Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Σικάγο: Ογκώδεις διαδηλώσεις ενάντια στο ΝΑΤΟ



Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το απόγευμα της Κυριακής (τοπκή ώρα) στο Σικάγο ενώ ξεκινούσε η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, για να διεκδικήσουν οι χώρες-μέλη να δαπανούν λιγότερα για την άμυνα και περισσότερα για την παιδεία.




Κάτω από ένα λαμπρό ήλιο οι ακτιβιστές κατέκλυσαν τους σχεδόν άδειους δρόμους του ιστορικού κέντρου, πλαισιούμενοι από ισχυρές δυνάμεις της τάξης που ήταν είτε ήταν πεζοί είτε επέβαιναν σε ποδήλατα ή άλογα.

Στους διαδηλωτές, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα πολλών οργανώσεων μεταξύ των οποίων και το κίνημα Occupy, δεν επιτράπηκε να πλησιάσουν στο συνεδριακό κέντρο όπου συνεδριάζουν μέχρι τη Δευτέρα οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και των χωρών που συμμετέχουν στην επιχείρηση στο Αφγανιστάν.







 «Θέλουμε ειρήνη», εξήγησε η Ισαμπέλ Ολίβια, μια 18χρονη μαθήτρια που κρατούσε ένα κόκκινο πανό που έγραφε «Όχι στο ΝΑΤΟ».

«Δαπανούν περιουσίες στους πολέμους αντί για την παιδεία... Κι εμείς δεν μπορούμε να πάμε στο πανεπιστήμιο γιατί είναι πολύ ακριβό».

Ο Κέβιν Κάνιγκαμ, ένας ξυλουργός από το Σικάγο, κρατούσε έναν χαρταετό που είχε πάρει από μια διαδήλωση που είχε οργανωθεί την προηγουμένη από το ΝΑΤΟ.

Είχε γράψει «πετάτε χαρταετούς, όχι τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη».

Σύμφωνα με αυτόν τον πατέρα δύο παιδιών, το ΝΑΤΟ θα πρέπει να διαλυθεί και τα χρήματα από τους φόρους να δαπανώνται στην υγεία και την παιδεία.

Προκειμένου να φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, το Σικάγο έθεσε το κέντρο της πόλης υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και ορισμένοι δρόμοι έκλεισαν στην κυκλοφορία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου