Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Χωρίς βρεφονηπιακούς σταθμούς κοντεύει να μείνει η χώρα

 


Χωρίς βρεφονηπιακούς σταθμούς κοντεύει να μείνει η χώρα
Δραματικό sos εκπέμπουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί των δήμων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο να βάλουν «λουκέτο», εξαιτίας κυρίως της έλλειψης προσωπικού.


Την ώρα που χιλιάδες οικογένειες με μικρά παιδιά, δέχονται απανωτά «χτυπήματα» λόγω της οικονομικής κρίσης, οι παιδικοί σταθμοί βρίσκονται στην κόψη του «ξυραφιού» και είναι αβέβαιο πόσοι από αυτούς θα λειτουργήσουν τον Σεπτέμβριο, οπότε και ξεκινάει η νέα περίοδος φύλαξης βρεφών και νηπίων.
Ηδη αρκετοί σταθμοί έμειναν κλειστοί την παρούσα σχολική χρονιά, εκ των οποίων αρκετοί διέθεταν σύγχρονες εγκαταστάσεις, αλλά δεν είχαν προσωπικό να τους λειτουργήσει.
Χαρακτηριστική περίπτωση, το Χαλάνδρι στο οποίο δύο υπερσύγχρονοι παιδικοί σταθμοί φέτος κατέβασαν ρολά, αφήνοντας εκτός 250 παιδιά, ενώ ανάλογη τύχη είχε ένας ακόμη παιδικός και στον Βύρωνα.
Βασική αιτία είναι οι μαζικές αποχωρήσεις εργαζομένων λόγω συνταξιοδοτήσεων και οι λήξεις συμβάσεων, χωρίς να υπάρχει μέχρι στιγμής η δυνατότητα για νέες προσλήψεις.
Οι εγγραφές ξεκινούν στους περισσότερους παιδικούς στο τέλος Μαΐου, ωστόσο ελάχιστοι δήμοι γνωρίζουν πόσα παιδιά τελικά θα δεχθούν ή ακόμα ποια τμήματα θα λειτουργήσουν.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το Έθνος, ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στον Δήμο Αθηναίων, που διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο παιδικών σταθμών της χώρας. Στους 82 βρεφονηπιακούς φιλοξενούνται 5.500 βρέφη και νήπια. Ο προγραμματισμός, αν κι έχει ξεκινήσει, μπορεί να ανατραπεί, καθώς δεν γνωρίζει κανείς τι θα γίνει στην περίπτωση που δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις 250 εργαζομένων.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Δημοτικού Βρεφοκομείου, αρμόδιου φορέα διαχείρισης των σταθμών, Μ. Ηλιοπούλου, για να τηρηθούν οι κανόνες ασφάλειας και υγιεινής απαιτούνται 650 εργαζόμενοι. «Εάν φύγουν οι συμβασιούχοι, τότε ο προγραμματισμός μας τινάζεται στον αέρα» τονίζει χαρακτηριστικά.
Παράλληλα το Βρεφοκομείο, εξετάζει το ενδεχόμενο να γίνουν αλλαγές σε αρκετούς σταθμούς, όπως για παράδειγμα να μεταφερθούν παιδιά από περιοχές με υψηλή ζήτηση σε κάποιες άλλες με χαμηλότερη.
Στις συνοικίες Κολωνού και Κυψέλης, οι παιδικοί σταθμοί δεν επαρκούν, ενώ αντίθετα στο κέντρο της Αθήνας π.χ. Εξάρχεια και Πλάκα, υπήρχαν φέτος κενές θέσεις. «Μπορεί να χρειαστεί να μεταστεγάσουμε παιδιά, για να καλύψουμε όσον το δυνατόν περισσότερα», υπογραμμίζει η κ. Ηλιοπούλου, αναφέροντας ότι φέτος περίπου 700 νήπια διαγράφηκαν από τους σταθμούς λόγω αλλαγής κατοικίας. Από αυτά, τα 140 ήταν παιδιά αλλοδαπών που επέστρεψαν στις πατρίδες τους.

ΠΗΓΗ: 24h.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου