες τις εκλογές του Μαίου ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά στην ιστορία της.
Πήρε μάλιστα τέτοια δύναμη που ξεπέρασε το πήχυ που έθετε ο νόμος της υπερενισχυμένης αναλογικής και κατέστη για πρώτη φορά Αξιωματική Αντιπολίτευση –όπως και τώρα...Σύμπτωση επίσης ότι και τότε η ΕΔΑ είχε ψηφιστεί από 1 εκατομμυριο πολίτες.

Εκείνος ο εκλογικός νόμος έβαζε όριο για τους συναπισμούς ώστε να αποκλείσει τους...μικρούς, αλλά η Αριστερά κατάφερε να βγει δεύτερη και έπεσαν οι εμπνευστές του νόμου στο λάκο που της είχαν σκάψει. Ιστορική σύμπτωση επίσης ότι ο νόμος είχε συμφωνηθεί από τον υπουργό Εσωτερικών του Καραμανλή, το Μακρή και τον Γ.Παπανδρέου της αντιπολίτευσης- ο τωρινός νόμος ειναι κατασκευασμα των Σκανδαλίδη-Παυλόπουλου. Στη διαμόρφωση του νόμου είχε παίξει καταλυτικό ρόλο και η Αμερικάνικη Πρεσβεία. Σήμερα δεν έχουμε τέτοιες ενδείξεις...

Μπορούμε κι άλλα στοιχεία να βρούμε ξεφυλλίζοντας την ιστορία, αλλά επίσης το πιο εντυπωσιακό είναι ότι ο ίδιος άνθρωπος αυτά τα 54 χρόνια παίζει ρόλο στις εξελίξεις: ο Μανόλης Γλέζος που σήμερα εξελέγη βουλευτής Επικρατείας και είναι στενός σύμβουλος και συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα ήταν βασικός διαπραγματευτής τότε για την ένωση της Αριστεράς ....

Αυτά λοιπόν είναι ιστορία, αλλά σήμερα μια ελπίδα. Η Αριστερά τότε μετά το εντυπωσιακό 24% του 1958 μπήκε στη γωνία. Με διωγμούς, με κυνηγητό και με δικά της λάθη. Η ιστορική ευκαιρία χάθηκε. Τώρα της δίνεται μια νέα, ίσως καλύτερη και πιο μεγάλη ευκαιρία καθώς η Δημοκρατία είναι πιο στέρεη και ισχυρή.(...)


(πηγή: cretalive)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου