Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Σήματα... Μορς για νέες περικοπές στους μισθούς


Σήματα... Μορς για νέες περικοπές στους μισθούς


Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη μείωση του κόστους εργασίας, τόνισε ότι «βρισκόμαστε στη μέση του δρόμου» σχετικά με τον στόχο που έχει τεθεί για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από τη μείωση του κόστους εργασίας

ανά μονάδα προϊόντος. 


Μονόδρομο λιτότητας με μειώσεις μισθών στην Ελλάδα επιβάλλει η Κομισιόν, η οποία επιμένει ότι η  
ανταγωνιστικότητα είναι το μείζον πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Παρουσιάζοντας χθες στις Βρυξέλλες το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα Ματίας Μορς υπογράμμισε ότι η αναμόρφωση της αγοράς εργασίας με ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη μείωση του κόστους εργασίας είναι οι βασικοί στόχοι για την τριετία 2012-2014, παράλληλα με τη δημοσιονομική σταθεροποίηση και την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη μείωση του κόστους εργασίας, τόνισε ότι «βρισκόμαστε στη μέση του δρόμου» σχετικά με τον στόχο που έχει τεθεί για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από τη μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος.

Αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι είναι καθοριστικής σημασίας η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές να γίνει «ιδιοκτήτης» του προγράμματος και προς τον σκοπό αυτό υπενθύμισε ότι οι αρχηγοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν επιβεβαιώσει εγγράφως τη στήριξή τους στους βασικούς στόχους και τις βασικές πολιτικές του νέου προγράμματος.
Ο αξιωματούχος της Επιτροπής τόνισε, βέβαια, ότι στο πλαίσιο των τριμηνιαίων αξιολογήσεων γίνονται διορθώσεις στο πρόγραμμα που εφαρμόζεται και υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι κάθε φορά έχουμε και ένα νέο Μνημόνιο, κάτι το οποίο δεν μπορεί να αποκλειστεί ούτε μετά τις εκλογές στην Ελλάδα.
Ο Μ. Μορς στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να υπάρξει τόνωση της ανάπτυξης στη χώρα μας λαμβάνοντας υπόψη ότι η ύφεση συνεχίζεται για πέμπτη συνεχή χρονιά, η οποία ανέρχεται συνολικά σε μείωση του ΑΕΠ κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ προέβλεψε ότι και το 2012 η ύφεση θα είναι βαθιά και τα σημάδια σταθεροποίησης θα επέλθουν το 2013. Ο κοινοτικός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι στις προτεραιότητες του νέου προγράμματος είναι και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία θα φτάσει τα 50 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι στόχος είναι η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων και όχι η κρατικοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου