Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Απολύσεις και νέες περικοπές σε συντάξεις - επιδόματα



CLOSE WINDOW
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί πως η ροή της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα θα συνεχιστεί ομαλά μόνο εάν το Μνημόνιο εκτελεστεί κατά γράμμα και υιοθετούνται άμεσα πρόσθετα μέτρα, εφόσον κρίνονται απαραίτητα. Σπεύδει δε να επισημάνει ότι πλέον η τύχη της Ελλάδας βρίσκεται στα χέρια της, ακόμη και εάν αυτό σημάνει πως «πρέπει να σπάσουν ταμπού χρόνων».

Νέο πακέτο πακέτο μέτρων 11,6 δισ. ευρώ, το οποίο θα περιλαμβάνει απολύσεις στον δημόσιο τομέα, περικοπές σε κοινωνικά επιδόματα, συντάξεις και ιατροφαρμακευτικές δαπάνες, ζητεί για τη διετία 2013?2014 η Κομισιόν.

Παράλληλα συνιστά μεταρρυθμίσεις με αιχμή τη Δημόσια Διοίκηση, αναδιάρθρωση 15 υπουργείων μέχρι το καλοκαίρι και πλήρη απελευθέρωση των αγορών σε χρόνους-εξπρές.
Οι υποχρεώσεις αυτές που πρέπει να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η χρηματοδότηση της χώρας, η οποία φθάνει συνολικά τα 172,7 δισ. ευρώ από Ευρωζώνη και ΔΝΤ μέχρι το 2015.
Τα παραπάνω υπογραμμίζονται σε έκθεση της Κομισιόν, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Πιο αναλυτικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί πως η ροή της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα θα συνεχιστεί ομαλά μόνο εάν το Μνημόνιο εκτελεστεί κατά γράμμα και υιοθετούνται άμεσα πρόσθετα μέτρα, εφόσον κρίνονται απαραίτητα. Σπεύδει δε να επισημάνει ότι πλέον η τύχη της Ελλάδας βρίσκεται στα χέρια της, ακόμη και εάν αυτό σημάνει πως «πρέπει να σπάσουν ταμπού χρόνων».
Σύμφωνα με την έκθεση, μόνον έτσι θα καταστεί πιθανή η ανάσχεση της ύφεσης, που αναμένεται στο 4,75% φέτος, η σταθεροποίηση με μηδενική ανάπτυξη το 2013 και η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς από το 2014 και μετά.
Ειδικότερα, η Κομισιόν ζητεί μέχρι τον Ιούνιο να έχουν παρουσιαστεί μέτρα για την περιστολή των δαπανών ύψους 5,5% του ΑΕΠ ή 11,6 δισ. ευρώ. Στα μέτρα αυτά, που θα τεθούν σε εφαρμογή εντός της διετίας 2013?2014, περιλαμβάνονται απολύσεις στον δημόσιο τομέα, αυστηρή εφαρμογή του κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις, μείωση κοινωνικών μεταβιβάσεων (επιδόματα, συντάξεις κ.ά.) και περιστολή δαπανών σε Υγεία, Αμυνα και Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Θα πρέπει να τονιστεί πως το θέμα αυτό συζητήθηκε χθες στη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη με τον επικεφαλής της Task Force της ΕΕ Χ. Ράιχενμπαχ.
Και αυτό καθώς η ομάδα δράσης θα συνεισφέρει σε συνεργασία με το ΚΕΠΕ και τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στην εκπόνηση μελέτης για τη μείωση των κρατικών δαπανών.
Εξάλλου, στην έκθεση ασκείται κριτική για τον έως τώρα ρυθμό των μεταρρυθμίσεων και υποστηρίζεται ότι αθετήθηκε η δέσμευση για τήρηση εντός του 2011 του κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις.
Εξανεμίστηκαν
«Η μείωση στην απασχόληση του δημοσίου τομέα είναι βραδύτερη της προγραμματισθείσης αφού οι περισσότερες των αναμενομένων αποχωρήσεις εξανεμίστηκαν από τις επίσης μεγαλύτερες των προσδοκώμενων εισροές.

Η τάση αυτή δείχνει να σχετίζεται με την έλλειψη αποτελεσματικού κεντρικού συντονισμού των αποφάσεων του Δημοσίου και με την ασθενική εφαρμογή των συμπεφωνημένων μέτρων που είχαν στόχο τη μείωση της απασχόλησης στο κράτος», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων, η Κομισιόν αναφέρει ότι στόχος είναι να εισπραχθούν 45 δισ. έως το 2020. Τα 12 δισ. ευρώ θα πρέπει να προσέλθουν έως το τέλος του 2014 και αποτελούν μέρος του προγράμματος χρηματοδότησης της Ελλάδας. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ θα αναφέρει στην έκθεσή του ότι τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα ανέλθουν στα 50 δισ. ευρώ, αλλά το 2022.
Μέχρι το 2015
172,7 δισ. ευρώ η συνολική χρηματοδότηση της Ελλάδας

Στα 172,7 δισ. ευρώ θα φθάσει η συνολική χρηματοδότηση της Ελλάδας μέχρι το 2015. Στην τριετία 2012?2014 θα εισρεύσουν 164,5 δισ. ευρώ και το 2015 άλλα 8,2 δις ευρώ. Οπως δήλωσε χθες κατά την άφιξή του από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την οριστικοποίηση των ποσών και την έγκριση του συνολικού πακέτου, θα πρέπει σήμερα, αφού ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο, να υπογράψει τη δανειακή σύμβαση και να ξεκινήσει η εκταμίευση των δόσεων. Εντός του 2012 θα εκταμιευτούν 120,3 δισ. ευρώ, το 2013 το ποσό των 22,7 δισ. ευρώ, το 2014 άλλα 21,4 δισ. ευρώ και το 2015 8,2 δισ. ευρώ.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112834745#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου