Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 19 Μαΐου 2012

ΔΙ ΟΛΙΓΟΝ ΓΕΛΩΤΑ..... ΠΕΡΙΚΑΛΩ



ΠΡΟΣ ΠΑΣΑΣ ΤΑΣ ΑΡΧΑς ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥς, ΝΟΜΑΡΧΑςΣ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΥς ΤΗς ΥΠ ΕΜΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗς ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑς ΔΗΜΗΤΣΑΝΑς (1883)

ΆΡΘΡΟΝ 1 Παρακαλούνται πάντες και πάσες όπως μεθαύριον Πέμπτην 6ην Δεκεμβρίου ε.ε. κατά την πανηγυρική εορτήν του Αγίου Νικολάου,και επί τη εσχάτη ευκαιρία της συγκεντρώσεως των ξένων, οι κάτοικοι της δικαιοδοσίας μου εκτελέσοσι γενικήν καθαριότητα των δρόμων της εγχωρίου ταύτης κομωπόλεως.




ΆΡΘΡΟΝ 2 Να ενόσωσι δια στερεών αλίσων τους κύνας και τους σκύλους και άπαντα τα κακοποιά στοιχεία τα τυχόν δυνάμενα να προσβάλουσι την εγχώριον εδώ.

ΑΡΘΡΟΝ 3 Να θέσωσι φίμωτρα ανά τα στόματα των φωνασκούντων εμψύχων ζώων και κτηνών διαφόρων καταγωγών, γένους και φύσεως , ή και ανθρωπωγιγναίων καταλλήλων συμπεριφοράς εις ξένους, κατά την υπερτελουμένην ενθάδε πανήγυριν

ΑΡΘΡΟΝ 4 Να εμποδιστούν βία τα γκαρίσματα των όνων και μουλαριών ,το χλιμίντρισμα ίππων και των γαλών , δηλαδή κατσουλιών.

ΑΡΘΡΟΝ 5 Θα τους πεθάνω δι άρθρων. Τι νομίζουν πως είναι οι αυγοπώλαι, οινοπώλαι , σιδηροπόλαι, λαχανοπόλαι, εστιάτορες οπωροπόλαι, μη εξαιρουμένων και των γνωστών εν γένει εμπορευομένων. Να τηρήσουν άκρα κάθαρσιν καλή ζύγησιν προς την ποιότητα και να σκευάσουν δικαιοστάσιον των ζυγαριών τους, των σταθμών και μέτρων,προς τα συμφέροντα της υπηρεσίας. Οι παραβάται του διατάγματος τούτου τιμωρηθήσονται κατά το άρθρον 27 της Αστυνομικής ταύτης διάταξεως και του άρθρου 27 ποινικού νόμου, περι βλάβης ηθών και τιμής.

ΑΡΘΡΟΝ 6 Απαγορεύεται το πλίσιμον εν τη θαλάσση άνευ αδείας (Η Δημητσάνα απέχει εκατοντάδες χιλιόμετρα απο την θάλασσα). Επίσης η είσοδος αμφοτέρων των γενών και ουδετέρων εις θερμούς λουτήρας καθ όλην την δειάρκεια της εορτής. Ωσαύτως η διανυκτέρευσις και μετάβασις προς ρεμβασμόν εις τους πρόποδας της θαλάσσης αμφοτέρων των γενών προς αποφυγήν εκουσίου απαγωγής μεταξύ των.

ΑΡΘΡΟΝ 7 Όσοι παρ εμού οφθώσι και των οργάνων μου εργολαβούντες άρρενες μετά θήλεων, θέλουσι ραβδισθή ανελιπώς εν τω κρατητηρίω

ΑΡΘΡΟΝ 8 Απαγορεύεται η διέλευσις ανθρώπων επί κτηνών προς αποφυγήν καταπατήσεως πέδων ως και από ρυτήρος ελαύνοντος πόδας των κτηνών και ως λόγου χάριν είδα άρρενα τινά σπεύδοντας ψιτ, ψιτ,ψιτ, όπισθεν θηλέος τινός,ούτινος πόδες ηστόχησαν και κατεπάτησαν την αισθήτα του ποδός ταύτης και,ας είναι, άλλην ημέρα θα εξετάσω και διά το σπουδαίον τούτο ζήτημα . Και διά να είμεθα εντάξει, οι παραβάτες θα διόκωντε βάση του άρθρου 1072 του πινικού νόμου

ΑΡΘΡΟΝ 9 Το κλίσιμον των καταστημάτων κανονίζω πλήν λεσχών, την δύσιν του ηλίου, των οινοπολίων την 11ην της νυκτός τω δε θεαμάτων την 12ην μεταμεσονυκτίου πλην του δημοσίου θεάματος, της καραγκιοζαρίας , την πρωίαν περί το λυκαυγές τουτέστιν άμα τη εμφανίση του ηλίου εις την γην των αβδηριτών κοινοτήτων και αύτο διότι θα παρίστατε ο υποφενόμενος εν μεγάλη στολή και παρασημοφορία.

ΑΡΘΡΟΝ 10 Απαγορεύοντε οι σισμικαί δονήσεις προς αποφυγήν καταπλήξεως του λαού και χάριν της τηρήσεως αναψηχής

ΑΡΘΡΟΝ 11 Απαγορεύεται ενώπιον ξένων η μαγκουροφορία, ο πυροβολισμός δια διμούτσουνης, το απότομον βήξιμον, η κάθαρσις ρινών (επιτρεπομένου τούτου εν απομακρισμένησι σοινικία και περι λυχνών αφάς ,όπως λεγανε οι παπούδες μας).

ΑΡΘΡΟΝ 12 Απαγορεύετε το συνομιλήν εντός του λουτήρος με άτομα εις άλλους λουτήρας ως και το τάραγμα του ύδατος, οι αερίων (αφέδρων κρουσιών).

ΑΡΘΡΟΝ 13 Απαγορεύετε κατά το ουρείν το πέξοιμο του κραίατος

ΑΡΘΡΟΝ ΤΕΛΕΥΤΕΟΝ Περί μεσημβρίαν ψαλήσετε μεγάλη παράκλησις προς απομάκρινσιν πάσης ασθενοίας ζώων, ανθρώπων, γυνεκών, περονοσπόρων ποδάγρας κ.λ.π.

Η εκτέλεσις της παρούσης ανατίθετε εις τα υπ εμέ όργανα

Εν Δημητσάνη τη 3η Δεκεμβρίου 1883

Ο Αστυνομικός Δοιηκητής

ΕΜΜ. ΛΑΓΟΥΔΑΚΗΣ

Υπενοματάρχης

Δια την αντιγραφήν (ετηρήθη και η ορθογραφία, μα πούμε)

Μήτσος ο Τούφας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου