Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Οι "εκλογές" του 1946:Η αποχή του ΚΚΕ από αυτές οδήγησε στον εμφύλιο, όπως το ίδιο παραδέχτηκε...!



Οι "εκλογές" του 1946 είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα της ιστορίας του εμφυλίου πολέμου. Όχι, βέβαια, γιατί έδωσαν οποιαδήποτε λύση στο ελληνικό ζήτημα. Ισα - ίσα, που το όξυναν στο έπακρο, αφού επρόκειτο για εκλογές βίας και νοθείας, για ψευδοεκλογές, μέσω των οποίων η ντόπια αντίδραση και οι ξένοι προστάτες της σκάρωσαν τη λαϊκή, δήθεν, νομιμοποίησή τους.
Οι εκλογές του '46 έχουν αποκτήσει ιστορικό ενδιαφέρον, λόγω του ότι απείχαν από αυτές, κυρίως, το ΚΚΕ και το ΕΑΜ και επειδή μεταγενέστερα μεγιστοποιήθηκε στο έπακρο η σημασία τους και υποστηρίχτηκε ότι η αποχή ήταν λάθος καθοριστικής σημασίας, που, αν είχε αποφευχθεί, ίσως να μην είχε γίνει ο εμφύλιος.

Η άποψη αυτή - ότι η αποχή ήταν λάθος καθοριστικής σημασίας - προωθήθηκε έμμεσα και συγκαλυμμένα σε Σώματα του ΚΚΕ, αμέσως μετά τη λήξη του Εμφυλίου (7η Ολομέλεια της ΚΕ και 3η Συνδιάσκεψη, 1950) από τον Μ. Παρτσαλίδη, ενώ έγινε επίσημη κομματική θέση στο 8ο Συνέδριο του Κόμματος, το 1961. Στην Πολιτική Απόφαση του Συνεδρίου αναφέρεται: "Ο λαός ποθούσε και πάλευε να πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα της δημοκρατικής αναγέννησης του τόπου με ομαλό, ειρηνικό τρόπο. Πραγματικά, υπήρχαν τότε ορισμένες δυνατότητες γι' αυτό. Η μοναδικά, συνεπώς, σωστή πολιτική ήταν η συμμετοχή με όλες τις δυνάμεις στις εκλογές... Η καθοδήγηση του Κόμματος, όμως, εκτιμώντας λαθεμένα την κατάσταση και τις διαθέσεις των μαζών, οδηγήθηκε στην ένοπλη πάλη, στην οποία έσπρωχναν οι Άγγλοι ιμπεριαλιστές, χωρίς να εξαντλήσει τις δυνατότητες για ειρηνική εξέλιξη και χωρίς να έχουν πειστεί οι μάζες ότι άλλος δρόμος από την ένοπλη πάλη δεν υπάρχει. Η αποχή από τις εκλογές αποτελεί λάθος καθοριστικής σημασίας, με βαρύτατες συνέπειες για το Κόμμα και το δημοκρατικό κίνημα" (Ντοκουμέντα 8ου Συνεδρίου, εκδόσεις ΠΛΕ, σελ. 155 - 156).
Αλλά και ορισμένοι παράγοντες της άρχουσας τάξης και, βέβαια, πολλοί μικροαστοί ιστοριογράφοι διόγκωσαν τη σημασία της αποχής, αποδίδοντας έτσι, μέσω αυτής της πολιτικής επιλογής, τουλάχιστον, συνυπευθυνότητα στο ΚΚΕ για τον Εμφύλιο. Το κοινό σημείο που ενώνει αυτές τις κρίσεις βρίσκεται στην εκτίμηση πως μέσω αυτών των εκλογών - ακόμη κι έτσι όπως έγιναν - ήταν δυνατό να ομαλοποιηθούν τα πράγματα στη χώρα και να ανοίξει ο δρόμος, για προοδευτικές εξελίξεις.
Φυσικά, η πραγματικότητα δεν ήταν όπως θέλει να την παρουσιάσει η κυρίαρχη τάξη, αλλά ούτε και όπως την έκρινε το 8ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Κι αυτό αποδεικνύεται μέσα από τα ιστορικά στοιχεία.

Από όλα τα παραπάνω στέκομαι μόνο σε αυτό (χωρίς φυσικά να παραβλέπω τα υπόλοιπα) που είναι και το κυρίαρχο:
"""Η καθοδήγηση του Κόμματος, όμως, εκτιμώντας λαθεμένα την κατάσταση και τις διαθέσεις των μαζών, οδηγήθηκε στην ένοπλη πάλη..."""
ΠΟΣΕΣ, ΜΑ ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΑΚΟΜΑ?
Πόσα λάθη πρέπει να κάνει ακόμα σε βάρος του λαού το ΚΚΕ?
Αυτές τις εκτιμήσεις δε τις έκαναν οχτροί. Τις έκανε το ίδιο το ΚΚΕ και τα επίσημα όργανά του!

Το τραίνο της ιστορίας όπως όλα δείχνουν στις 6 του Μάη θα κάνει μια στάση στην πλατεία Συντάγματος.
Γι αυτό και η ηγεσία του ΚΚΕ πριν την τελική της απόφαση, θα πρέπει να σταθμίσει νηφάλια όλα τα δεδομένα.
Η σύγκρουση με την ιστορία κατά κανόνα αφανίζει εκείνους που την επέλεξαν ως μέσο για να θριαμβεύσει το πείσμα τους και οι πολιτικές τους εμμονές.
Το βέβαιο είναι πως για την κοινωνία, για το μαζικό λαϊκό κίνημα, αλλά και για το ίδιο το ΚΚΕ, θα είναι μάλλον οδυνηρό, αν κάποιοι επιχειρήσουν τελικά να δοκιμάσουν, αν και αυτή τη φορά θα κυριαρχήσει και πάλι ο κανόνας, ή αν θα είναι η ιστορία επιεικής με το λάθος τους, και θα παραχωρήσει ζωτικό χώρο στην όποια εξαίρεση.

Το τραίνο όμως θα έχει φύγει... Ο μηχανοδηγός δε θα το επιστρέψει και πάλι στο σταθμό... Κι έστι κανείς δε θα έχει το περιθώριο να ξαναδεί και να διορθώσει τα λάθη του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου