Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Ψεματα και προπαγάνδα


φωτ.Οδοφρ. 




Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ποιό στοιχείο συνεισφέρει περισσότερο στις αυταπάτες που έχουμε δημιουργήσει για την ζωή: είναι τα ψέματα που μας λένε οι φίλοι και η οικογένειά μας, η προπαγάνδα που γίνεται σε εμάς από τις κυβερνήσεις μας ή μήπως τα ψέματα που εμεις οι ίδιοι λέμε στον εαυτό μας;


Οι κυβερνήσεις θεωρούν ότι πρέπει να ξεγελούν με ψέματα όχι μόνο τις αντίπαλες κυβερνήσεις αλλά και τους ίδιους τους "υπηκόους" τους. Ετσι για παράδειγμα, η αμερικάνικη κυβέρνηση συνήθιζε να φέρνει τους νεκρούς από τον πόλεμο στο Ιρακ κατά την διάρκεια της νύχτας με όσο το δυνατόν μικρότερη - ή και καθόλου - δημοσιογραφική κάλυψη, ώστε με αυτόν τον τρόπο "να προστατεύσει τους Αμερικάνους πολίτες από τον πόνο των απωλειών αμερικάνων στρατιτών σε ξένο έδαφος". Στην πραγματικότητα η απόφασή αυτή είχε σχέση με το να μην δημιουργηθεί αντιπαράθεση για την απόφασή της να συνεχίζει την κατοχή του Ιράκ, από τον λαό των ΗΠΑ - είναι νωπές οι διαδηλώσεις για το Βιετνάμ ακόμη και τώρα.

Η προπαγάνδα οποιουδήποτε είδους γίνεται από αυτούς που κυβερνάνε ωστε να μπορούν ανενόχλητα να συνεχίσουν να κυβερνάνε. Η αλήθεια θα κάνει τους ανθρώπους να αναζητήσουν άλλους τρόπους και οι κυβερνήσεις δεν θέλουν αυτό να συμβεί. Οι πολιτικές ηγεσίες διαμορφώνουν με τέτοιο τρόπο την ροή των πληροφοριών στο ανυποψίαστο κοινό ώστε να πετύχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη υποστήριξη στα όποια σχέδιά τους. Και αυτό το επιτυγχάνουν με πληρωμένους πράκτορες-δημοσιογράφους μέσα στα μέσα ενημέρωσης και φροντίζοντας να ελέγχουν την ροή των πληροφοριών όσο αυτό είναι δυνατόν και τον τρόπο σκέψης των "υπηκόων" τους.

http://www.zougla.gr/blog/article/488719


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου