Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Αντιδρούν οι κληρικοί στην εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Ανέκδοτο; Αντίσταση;





«Ιερό πόλεμο» ξεσήκωσε η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και στους κληρικούς που παράλληλα με την ιερατική τους θέση, απασχολούνται και στο Δημόσιο.



Οι περικοπές κατά 30% στις αποδοχές τους από τη δεύτερη θέση που κατέχουν, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κληρικών που υποστηρίζουν ότι είναι θρησκευτικοί λειτουργοί και όχι δημόσιοι υπάλληλοι για να εμπίπτουν στην απαγορευτική περί διπλοθεσίας διάταξη του Συντάγματος. Κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις τους, 65 κληρικοί (εφημέριοι, διάκονοι και ιεροκήρυκες), οι οποίοι παράλληλα κατέχουν και υπαλληλική θέση στο Δημόσιο τομέα (εκπαιδευτικοί, υπάλληλοι Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α. κ.λπ.), καθώς και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιεροδιδασκάλων «Κωνσταντίνος ο εξ Οικονόμων» προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητούν να ακυρωθεί η εγκύκλιος που εκδόθηκε στις 14 Νοεμβρίου του 2011 από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τις περικοπές στις αποδοχές τους.

Σύμφωνα με το καθεστώς που ίσχυε μέχρι σήμερα, οι κληρικοί οι οποίοι απασχολούνταν και στο Δημόσιο, ΝΠΔΔ ή ΟΤΕ εισέπρατταν πλήρεις αποδοχές για την υπαλληλική τους θέση και μόνο το βασικό μισθό συν το χρονοεπίδομα για τις ιερατικές τους υπηρεσίες.

Με την έναρξη ισχύος του ενιαίου μισθολογίου, όμως οι ιερείς που κατέχουν ταυτόχρονα και δεύτερη θέση στο Δημόσιο, θα λαμβάνουν το σύνολο των αποδοχών της οργανικής τους (ιερατικής) θέσης και το 30% των αποδοχών της δεύτερης θέσης στην οποία απασχολούνται. Ουσιαστικά βέβαια μέχρι σήμερα οι ιερείς ελάμβαναν δύο μισθούς από το δημόσιο δεδομένου η υποχρέωση μισθοδοσίας της Εκκλησίας εκπληρώνεται από το Κράτος.

Στην προσφυγή τους οι κληρικοί υποστηρίζουν ότι ι δεν είναι το ίδιο με άλλες κατηγορίες πολιτών που κατέχουν παράλληλα δύο υπαλληλικές θέσεις γιατί η θέση του εφημέριου δεν είναι υπαλληλική, αλλά θέση θρησκευτικού λειτουργού. Επισημαίνουν μάλιστα πως αν και μισθοδοτούνται από το Δημόσιο, δεν αποκτούν την δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα, αλλά ούτε και την ιδιότητα υπαλλήλου Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, παρά το ότι η Εκκλησία και τα νομικά της πρόσωπα είναι δημοσίου δικαίου. Σε κάθε περίπτωση όμως, προέχουν τα θρησκευτικά καθήκοντα των εφημερίων και δεν είναι δυνατόν να χαρακτηρισθούν διοικητικοί υπάλληλοι, όπως αναφέρουν.

Επικαλούμενοι δε τη νομολογία του ΣτΕ η οποία έχει κρίνει ότι η καταβολή μόνο του βασικού μισθού στους κληρικούς είναι αντίθετη στην συνταγματική αρχή της ισότητας, αμφισβητούν τη νομιμότητα μιας τέτοιας απόφασης και υποστηρίζουν ότι οι κληρικοί δεν εμπίπτουν στην απαγορευτική διάταξη περί διπλοθεσίας του άρθρου 104 του Συντάγματος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου