Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Χωρίς χρήματα οι κλάδοι υγείας ασφαλιστικών ταμείων


-
Χωρίς χρήματα οι κλάδοι υγείας ασφαλιστικών ταμείων
Χωρίς ρευστό κινδυνεύουν να μείνουν οι κλάδοι υγείας μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων εξαιτίας των εγγενών ελλειμμάτων (πάνω από 200 εκατ. ευρώ φέτος) και των απλήρωτων οφειλών σε παρόχους υγείας (1,5 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές που αναμένεται να δοθούν από τον Ιούνιο και μετά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών της Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων που παραπέμπουν για λύση σε συνάρτηση με τις οφειλές του Δημοσίου ύψους 6,2 δισ. ευρώ στο υπουργείο Οικονομικών).
-

Πρόσθετες ενισχύσεις
Στελέχη των Ταμείων θεωρούν ότι μπορεί να ανακύψουν προβλήματα τόσο στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων όσο και στις εταιρείες και τους παρόχους υγείας αν δεν δοθούν πρόσθετες ενισχύσεις. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μόνο το ΙΚΑ οφείλει να αποδώσει στον ΕΟΠΥΥ περί τα 750 εκατ. ευρώ, ενώ αναζητεί μέσα στο Μάιο πρόσθετη χρηματοδότηση 120 εκατ. ευρώ για πληρωμές προς τα φαρμακεία.
Ελλείμματα
Οπως προκύπτει από τους τελευταίους προϋπολογισμούς που ενέκρινε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τα ελλείμματα εκτός από τους κλάδους σύνταξης, επικούρισης και εφάπαξ, έχουν επεκταθεί και στους κλάδους υγείας:
Ο Οργανισμός Περίθαλψης των Δημοσίων Υπαλλήλων προϋπολογίζει έλλειμμα 177,6 εκατ. ευρώ (ο τομέας Υγείας των δημοσίων υπαλλήλων παρουσιάζει έλλειμμα 99,784 εκατ. και ο τομέας υγείας των δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων 77,927 εκατ. ευρώ).
Ελλείμματα προϋπολογίζουν οι διοικήσεις και άλλων κλάδων, όπως των ΔΕΚΟ, του ΤΑΥΤΕΚΩ (10 εκατομμύρια ευρώ στο ΤΑΠ-ΟΤΕ, 967.965 ευρώ στο ΤΑΠ πρώην ΕΤΒΑ, 123.983 ευρώ στο ΤΑΠ-ΗΣΑΠ, 148.504 ευρώ στο ΤΑΠ της ασφαλιστικής εταιρείας «Η Εθνική») και στο ΕΤΑΑ (4,5 εκατομμύρια ευρώ στο Ταμείο Υγείας Δικηγόρων Αθηνών, 2 εκατομμύρια ευρώ στο Ταμείο των Δικηγόρων Θεσσαλονίκης, 240.500 ευρώ στο Ταμείο των Δικηγόρων Πειραιώς κ.ά.).
Συντάξεις
Για την κάλυψη ελλειμμάτων στους κλάδους συντάξεων με απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εκταμιεύεται ποσό 70 εκατομμυρίων ευρώ υπέρ του ΟΑΕΕ έναντι μέρους της προκαταβολής της κρατικής επιχορήγησης για τη συμμετοχή του κράτους στη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης για το 2012. Κρατική χρηματοδότηση 350 εκατομμυρίων ευρώ αναμένει έως τις 18 Μαΐου και το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για να συμπληρώσει τα ποσά που χρειάζεται για την καταβολή των συντάξεων του Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου