Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Δηλώσεις του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, μετά την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια



 


Είχαμε την ευκαιρία να έχουμε μία ουσιαστική ενημέρωση από τον Πρόεδρο Χριστόφια για μια σειρά από ζητήματα της επικαιρότητας, ζητήματα που αφορούν τόσο τις σχέσεις Κύπρου – Ελλάδας όσο και το ζήτημα του Κυπριακού, τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, το ιδιαίτερο γεωστρατηγικό ενδιαφέρον που προσλαμβάνει η ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας όλο αυτό το διάστημα που βρίσκεται στο προεδρικό μέγαρο έχει εργαστεί σκληρά για την επίλυση του Κυπριακού, για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στην κατεύθυνση της διζωνικής – δικοινοτικής ομοσπονδίας. Για μια λύση που θα αφορά όλους τους Κύπριους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, για μια λύση που θα αποτελεί μια προοπτική ελπίδας για το μέλλον του Κυπριακού λαού.
Οι δυνατότητες γιʼ αυτή τη λύση λιγοστεύουν, αυτό οφείλεται στην αδιάλλακτη στάση της Τουρκοκυπριακής πλευράς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Τουρκία όλο αυτό το διάστημα επιμένει σε αυτή την αδιαλλαξία. Εμείς θα στηρίξουμε τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια, θέλουμε όμως να τονίσουμε στον Κυπριακό λαό και αυτό είναι ένα μήνυμα και προς τον Ελληνικό λαό , ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας παρά το γεγονός ότι δεν έχει την δυνατότητα να οδηγήσει σε λύση το Κυπριακό ,έχει καταφέρει κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό, να διατηρήσει την Κύπρο και τον Κυπριακό λαό έξω από την μέγγενη του μηχανισμού και της τρόικας του ΔΝΤ. Αυτό μπορεί να μην πιστώνεται στο ενεργητικό του άμεσα, όμως ο Κυπριακός λαός πολύ σύντομα θα αποτιμήσει την μέγιστης σημασία αυτής της εξέλιξης . Σας το λέω αυτό διότι η Ελλάδα και ο Ελληνικός λαός βιώνει μια πρωτοφανή τραγωδία. Μία οικονομική κρίση, μια κρίση χρέους η οποία θα μπορούσε να είναι διαχειρήσιμη,έχει μετατραπεί σε μια πρωτοφανή κοινωνική τραγωδία. Και η δυνατότητα αποφυγής αυτής της τραγωδίας, η δυνατότητα που είχε η ελληνική κυβέρνηση να την αποτρέψει, ήταν σημαντική αν επέλεγε άλλες πολιτικές από αυτές της παράδοσης στους πιστωτές και στους εταίρους.
Θα ήθελα να επισημάνω ότι αντικείμενο της συζήτησης μας αποτέλεσαν και οι εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, εξελίξεις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες καθώς η νοτιοανατολική Μεσόγειος, η ευρύτερη περιοχή που αφορά και την Κύπρο και την Ελλάδα, γίνεται μια περιοχή μεγάλου ενδιαφέροντος για νέους ενεργειακούς δρόμους. Η ύπαρξη ενεργειακών κοιτασμάτων στην Κύπρο πρέπει να αποτελέσει εργαλείο για την ειρήνη και κίνητρο για την ενότητα του Κυπριακού λαού, καθώς ο ορυκτός αυτός πλούτος, είναι πλούτος που ανήκει σε όλον τον Κυπριακό λαό , Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Κυρίαρχο δικαίωμα της Ελλάδας και της Κύπρου με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας είναι η αξιοποίηση αυτού του ορυκτού πλούτου, πάντα με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο εύκολος δρόμος, αναγκαίος αλλά εύκολος , είναι η ανακήρυξη της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. Ο δύσκολος και ουσιαστικός όμως είναι ο δρόμος της ουσιαστικής διαπραγμάτευσης ώστε να δημιουργηθούνε οι προθέσεις να καταλήξουν και να καταλήξουμε σε συμφωνία για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και αυτός ο δρόμος απαιτεί μεθοδικότητα, απαιτεί προσήλωση σε έναν στρατηγικό σχεδιασμό για μια ενεργητική εξωτερική πολιτική, προσήλωση που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει δείξει η Ελληνική κυβέρνηση.
Φεύγω από την Κύπρο, θα συναντήσω σε λίγο και τον κ. Αναστασιάδη, έχοντας κλείσει έναν κύκλο επαφών με όλη την πολιτική ηγεσία και φυσικά με τον Πρόεδρο Χριστόφια. Φεύγω από την Κύπρο με την πεποίθηση ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Κυπριακός λαός και οι αναταράξεις στο Κυπριακό πολιτικό σύστημα είναι δυσκολίες που μπορεί να ξεπεραστούν αν επικρατήσει η κοινή στράτευση σε κοινούς στόχους και φεύγω με την πεποίθηση ότι ο κυπριακός λαός είναι αλληλέγγυος στον ελληνικό λαό που δοκιμάζεται σε αυτήν τη βαθιά κρίση, την οικονομική κρίση που έχει ήδη δημιουργήσει συνθήκες εξαθλίωσης στη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων και δυστυχώς έχει οδηγήσει στην απεμπόληση σημαντικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας προς τους πιστωτές και τους εταίρους, γεγονός που σίγουρα θα επηρεάσει και τα λεγόμενα εθνικά θέματα. Φεύγω όμως και με την πεποίθηση ότι αυτή η στήριξη είναι για εμάς ηθική, αλλά και ουσιαστική. Και με την πεποίθηση ότι από εδώ και στο εξής θα γνωρίζουμε ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος , δρόμο που οφείλουμε να βαδίσουμε.

http://konserbokoyti.blogspot.com/2012/03/blog-post_9678.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου