Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Οι Ισραηλινοί βγήκαν στους δρόμους



Πλήθος Ισραηλινών διαδήλωσαν χθες το βράδυ στο κέντρο του Τελ Αβίβ για να διαμαρτυρηθούν κατά του αυξημένου κόστους ζωής και των κοινωνικών ανισοτήτων.



Οι διαδηλωτές, που επιθυμούν να αναβιώσουν το κοινωνικό κίνημα του περσινού καλοκαιριού, το σημαντικότερο στην ιστορία του Ισραήλ, κρατούσαν πανό που έγραφαν «ο λαός απαιτεί κοινωνική δικαιοσύνη» και «θέλουμε κοινωνική δικαιοσύνη, όχι ελεημοσύνη».

«Βάλτε ξανά τη χώρα στα χέρια των πολιτών», ήταν το γενικό σύνθημα των κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν στις μεγαλύτερες ισραηλινές πόλεις.

Κάποια από τα συνθήματα των διαδηλωτών, όπως το «ο λαός απαιτεί την αποχώρηση του Μπίμπι», απευθύνονταν άμεσα στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, η απάντηση του οποίου στα αιτήματα του περσινού καλοκαιριού κρίθηκε ανεπαρκής από την πλειοψηφία των Ισραηλινών.

Ο Νετανιάχου είχε διορίσει τον οικονομολόγο Μάνουελ Τράχτενμπεργκ επικεφαλής μιας κυβερνητικής επιτροπής, οι προτάσεις της οποίας κρίθηκαν ανεπαρκείς από τους διοργανωτές των περσινών κινητοποιήσεων που ζητούσαν αλλαγές εκ βάθρων.

Αυτή την εβδομάδα περίπου χίλιοι άνθρωποι διαδήλωσαν στο Τελ Αβίβ για να καταγγείλουν τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας, στην οποία παίρνουν μέρος το κόμμα του Νετανιάχου, Λικούντ, και το κεντρώο κόμμα Καντίμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου