Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Γερμανία: Διαμαρτυρία για ευρωπαϊκά προγράμματα λιτότητας



Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, έως και 30.000, σύμφωνα με τους διοργανωτές, πραγματοποίησαν πορεία το απόγευμα του Σαββάτου χωρίς να σημειωθούν σημαντικά επεισόδια στη Φρανκφούρτη, την οικονομική πρωτεύουσα της Γερμανίας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα ευρωπαϊκά προγράμματα λιτότητας.


Η πορεία αυτή ήταν η μοναδική δράση που ενέκριναν ο δήμος και η γερμανική δικαιοσύνη στο πλαίσιο του προγράμματος μιας ομπρέλας οργανώσεων κατά του καπιταλισμού "Blockupy Frankfurt", το οποίο προέβλεπε αρχικά τέσσερις ημέρες κινητοποιήσεων, από την Τετάρτη μέχρι το Σάββατο.

"Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή", δήλωσε ο Ρολάντ Σις της γερμανικής Attac, μιας από τις οργανώσεις που συμμετέχουν στην "Blockupy".

Υπό ισχυρή αστυνομική συνοδεία, οι διαδηλωτές ξετύλιξαν τα πανό τους όπου κανείς μπορούσε να διαβάσει για παράδειγμα: "Η ευρωζώνη είναι καμένη" ή ακόμη "Όταν η αδικία γίνεται ο κανόνας, η αντίσταση γίνεται καθήκον", μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Η αστυνομία αναγνώρισε περίπου 1.000 μέλη της αυτόνομης οργάνωσης "Black Blocks" με μαύρες κουκούλες, γυαλιά ηλίου και μαντίλια, ορισμένα εκ των οποίων προκάλεσαν τα όργανα της τάξης, χωρίς ωστόσο να προκαλέσουν σημαντικά επεισόδια.

Τα μέλη των Μπλακ Μπλοκ στη συνέχεια διαλύθηκαν.
Η αστυνομία δήλωσε "πολύ ικανοποιημένη" για την εξέλιξη της διαδήλωσης, επειδή μπόρεσε να αποτρέψει μια επανάληψη των βιαιοτήτων που σημειώθηκαν σε μια προηγούμενη αντικαπιταλιστική διαδήλωση στις 31 Μαρτίου.
Τις τελευταίες ημέρες, μερικές χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης για να αψηφήσουν τις απαγορεύσεις και να κάνουν να ακουστούν οι διαμαρτυρίες τους, μια πράξη πολιτικής ανυπακοής που κατέληξε σε εκατοντάδες προσαγωγές από την αστυνομία, κυρίως την Παρασκευή.

Οι προσαχθέντες των τελευταίων ημερών αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι, σύμφωνα με την αστυνομία.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το τετράγωνο των τραπεζών και το κέντρο της πόλης ήταν στη διάρκεια τεσσάρων ημερών υπό την μόνιμη επίβλεψη περίπου 5.000 αστυνομικών.

Προληπτικά, πολλά γραφεία και πολυτελή καταστήματα έκλεισαν τις τελευταίες ημέρες.
Οι "Αγανακτισμένοι" της Occupy Frankfurt, ο καταυλισμός των οποίων κοντά στο κτίριο της ΕΚΤ εκκενώθηκε με τη βία την Τετάρτη από την αστυνομία, μπορούν να ξαναβρούν τα αντίσκηνά τους από το απόγευμα της Κυριακής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου